Τι κρύβουν οι αιφνίδιες αλλαγές στην ηγεσία των ΕΔ. Τι φοβήθηκαν Καμμένος-Τσίπρας. Παρασκήνιο

Γιατί Καμμένος και Τσίπρας “ξήλωσαν” ξαφνικά την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και τους αντικατέστησαν με άλλους της επιλογής τους;

Αιφνίδιες όσο και σαρωτικές είναι οι αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έπειτα από την πρωινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμύνης (ΚΥΣΕΑ) που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και μετά από σχετική εισήγηση του Υπουργού Εθνικής Αμύνης.

Έτσι λοιπόν αποφασίστηκε η αντικατάσταση και των τριών Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού, ανατρέποντας πλήρως όλα τα «προγνωστικά» και τα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει μέχρι την τελευταία στιγμή.

Στη θέση λοιπόν του Αρχηγού ΓΕΣ Αντι/γου Βασίλειου Τελλίδη, αποφασίστηκε η τοποθέτηση του έως πρότινος Διοικητή του Γ ΣΣ, / NDRC-GR Αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή.

Στην θέση του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Γεωργίου Γιακουμάκη ΠΝ τοποθετείται ο Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ως τώρα Διοικητής της Σχολής Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ).

Στην θέση του ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Χρήστου Βαΐτση, τοποθετείται ο Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, ως σήμερα Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας.

Στρατιωτικά «μαγειρέματα»

Το παρασκήνιο για τις αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι έντονο εάν σκεφτεί κανείς τα εξής:

Η περίπτωση αντικατάστασης του Αντιπτεράρχου Βαΐτση ίσως είναι η πλέον απρόσμενη καθώς ο ίδιος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ως εκ τούτου ενημερώθηκε για τις εξελίξεις εκτός Ελλάδος.

Κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρουν ότι οι αλλαγές αποτέλεσαν μια μεγάλη «έκπληξη» καθώς δεν υπήρχε ουσιαστικά πρότερη ενημέρωση. Επιπλέον με βάση το γεγονός ότι οι μέχρι πρότινος Αρχηγοί ΓΕΣ και ΓΕΝ είχαν συμπληρώσει μόλις ένα έτος στα καθήκοντα τους, δεν αναμενόταν η (εκτός απροόπτου) αντικατάσταση τους.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι από το 2011 έχουν αλλάξει συνολικά 6 Αρχηγοί ΓΕΣ με τον Αντιστράτηγο Τελλίδη να είναι ο τελευταίος στη σειρά που αντικαθίσταται πλέον από τον Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή.

Το ότι ο Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής είναι ο νέος Α/ΓΕΣ αποτελεί έκπληξη ,γιατί για να γίνει αποστρατεύθηκαν 10 αντιστράτηγοι.Τα φαβορί ήταν οι Ιωάννης και Ανδρέας Ηλιόπουλος.

Πάντως κατά γενική ομολογία και οι 3 νέοι Αρχηγοί χαρακτηρίζονται από όσους τους γνωρίζουν ως ικανότατοι και άξιοι για να αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα. Παρόλα αυτά θα πρέπει να επισημανθεί ότι κρίνεται ως «μη εποικοδομητική» η αλλαγή Αρχηγών με την ολοκλήρωση μονάχα ενός έτους στη θέση τους – ειδικά τη στιγμή που αποτελούν επιλογή της νυν κυβέρνησης.

Οι σαρωτικές αυτές αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν για πολλούς μια έμμεση ένδειξη για πιθανές πολιτικές εξελίξεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, Τσίπρας και Καμμένος φοβήθηκαν επερχόμενη πολιτική αστάθεια, την οποία πιθανώς να εκμεταλλευτεί ο Ερντογάν, και θέλησαν να διασφαλίσουν οτι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο τους.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.