Πρόβλεψη βόμβα για Ελλάδα: «Η χρεοκοπία με Grexit έρχεται το…»

Ποια η πρόβλεψη που δείχνει χρεοκοπία και Grexit το επόμενο καλοκαίρι στην Ελλάδα;

Μόνο σίγουρο δεν φαίνεται το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, εκτιμά η Capital Economics, που «βλέπει» ένα καλοκαίρι με αρκετούς κινδύνους.

Στις εκτιμήσεις της για την Ευρωζώνη το 2017, η βρετανική συμβουλευτική εταιρεία οικονομικών αναλύσεων εκτιμά ότι μπορεί το Grexit να μην είναι επικείμενο, αλλά φαίνεται ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, αναφέρει ότι η διαμάχη ΔΝΤ-Ευρωπαίων δανειστών θα λυθεί με την αποχώρηση του Ταμείου από το πρόγραμμα.

Δυσοίωνη όμως είναι η εκτίμηση της Capital Economics για το καλοκαίρι, καθώς «βλέπει» αναζωπύρωση του κινδύνου χρεοκοπίας, αφού τότε η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει μεγάλες δόσεις αποπληρωμής.

Συγκεκριμένα, η Capital Economics αναφέρει για την Ελλάδα:

– Παρά το σερί σχετικά ενθαρρυντικών δεδομένων, η ελληνική οικονομία παραμένει σε κρίση. Η έξοδος από την Ευρωζώνη μπορεί να μην είναι επικείμενη, αλλά τελικά φαίνεται ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα.

– Ενώ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά ένα υγιές 0,8% το τρίτο τρίμηνο, το επίπεδό του παραμένει πάνω από 26% χαμηλότερο από εκείνο στις αρχές του 2008. Επιπλέον, ο δείκτης οικονομικού κλίματος δείχνει ότι η ανάπτυξη θα φρενάρει.

– Αν και η ανεργία μειώνεται αργά, παραμένει εξαιρετικά υψηλή στο 23% και οι μισθοί συνεχίζουν να πέφτουν. Το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών είναι ακόμη βαθιά αρνητικό, ένας κακός οιωνός για τις καταναλωτικές δαπάνες και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία- σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα- ήταν ήδη στο 37% των συνολικών δανείων το 2016.

– Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να ελαφρύνει το βάρος στα τέλη της περσινής χρονιάς, με παροχές προς τους συνταξιούχους. Αλλά οι δανειστές απάντησαν θυμωμένα και η δημοσιονομική λιτότητα αναμένεται να επανέλθει, με την Ελλάδα να πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ φέτος και 3,5% από το 2018. Αν οι προβλέψεις μας για την ανάπτυξη είναι πιο κοντά στις αισιόδοξες υποθέσεις του προγράμματος, αυτό θα απαιτήσει επιπλέον μέτρα λιτότητας, στα οποία είναι απίθανο να συμφωνήσει η κυβέρνηση.

– Το αδιέξοδο ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους δανειστές φαίνεται τώρα πιθανό να επιλυθεί με το Ταμείο να φεύγει από το πρόγραμμα. Αλλά αμφιβάλουμε ότι θα περάσει καιρός προτού η Ελλάδα αποτύχει να πιάσει τους στόχους της και οι εκταμιεύσεις δόσεων θα σταματήσουν ξανά. Οι κίνδυνοι χρεοκοπίας θα επιστρέψουν το καλοκαίρι, όταν εκπνέουν μεγάλες πληρωμές. Κατά συνέπεια, οι αποδόσεις των ομολόγων αναμένεται να ανέβουν απότομα ξανά.

Οι εκτιμήσεις για τις υπόλοιπες χώρες

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, η Capital Economics εκτιμά ότι η γερμανική οικονομία θα έχει σχετικά καλές επιδόσεις το 2017. Στη Γαλλία, η πολιτική αβεβαιότητα πιθανότατα θα πλήξει τις εγχώριες δαπάνες, εκτιμά.

Η ιταλική οικονομία φαίνεται σε τέλμα, καθώς είναι σοβαροί οι πολιτικοί και τραπεζικοί κίνδυνοι. Στην Ισπανία, είναι απίθανο η νέα κυβέρνηση να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της. Στην Ολλανδία, το ακροδεξιό ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα Ελευθερίας φαίνεται έτοιμο να κερδίσει τις εκλογές του Μαρτίου. Η αργή ανάπτυξη και το υψηλό χρέος στην Πορτογαλία θα απειλήσουν τα ομόλογα της χώρας με εξαίρεση από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.