Κηδεία Αμοιρίδη: Σπάραξε η 95χρονη μάνα «Να δω το παιδί μου…». Τι της είπαν, πού ήταν η Φρανσουάζ [φωτο]

Τι συνέβη στην κηδεία του Αμοιρίδη;

Ρίγη συγκίνησης το μεσημέρι της Κυριακής στο κοιμητήριο Αναστάσεως του Κυρίου στη Θεσσαλονίκη στην κηδεία του Έλληνα πρέσβη στη Βραζιλία Κυριάκου Αμοιρίδη, ο οποίος σύμφωνα με τις βραζιλιάνικες αρχές δολοφονήθηκε από τον αστυνομικό-εραστή της συντρόφου του Φρανσουάζ.

«Να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι ευθύνονται» ζήτησε στον επικήδειο που εκφώνησε μια διπλωμάτης εκ μέρους των συναδέλφων του στο υπουργείο Εξωτερικών. Η συνάδελφος του Κυριάκου Αμοιρίδη εξήρε το ήθος του, την επαγγελματική του επάρκεια και το χαρακτήρα του.

Ο Έλληνας πρέσβης κηδεύτηκε με τιμές εν ενεργεία υπουργού το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εκρποσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.

Τη μνήμη του πρέσβη τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, ανάμεσα τους ο Δημήτρης Μάρδας, ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Βασίλης Λεβέντης, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Σταύρος Καλαφάτης, ο Στέλιος Παπαθεμελής καθώς και ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος συνοδευόμενος από τη σύζυγό του.

Τραγική φιγούρα η μητέρα του Κυριάκου Αμοιρίδη, η οποία έφτασε στο κοιμητήριο σε αναπηρικό καροτσάκι και η οποία φαινόταν σαν χαμένη χωρίς να μπορεί να πιστέψει ότι αποχαιρετά το παιδί της.

«Να δω το παιδί μου τελευταία φορά κι ας πεθάνω» φώναζε η χαροκαμένη μάνα, που δεν μπορούσε να αντέξει το χαμό του παιδιού της και μεταφέρθηκε υποβασταζόμενη στο νεκροταφείο για να πει στο παιδί της, το τελευταίο αντίο.

Δίπλα της, να τη στηρίζουν στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής της, φίλοι και συγγενείς, άνθρωποι που γνώρισαν και αγάπησαν τον Κυριάκο Αμοιρίδη.

Η μητέρα του Κυριάκου Αμοιρίδη

Η σορός του Κυριάκου Αμοιρίδη αναχώρησε από τη Βραζιλία, έπειτα από επιμνημόσυνη τελετή που τελέστηκε την περασμένη Τρίτη στο Ρίο ντε Τζανέιρο, προς τιμή του εκλιπόντος πρέσβη.

Στην τελετή, παρευρέθησαν εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτείας, του προξενικού σώματος, τοπικοί αξιωματούχοι καθώς και ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μπουένος Αϊρες και ο έξαρχος Νοτίου Αμερικής, κ. Ταράσιος.

Το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση που εξέδωσε όταν έγινε γνωστός ο θάνατος του Έλληνα πρέσβη στη Βραζιλία έκανε λόγο για έναν «διπλωμάτη ο οποίος καθ’όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, υπηρέτησε την Ελλάδα με ευσυνειδησία και υπευθυνότητα.

Ο Αμοιρίδης υπηρέτησε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ, στα Γενικά Προξενεία στο Ρίο Ιανέιρο και στο Ρόττερνταμ και στην Ελληνική Πρεσβεία στο Βελιγράδι στη πρώτη φάση του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας.

Ορόσημο αποτέλεσε η θητεία του ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Τρίπολη της Λιβύης και, ειδικότερα, ο καθοριστικός του ρόλος στην εκκένωση, υπό συνθήκες ανεξέλεγκτης βίας, της Πρεσβείας, καθώς και των Ελλήνων αλλά και χιλιάδων υπηκόων τρίτων χωρών από τη Λιβύη το καλοκαίρι του 2014.

Καίριας σημασίας, τέλος, υπήρξε η συμβολή του στη διοργάνωση της Διεθνούς Διάσκεψης με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» στην Αθήνα τον Οκτώβριο 2015».

Υπενθυμίζεται ότι η σορός του άτυχοι Αμοιρίδη βρέθηκε απανθρακωμένη στην περιοχή Νόβα Ιγουάτσου, στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου.

Η σύντροφος του Αμοιρίδη, την οποία οι βραζιλιάνικες αρχές έχουν υποδείξει ως τον εγκέφαλο της δολοφονίας με δράστη τον 29χρονο αστυνομικό-εραστή της, δηλώνει αθώα και επιμένει ότι δεν υπάρχουν πειστήρια σε βάρος της. Αυτή τη στιγμή κρατείται από τις Βραζιλιάνικες αρχές, όπως και ο εραστής της.

Με επιστολή που έστειλε την Τετάρτη στην ελληνική πρεσβεία στη Βραζιλία, η Φρανσουάζ ντε Σόουζα Ολιβέιρα ζήτησε τη βοήθεια των ελληνικών αρχών για την κόρη της, χωρίς ωστόσο να δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις για όσα της καταμαρτυρούν οι τοπικές αρχές.

Διαβάστε τι έδειξε η νεκροψία για άνδρα στην Δάφνη που βρέθηκε μέσα σε κάδο απορριμάτων.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από ποιες σοβαρές ασθένειες πάσχουν οι διάσημοι στην Ελλάδα και τον κόσμο.