Αυτή είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη: Ποιους ετοιμάζει για Υπουργούς. Ονόματα

Ποιους ετοιμάζει για Υπουργούς στην κυβέρνησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν ότι, για να πετύχει, όταν η Νέα Δημοκρατία αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, όπως τουλάχιστον καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις, θα πρέπει άμεσα να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία.

Ήδη, ο πρόεδρος της ΝΔ σκέφτεται την επόμενη μέρα και το πώς θα είναι δομημένη μια ενδεχόμενη κυβέρνησή του, με βασικό άξονα πάντα την αλλαγή του μείγματος που θα ελάφρυνε τους φόρους και θα οδηγήσει στην ανάπτυξη, με συνδυασμό μεταρρυθμίσεων, χωρίς, όμως, να προκαλέσει αναταράξεις στο πρόγραμμα.

Φυσικά, το επίκεντρο θα είναι το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, όπου βασικοί συνεργάτες του Μητσοτάκη θα σχετίζονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με το οικονομικό πεδίο και σε συνεργασία με τα υπουργεία τα οποία εμπλέκονται, ακόμα και με νέα δομή, «θα έχουν στόχο να εκτινάξουν τους δείκτες της ελληνικής οικονομίας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», όπως σημειώνει στενός του συνομιλητής του προέδρου της ΝΔ στο «Π».

Oι διαπραγματευτές

Στο ενδιάμεσο, βέβαια, χρειάζονται και ικανοί διαπραγματευτές απέναντι στους δανειστές, που θα μπορούν να πείσουν για τις προτάσεις τους και θα βάζουν φρένο στις απαιτήσεις των δανειστών.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται άτομα τα οποία δεν θα ενδιαφέρονται για το πολιτικό κόστος, ενώ, πέρα από υπουργικές θέσεις, θα πρέπει να καλύψουν και κρίσιμα πόστα, όπως γενικών, ειδικών γραμματέων και επικεφαλής οργανισμών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της ΝΔ είναι πεπεισμένος ότι θα απαιτηθούν και άνθρωποι της αγοράς στη μάχη που ετοιμάζει.

Μη βουλευτές

Άλλωστε, δεν έχει κρύψει τις προθέσεις του, αφού έχει ξεκαθαρίσει πως η δική του κυβέρνηση θα έχει αρκετούς εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς. Αυτό επανέλαβε και στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη.

«Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας είναι ότι η επόμενη κυβέρνησή μου θα συμπεριλαμβάνει και αρκετούς εξωκοινοβουλευτικούς. Υπουργούς, δηλαδή, οι οποίοι θα έρθουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, στελέχη δοκιμασμένα στην αγορά, στον επιστημονικό τομέα, τους οποίους θα πρέπει να τους πείσουμε να έρθουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σε μια μεγάλη συλλογική προσπάθεια».

Βέβαια, αυτή η στρατηγική υπηρετεί και τη διεύρυνση της ΝΔ, που έχει αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού, όπως φαίνεται, στο νέο σχήμα θα αξιοποιήσει και πρόσωπα τα οποία δεν ανήκουν στην Κεντροδεξιά παράταξη, αλλά έχουν τις προϋποθέσεις να δοκιμαστούν. Ακόμα και το μητρώο στελεχών εκεί οδηγεί, αφού, πέρα από όσους συμπεριληφθούν στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια, οι υπόλοιποι μπαίνουν στη λίστα των υπό αξιοποίηση στελεχών σε θέσεις της Δημόσιας Διοίκησης.

«Γιατί όχι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει προσφέρει από μια σημαντική επιχειρηματική θέση να μην προσφέρει τις υπηρεσίες του, αν και τα κύρια ζητούμενα σήμερα είναι πώς θα προσελκύσουμε επενδύσεις, πώς θα απλοποιήσουμε διαδικασίες, πώς θα φέρουμε ξένα κεφάλαια στην Ελλάδα. Άνθρωποι από την αγορά θα είναι ευπρόσδεκτοι και στη ΝΔ και –γιατί όχι– και στην επόμενη κυβέρνηση», συμπλήρωσε ο Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο μητρώο στελεχών και σε όσους έχουν περάσει από συνέντευξη στο Μοσχάτο.

Ποια είναι τα στελέχη της αγοράς

Ήδη από τους πρώτους μήνες της Προεδρίας Μητσοτάκη, μια σειρά από στελέχη έχουν προστεθεί στο επιτελείο της οδού Πειραιώς ή εμπλέκονται ακόμα περισσότερο. Άλλωστε, το πρώτο κάλεσμα έγινε από την επιτροπή προγράμματος και τον αντιπρόεδρο του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη, που έχει την εποπτεία.

Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του προέδρου της ΝΔ βρίσκεται ο Στυλιανός Πέτσας, σύμβουλός του σε οικονομικά ζητήματα, ο οποίος, μάλιστα, ήταν και στην ομάδα διαπραγμάτευσης στην περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά.

Ακόμα ο οικονομολόγος Αιμίλιος Στασινάκης που έχει περάσει από το υπουργείο Οικονομικών ως ειδικός γραμματέας, ο επίσης οικονομολόγος Παναγιώτης Δουφεξής ο οποίος έχει θητεύσει στο υπουργείο Εργασίας αλλά και ο Σωτήρης Χήνος με πολυετή εμπειρία στον χώρο της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων. Στο πρόγραμμα για την Υγεία πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο Πασχάλης Μπουχώρης, που έχει εξειδίκευση στο Μanager Ηealth και από το 2010 ασκεί καθήκοντα γενικού διευθυντή του Ομίλου ΙΑΣΩ.

Μάλιστα, ο ίδιος συμμετέχει στις κλειστές συσκέψεις του Τομέα Υγείας, στο Μοσχάτο. Πάντως, εκτός των άλλων, στη λίστα είναι και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη, πρώην αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚ και μετέπειτα σύμβουλος των Γιώργου Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου αλλά και του Γιάννη Στουρνάρα στο Οικονομικών, νομικός Θανάσης Κοντογεώργης, ο οποίος συμμετέχει και στην επιτροπή εκπόνησης του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ.

Επίσης, ο Μάριος Θεμιστοκλέους που ως μέλος της ομάδας των «Νέων Επιστημόνων» πριν από χρόνια συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση του «Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης», το οποίο είχε προαναγγείλει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όταν είχε αναλάβει τις τύχες του ΠΑΣΟΚ, ενώ ασχολείται κυρίως με θέματα Πρόνοιας.

Ειδικοί ρόλοι

Στην οδό Πειραιώς, όμως, και άλλα στελέχη ή ακαδημαϊκοί έχουν ήδη ειδικούς ρόλους, όπως ο Μιχάλης Αργυρού που είναι καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ και ο Θόδωρος Πελαγίδης, καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Ακόμη, ο πρώην υπηρεσιακός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης Μελάς, το διευθυντικό στέλεχος Πληροφορικής στον τραπεζικό τομέα Άγγελος Πουλέας, ο πρώην υπαρχηγός ΓΕΑ Γιώργος Δριτσάκος, ο καθηγητής και πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Μανώλης Κονδύλης κ.ά.

Στον κύκλο των συνομιλητών του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι και ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ο όποιος, μάλιστα, τον συνόδευσε και στο πρόσφατο ταξίδι στο Άγιον Όρος, ενώ έχει ανοιχτούς διαύλους και με πολιτικά στελέχη με μακρά θητεία στην Κεντροαριστερά, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου.

Επίσης, ο καθηγητής Οικονομικών Πλάτωνας Τήνιος, ο οποίος, μάλιστα, το 2015 ήταν υποψήφιος με το Ποτάμι στην Α’ Αθήνας, ενώ είναι σύζυγος της πρώην βουλευτού με το κόμμα του Θεοδωράκη, Αντιγόνης Λυμπεράκη.

Ο καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος, ο οποίος έχει διατελέσει στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ενώ ο Μητσοτάκης ήταν ομιλητής και στην παρουσίαση του τελευταίου του βιβλίου. Προηγουμένως, όμως, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε παραβρεθεί και στην παρουσίαση του βιβλίου του αντιπροέδρου της Δράσης Τάσου Αβραντίνη, τον οποίο, μάλιστα, εκθείασε για τις απόψεις του στον τομέα της Εκπαίδευσης.

Ο Τάσος Αβραντίνης φέρεται μεταξύ των στελεχών που θα συνεργαστούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με τη ΝΔ, όπως και ο πρόεδρος της Δράσης Θόδωρος Σκυλακάκης. Πάντως, επικοινωνία υπάρχει και με τη Μιράντα Ξαφά, που έχει περάσει από το ΔΝΤ.

Και κάποιες αντιδράσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, έχει επαφές και με στελέχη του τραπεζικού κλάδου, έναν τομέα τον οποίο γνωρίζει καλά, αφού έχει περάσει και ο ίδιος από εκεί με επιτυχία. Βέβαια, για κάποια πρόσωπα μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις, ειδικά για όσους είχαν συνδεθεί με την περίοδο Σημίτη, αφού είναι γνωστές οι ενστάσεις και του καραμανλικού μπλοκ.

Από την άλλη, δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητη και η στάση των ίδιων των βουλευτών της ΝΔ, που ακούνε το Μοσχάτο να επαναλαμβάνει πως η σημερινή σκιώδης κυβέρνηση του κόμματος δεν σημαίνει και πρόκριμα για την επόμενη κυβέρνηση, ενώ ο ίδιος ο Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως θα αξιοποιήσει εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς.

«Εμείς, δηλαδή, τι θα κάνουμε; Θα ψηφίζουμε μόνο τα μέτρα;», είναι μερικά από όσα λέγονται από τους «γαλάζιους’ βουλευτές και ιδίως από τους παλιούς, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους. Το μεγάλο στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι το πώς θα συνθέσει όλες αυτές τις δυνάμεις, χωρίς να διαταραχθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες, την ώρα, μάλιστα, που μέρος της κομματικής βάσης δεν θέλει να ακούει για στελέχη του παρελθόντος και δη του σημιτικού ΠΑΣΟΚ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.