Ισχυρός σεισμός Πάτρα: Προειδοποίηση Παπαζάχου. Πόσα Ρίχτερ, τρόμος για κατοίκους [video]

Ποιες οι δηλώσεις του Παπαζάχου για τον ισχυρό σεισμό στην Πάτρα;

Ισχυρή σεισμική δόνηση ταρακούνησε το πρωί της Δευτέρας την Πελοπόννησο με επίκεντρο την Πάτρα.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό – Μεσογειακό σεισμολογικό κέντρο ο σεισμός, ο οποίος είχε μέγεθος 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε 12 χιλιόμετρα βόρεια της Πάτρας και 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ρίου. Το εστιακό βάθος ορίζεται στα επτά χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο σεισμός είχε ένταση 4,5 Ρίχτερ με το επίκεντρο να εντοπίζεται 12 χιλιόμετρα δυτικά, νοτιοδυτικά της Ναυπάκτου.

Λίγη ώρα αργότερα, στις 12:23 ακολούθησε νέος σεισμός 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη την Πελοπόννησο, καθώς ήταν ιδιαίτερα επιφανειακός.

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις σε Πάτρα-Ναύπακτο:

Ο πιο μεγάλος σεισμός σημειώθηκε στις 11.53 με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 10 χιλιόμετρα, βόρεια από την Πάτρα.

Σύμφωνα με την πρώτη μέτρηση το μέγεθός του, ήταν 4,5 Ρίχτερ και έγινε αισθητός στην Πάτρα, τις υπόλοιπες περιοχές της Αχαίας και σε κάποιες της Αιτωλοακαρνανίας, όπως στη Ναύπακτο. Το μικρό εστιακό του βάθος, μόλις 5 χιλιόμετρα, έκανε τη δόνηση ακόμα πιο ισχυρή για τους κατοίκους.

Στις 12.03 είχαμε νέο σεισμό, πιο κοντά στην πόλη της Πάτρας. Το επίκεντρό του ήταν 6 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης και πάλι με εστιακό βάθος στα 6 χιλιόμετρα και μέγεθος στα 3 Ρίχτερ. Σύμφωνα με πληροφορίες, καταστηματάρχες και κάτοικοι σπιτιών βγήκαν για λίγο στο δρόμο και προσπαθούσαν να μάθουν πληροφορίες.

Στις 12.23 είχαμε ακόμα μία δόνηση μόλις 3 χιλιόμετρα βόρεια της Πάτρας. Το μέγεθος του σεισμού ήταν 3,4 Ρίχτερ με το εστιακό βάθος να βρίσκεται και πάλι στα 5 χιλιόμετρα, ενώ στις 12.27 οι σεισμογράφοι κατέγραψαν σεισμική δόνηση 2,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ 6 χιλιόμετρα βόρεια της Πάτρας.

Συνεχείς δονήσεις έχουμε και ανοιχτά της Ναυπάκτου. Από τις 11.56 μέχρι τις 12.19 σημειώθηκαν 4 σεισμοί. Τα μεγέθη τους ήταν 2,6 1,6 0,9 και 1,4 Ρίχτερ αντίστοιχα. Οι δύο πρώτοι είχαν εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων και οι επόμενοι 15 και 24 χιλιόμετρα αντίστοιχα…

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές και τραυματισμούς. Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου. Δείτε στο επόμενο βίντεο πως εξηγεί τη σεισμική δραστηριότητα, o καθηγητής γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Όπως εξηγεί η περιοχή του Κορινθιακού και του Πατραϊκού κόλπου έχει τη δυναμική να δώσει σεισμούς μεγέθους έως και 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ υπενθυμίζοντας ότι το ρήγμα του Κορινθιακού είναι η δεύτερη πιο σεισμική περιοχή στην Ελλάδα.

«Τέτοιου είδους σμηνοσειρές είναι πολύ συνηθισμένες» συμπλήρωσε ο κ. Παπαζάχος σύμφωνα με τον οποίο δεν υπάρχει χαρακτήρας προσεισμικότητας σε αυτή τη σειρά των δονήσεων.

Δείτε τα βίντεο:

Διαβάστε πόσα ρίχτερ ήταν ο σεισμός στην Κεφαλλονιά και γιατί ξύπνησε άσχημες μνήμες.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.