Πρώτη συνέντευξη Τραμπ: Είναι τρελός ο Πρόεδρος – Τι είπε για Ρωσία, Πούτιν, ΗΠΑ [video]

Τι είπε στην πρώτη του συνέντευξη ως Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ;

Με πυρά και κολακείες κατά των δημοσιογράφων ξεκίνησε την πρώτη του συνέντευξη Τύπου από τον Ιούλιο του 2016, ο Ντόναλντ Τραμπ.

Συγκεκριμένα κατηγόρησε τους δημοσιογράφους για αναμετάδοση «ανακριβειών»ενώ στη συνέχεια ευχαρίστησε τους άλλους δημοσιογράφους που δεν δημοσίευσαν «αυτές τις ανοησίες» για δήθεν εμπλοκή με Ρώσους πράκτορες.

Στη συνέχεια έστρεψε τα πυρά τους στις φαρμακο-βιομηχανίες στις ΗΠΑ λέγοντας ότι διαθέτουν πανίσχυρα λόμπι άσκησης πιέσεων και προαγωγής των συμφερόντων τους. Ελπίζω στη συνέχεια να αλλάξουν τα επενδυτικά τους σχέδια και οι φαρμακο-βιομηχανίες που «ξεφεύγουν ενώ διαπράττουν φόνο».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο μαχητικό αεροσκάφος νέας γενιάς F-35 των ΗΠΑ, «γνώρισα ήδη τους στρατηγούς… πρόκειται να κάνουμε μεγάλα πράγματα».Οι αυτοκινητο-βιομηχανίες ήδη ακυρώνουν τα σχέδιά τους για επενδύσεις εκτός των ΗΠΑ. Θα υπάρξει ανταγωνισμός και αυτό θα αποτελέσει κάτι θαυμάσιο. Θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Έχω πει ότι θα είμαι ο μεγαλύτερος δημιουργός θέσεων εργασίας που έφτιαξε ποτέ ο Θεός.

Στη συνέχεια τόνισε ότι αποτελούν ψεύτικες ειδήσεις τα έγγραφα που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας ότι ο Πούτιν είναι πίσω από το χακάρισμα στο Δημοκρατικό κόμμα. Η Ρωσία όντως επιχείρησε «χακάρισμα», αλλά πιστεύω ότι θα γίνουν και άλλες αντίστοιχες προσπάθειες από άλλες χώρες και ανθρώπους. Το Δημοκρατικό κόμμα ήταν ευάλωτο σε «χακάρισμα», όχι όμως και το Ρεπουμπλικανικό, λόγω του Ρέινς Πρίμπους, εννοώντας τον με ελληνικές ρίζες επερχόμενου προσωπάρχη του.

Από τα πυρά του δεν γλίτωσε ούτε η αντίπαλός του Χίλαρι Κλίντον. Μπορεί το «χακάρισμα» να είναι κακό, όμως κοιτάξτε πόσα πράγματα μάθαμε από αυτό,π.χ. ότι η Χίλαρι είχε τις ερωτήσεις τηλεμαχίας μας. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν είχε δημοσιοποιηθεί ότι είχα εγώ τις ερωτήσεις της τηλεμαχίας μας πριν τη διεξαγωγή της.

Αναφερόμενος στον Βλάντιμιρ Πούτιν τόνισε: «Αν ο Πούτιν θέλει τον Ντόναλντ Τραμπ για ηγέτη των ΗΠΑ, τότε αυτό είναι κάτι πολύτιμο, όχι ζημιογόνο, καθώς έχουμε χάλια σχέση με τη Ρωσία. Υπάρχει κανείς που πιστεύει, ότι η Χίλαρι θα ήταν πιο σκληρή με τον Πούτιν απ” ότι εγώ. Υπάρχει κανείς; »

Για να συνεχίσει: «Πάντα γνωρίζω για διενέργεια κατασκοπείας εναντίον μου με μικρο-κάμερες σε ξενοδοχεία του εξωτερικού, περιλαμβανομένης της Ρωσίας. Δεν κάνω δουλειές στη Ρωσία, ούτε έχω δάνεια από εκεί, ούτε επικείμενες συμφωνίες. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε ένας φίλος μου -υπέροχος τύπος- μου πρότεινε 2 δισ. δολ. για να κάνει συγκεκριμένη συμφωνία στο Ντουμπάι. Απέρριψα την προσφορά του ενώ δεν χρειαζόταν. Δεν υπάρχει καμία σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ προεδρίας και επιχειρήσεών μου.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τα φορολογικά του στοιχεία είπε:

«Δεν θα δημοσιοποιήσω τις φορολογικές μου δηλώσεις, τελούν υπό έλεγχο. Οι μόνοι που ενδιαφέρονται γι’αυτές είναι οι δημοσιογράφοι. Όμως εγώ κέρδισα, εκλέχθηκα πρόεδρος. Ανέθεσα σε συγκεκριμένο δικηγόρο να με απομονώσει πλήρως από τη διαχείριση των επιχειρήσεών μου. Οι αμερικανικοί νόμοι περί σύγκρουσης συμφερόντων πολύ απλά δεν ισχύουν για τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Παρά ταύτα, δεν θέλω να υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό των Αμερικανών πολιτών ότι θα απομονωθώ από τα επιχειρηματικά μου συμφέροντα.

Στις 20.1 ημέρα ανάληψης προεδρικών καθηκόντων θα υπάρχει ένα καταπίστευμα με μετρητά και λιγότερο ρευστοποιήσιμες επενδύσεις μου. Έχω ήδη εξέλθει από επενδύσεις σε εισηγμένες μετοχές και εύκολα ρευστοποιήσιμες τοποθετήσεις.

Ακόμη αποκάλυψε ότι απολύτως καμία νέα συμφωνία δεν θα πραγματοποιήσουν στο εξωτερικό οι επιχειρήσεις του κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ενώ δεν θα δέχεται εθιμοτυπικά δώρα από ξένες κυβερνήσεις. Επίσης θα δωρίζει εθελουσίως στο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ όλα τα κέρδη από ξένες κυβερνήσεις που παράγουν τα ξενοδοχεία του.

Από τη συνέντευξη δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι αναφορές στο κυβερνητικό σχήμα που βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης από τη Γερουσία. Ο νέος ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον – πρώην επικεφαλής της Exxon Mobil – είναι καταπληκτικός. Θα έχουμε ένα από τα καλύτερα υπουργικά συμβούλια και ο κόσμος είναι χαρούμενος για αυτό.

Για το Obamacare που ο απερχόμενος πρόεδρος θεωρεί ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματά του αποκάλυψε: «Θα το καταργήσω με τρόπο που θα είσαστε υπερήφανοι για εμένα. Το σύστημα Obamacare είναι μια απόλυτη και πλήρης καταστροφή. Εκρήγνυται εκ των έσω». Για να προσθέσει ότι «θα φροντίσουμε για την παροχή υπηρεσιών υγείας σε αυτήν την χώρα».

«Το «σύνθημα» έχει πλέον δοθεί. Δεν θα γίνεται πια» είπε αναφερόμενος στο γεγονός ότι επιχειρήσεις έχουν τα εργοστάσιά τους στο εξωτερικό απολύοντας Αμερικανούς εργαζόμενους προσθέτοντας ότι έρχεται πολύ μεγάλος φόρος. «Δεν με νοιάζει πού θες να μεταφέρεις το εργοστάσιό σου εντός των ΗΠΑ. Αρκεί να παραμένει εντός των συνόρων των ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη πρόσθεσε ότι «το Μεξικό θα μας αποζημιώσει για το κόστος του φράκτη που θα φτιάξουμε για τον περιορισμό κάθε παράνομης μετανάστευσης. Θα χτίσουμε τείχος στα σύνορα με το Μεξικό. Δεν θέλω να περιμένω ούτε λεπτό. Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έχει αναλάβει τις εγκρίσεις. Το Μεξικό με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του τείχους. Με φόρους, πληρωμή ή άλλο… θα συμβεί. Δεν κατηγορώ το Μεξικό που εκμεταλλεύτηκε τις ΗΠΑ . Απλά λέω ότι δεν θα έπρεπε να έχουμε επιτρέψει να συμβεί αυτό» τόνισε.

Απευθυνόμενος προς δημοσιογράφους του CNN: Δεν δέχομαι δική σας ερώτηση [στη συνέντευξη Τύπου], εκπροσωπείτε ψευδείς ειδήσεις (you are fake news) ενώ για το BBC είπε: Το BBC News είναι «πανέμορφο» Ορισμένοι δημοσιογράφοι είναι «πολύ, πολύ ανέντιμοι άνθρωποι»

Σειρά στην ομιλία του είχαν στη συνέχεια οι υπηρεσίες πληροφοριών με τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ να σημειώνει ότι έχουν ζωτική σημασία και είναι «πολύ, πολύ σημαντικές».

Στη συνέχεια υποσχέθηκε ότι σε 90 ημέρες από την ανάληψη της προεδρίας θα έχουμε συντάξει έκθεση για την αντιμετώπιση πειρατικών ηλεκτρονικών επιθέσεων (hacking).

Ο Τραμπ απέφυγε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση για το αν η ομάδα του είχε επαφές με τη Μόσχα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Αντίθετα επέλεξε να απαντήσει στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης το οποίο ήταν τι θα έλεγε για το θέμα στον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Απάντησε ότι η Ρωσία δεν θα πρέπει να το κάνει ότι δεν θα το κάνει όταν είναι εκείνος πρόεδρος. Η Ρωσία θα έχει πολύ μεγαλύτερο σεβασμό για τις ΗΠΑ υπό την προεδρία μου σε σύγκριση με το παρελθόν.

Δεν σταμάτησε εκεί. «Πρέπει να σκεφτούμε μια λύση. Δεν είναι μόνον η Ρωσία. Στις ΗΠΑ 22 εκατ. λογαριασμοί «χακάρονται» από την Κίνα λόγω αδύναμων αμυνών μας. Η Κίνα εκμεταλλεύεται πλήρως τις ΗΠΑ οικονομικά. Οι χώρες θα μας σεβαστούν τώρα πολύ περισσότερο απ” ότι με προηγούμενους προέδρους».

Η χαοτική συνέντευξη έκλεισε με τον Τραμπ να λέει την αγαπημένη του φράση από την τηλεοπτική του εκπομπή The Apprentice που τον έκανε γνωστό. Δείχνοντας τους δεκάδες φακέλους που έφερε μαζί του στη συνέντευξή και οι οποίοι αφορούσαν την μη εμπλοκή του στις επιχειρήσεις του και την διοίκησή τους από τους δύο γιους του ότι σε οκτώ χρόνια θα επιστρέψει και θα πει: «Έκανες καλή δουλειά». Διαφορετικά θα πω: «Απολύεσαι’».

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.