Χιόνι μέχρι και στα νησιά: Πάγος, θερμοκρασία, αποτυχία μετεωρολόγων [φωτο]

Ποια η θερμοκρασία και ο καιρός αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα; Απέτυχαν τελικά η μετεωρολόγοι στις προβλέψεις τους ή όχι;

Πολικές θερμοκρασίες αλλά και σφοδρές χιονοπτώσεις κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει με σφοδρότητα τη χώρα τις τελευταίες ημέρες και εντάθηκε τις τελευταίες ώρες. 

Παγετός στην Αττική, ελαφρές χιονοπτώσεις στα βόρεια

Οσον αφορά στην Αττική η έλευση του χιονιά άρχισε να γίνεται αισθητή ήδη από την Παρασκευή καθώς από το βράδυ άρχισε να πέφτει η θερμοκρασία και ξεκίνησαν να πέφτουν οι πρώτες νιφάδες χιονιού στην Πεντέλη.

Το Σάββατο ξημέρωσε με τα βουνά της Αττικής να είναι ντυμένα στα λευκά, ενώ ελαφριά χιονόπτωση σημειώθηκε και στον Υμηττό, ο οποίος είναι καλυμμένος με ένα λεπτό στρώμα χιονιού. 

Τα βόρεια προάστια της Αθήνας και αυτά είναι καλυμμένα με ένα λεπτό στρώμα χιονιού, ενώ χιονόνερο έριχνε το πρωί και στην παραλιακή. 

Η θερμοκρασία στην Αθήνα αγγίζει τους 1 με 2 βαθμούς Κελσίου. 

Τα προβλήματα στους δρόμους της Αττικής

Από το βράδυ της Παρασκευής δημιουργήθηκαν και τα πρώτα μικρά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στην Αττική. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, η κυκλοφορία έχει διακοπεί στη λεωφόρο Πάρνηθας από το τελεφερίκ και πάνω και στον περιφερειακό δρόμο Πεντέλης- Νέας Μάκρης, από το 414 Στρατιωτικό νοσοκομείο μέχρι τη λεωφόρο Διονύσου. 

Λόγω χιονόπτωσης απαγορεύτηκε από τη Τροχαία η κίνηση των φορτηγών στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας- Θήβας, από το ύψος των Βιλίων, στο ρεύμα προς Θήβα, ενώ είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για τα υπόλοιπα οχήματα. Κλειστή είναι και η λεωφόρος Φυλής από την Μονή Κλειστών προς Δερβενοχώρια. Αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, καθώς και στην οδό Αγίου Μερκουρίου.

Πολύς λόγος γίνεται πάντως για αποτυχία ή φιάσκο των μετεωρολόγων, καθώς οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο για περισσότερο χιόνι απο αυτό που τελικά βλέπουμε.

Τόσο ο Σάκης Αρναούτογλου της ΕΡΤ, όσο και η Χριστίνα Σούζη του ΣΚΑΙ ένιωσαν την ανάγκη να υπερασπιστούν το έργο των μετεωρολόγων.

Είναι αλήθεια οτι έπειτα από τον πρωτοχρονιάτικο χιονιά που έπληξε την Ελλάδα, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν για νέο ψύχος στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Ωστόσο, φαίνεται πως τα αρχικά προγνωστικά στοιχεία για την «Αριάδνη», που επισκέπτεται την Ελλάδα ανατρέπονται εν μέρει, καθώς παρατηρούμε χιονοπτώσεις μικρότερης έκτασης. Τη διαφοροποίηση αυτή στις προβλέψεις για τον καιρό ακολούθησαν αρκετά αρνητικά σχόλια που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Σάκη Αρναούτογλου.

Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου με κείμενό του στο Facebook ξέσπασε κατά των επικριτών του:

«Γεια και χαρά σας φίλες και φίλοι

Κατανοώ τις αυξημένες χιονοπροσδοκίες κάποιων αλλά δεν κατανοώ τον τρόπο αντίδρασης μερικών σχετικά με την σημερινή μου ανάρτηση περί μειωμένης πλέον πιθανότητας αξιόλογων χιονοπτώσεων σε περιοχές όπως πχ στη Θεσσαλονίκη όπου στις αρχές τις εβδομάδας ανέφερα για μια σοβαρή πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο τονίζοντας μάλιστα ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την σημερινή ημέρα για να ξεκαθαρίσει η όλη κατάσταση Δεν μπορεί από κάποιους να υποστηρίζεται ότι έπεσα έξω στην πρόβλεψη για χιόνι στη Θεσσαλονίκη όταν ακόμα τρέχει η «προγνωστική περίοδος» με τα Θεοφάνεια να βρίσκονται δυο μέρες μπροστά και με τη δουλειά μου να είναι ακριβώς αυτη, να ενημερώνω δηλαδή για τις καιρικές εξελίξεις και μάλιστα όπως διαπιστώνετε και έγκαιρα και έγκυρα!

Μακάρι εσείς φίλοι μου που ανεβάσατε τους τόνους να είχατε τον ίδιο ζήλο στο επιβραβεύετε τις έγκαιρες, επιτυχημένες προγνώσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια τους έτους σε πανελλαδικό επίπεδο και μάλιστα όχι δύο όχι τρεις αλλά και 5 με 10 μέρες πριν.

Όσον αφορά τώρα στην πρόγνωση για χιόνι στη Θεσσαλονίκη:

Να υπενθυμίσω ότι το χιόνι σαν φαινόμενο έχει γίνει είδος προς αναζήτηση για την συγκεκριμένη πόλη από το 2006. Πρόκειται για καιρική ανωμαλία λόγω της κλιματικής αλλαγής? Πρόκειται για κάποιο μετεο-κυκλο αχιονιάς που ίσως κάποτε σταματήσει? Κανείς δεν ξέρει.. Χρέος μου όμως είναι όταν εμφανίζονται εκείνες οι διατάξεις που δείχνουν χιόνι στη Θεσσαλονίκη να το επισημαίνω, υπό τις προαναφερθείσες συνθήκες πάντα με επιφύλαξη, όπως και το έπραξα. Κι αυτό θα συνεχίσω να το κάνω μέχρι να πεθάνω γιατί η πρόγνωση-ενημέρωση είναι η ζωή-δουλειά μου.

Όσο γι’ αυτούς που υποστηρίζουν (όπως μου στέλνετε σε προσωπικά μηνύματα σας) ότι βρίσκουν τα πάντα ανακοινώνοντας με έντεχνο τρόπο 10 πιθανά σενάρια σε ένα 24ωρο για να είναι πάντα μέσα προβλέποντας πρώτοι τα πάντα γενικώς, εμπαίζοντας με κατά καιρούς ανερυθρίαστα, θα τους έλεγα ότι αυτό θα μπορούσαν να το αποδείξουν (όπως σύμφωνα με τα σχόλιά σας) γίνονταν επιτυχώς από την ΕΡΤ3 πριν από το 2006 όταν χιόνιζε και μάλιστα συχνά, για να μπορεί υπάρξει και η επαλήθευση! Η πρόγνωση του καιρού θέλει δουλειά και όχι διθυράμβους!

Στη συγκεκριμένη φάση είναι πολύ εύκολο να ανακοινώσεις στη χάση και στη φέξη μετά από 10 σενάρια ότι «δεν θα χιονίσει» ή απλά «θα χιονίσει»!!! Δεν είναι το ίδιο να απευθύνεσαι στα φιλαράκια σου αλλάζοντας την εκτίμησή σου 20 φορές την ημέρα χωρίς κανένα επακόλουθο με το να απευθύνεσαι σε ένα κοινό χιλιάδων ανθρώπων ανά την επικράτεια!

Η διαφορά και η ευθύνη είναι τεράστια και το περιθώριο διόρθωσης της πρόγνωσης συγκριτικά με το φέισμπουκ είναι ανύπαρκτο από τη στιγμή που η πρόγνωση βγαίνει στον αέρα! Εύχομαι σε κάποιους παρόλαυτά να βιώσουν ανάλογη εμπειρία γιατί αλλιώς δεν πρόκειται να καταλάβουν τι εστί πραγματικά πρόγνωση άνευ όμως αλαζονείας γιατί αυτή αργά η γρήγορα οδηγεί σε αδιέξοδα, γενικώς στη ζωή χωρίς επιστροφή!

Με εκτιμηση
Σάκης Αρναούτογλου»

Πολικές θερμοκρασίες στη Φθιώτιδα

Ιδιαίτερα έντονα εκδηλώνονται τα καιρικά φαινόμενα στη Φθιώτιδα από το βράδυ της Παρασκευής

Πρωτόγνωρες, σχεδόν «πολικές», θερμοκρασίες καταγράφονται στην Κεντρική Ελλάδα, όπου σε ορεινές περιοχές της Φθιώτιδας ο υδράργυρος έφτασε και τους -12 βαθμούς Κελσίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην πόλη της Λαμίας έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες -5 βαθμούς με δριμύ ψύχος και με τον κρατικό μηχανισμό να δίνει μάχη όλη τη νύχτα για να αποφύγει τους παγωμένους δρόμους.

Από τις 3 τα ξημερώματα με δυσκολίες γίνονται οι μετακινήσεις στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, κυρίως λόγω παγετού, ενώ την ίδια στιγμή τα εκχιονιστικά μηχανήματα ρίχνουν αδιάλειπτα αλάτι για να το κρατήσουν ανοιχτό.

Στον εθνικό δρόμο Αθήνας-Λαμίας, από τις πρώτες πρωινές ώρες, υπήρξαν προβλήματα κυρίως στην κίνηση μεγάλων φορτηγών αυτοκινήτων στην περιοχή του Μαρτίνου και στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων. Σε αρκετές περιπτώσεις η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας ιδιαίτερα στην περιοχή του Μαρτίνου από το 117χλμ μέχρι το 130χλμ σταμάτησε την κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων έτσι ώστε να παρεμβαίνουν τα εκχιονιστικά και να ρίχνουν αλάτι στο οδόστρωμα για να διατηρείται ο δρόμος ανοιχτός.

  • Χιόνι στο Δομοκό

Χιονίζει στη πόλη της Λάρισας

Μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας κάτω του μηδενός από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στη Λάρισα, με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει χιονόπτωση μέσα στη πόλη. Σύμφωνα με την Αστυνομία, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στο επαρχιακό δίκτυο Ελάφου -Σκλήθρου του Αγιάς Λάρισας, στην Επ. Οδό Καλλιθέας – Καρυάς και Αγιονερίου – Βερδικούσιας.

  • Xιόνι στη Λάρισα

  • Χιόνι στα Φάρσαλα


Θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν σε πολλές πόλεις στη Μακεδονία

Τσουχτερό είναι το κρύο στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς σε πολλές πόλεις η θερμοκρασία είναι κάτω από μηδέν.

Ενδεικτικά, στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία είναι στους -2 βαθμούς Κελσίου, στη Φλώρινα -10, στο Κιλκίς -7, στη Βέροια -3, στα Γρεβενά -4 και στην Κοζάνη -8.

Στα λευκά ντύθηκε και η Χαλκιδική. Λόγω της έντασης της χιονόπτωσης το έχει στρώσει στα Νέα Μουδανιά, ενώ χιόνισε και στα χωριά της Κασσάνδρας, στη νότια Σιθωνία, στον Πολύγυρο και το Παλαιοχώρι. 

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην επαρχιακή οδό Κασσανδρείας – Φούρκας γιατί λόγω του χιονιού ο δρόμος είναι ολισθηρός.

  • Xιόνι στη Χαλκιδική


Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε από τις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται σε σημεία του επαρχιακού δικτύου στην Κεντρική Μακεδονία.

Ειδικότερα, στην Ημαθία, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται σε τμήματα των επαρχιακών οδών Νάουσας- Σελίου, Βέροιας-Σελίου Βέροιας-Κοζάνης Βέροιας- Δασκίου και Οδό Νάουσας- 3/5 Πηγαδίων.

Στον νομό Πέλλας, αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται στις επαρχιακές οδούς Άρνισσας- Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρας και Κερασιάς- Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρας.

Στις Σέρρες, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται σε τμήματα της επαρχιακής οδού Σερρών-Λαϊλιά.Τέλος, στο Κιλκίς απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε τμήμα της επαρχιακής οδού Γουμένισσας-Λιβαδίων.

Παγετός στο Πήλιο, χιόνι μέχρι τη θάλασσα

Χιόνι έχει καλύψει ολόκληρη την Μαγνησία, χιόνισε ακόμη και μέσα στον Βόλο, ενώ ο παγετός είναι το μεγάλο πρόβλημα που δυσχεραίνει τις συγκοινωνίες και τις μετακινήσεις κυρίως στο Πήλιο, όπου επικρατούν «πολικές» θερμοκρασίες.  Η θερμοκρασία στα Χάνια έχει πέσει στους -13 βαθμούς ,ενώ ακόμη και στον Βόλο επικρατεί παγετός με το θερμόμετρο να δείχνει -2.

Στον Βόλο ένα πολύ λεπτό στρώμα χιονιού έχει καλύψει την πόλη και η ασθενής χιονόπτωση συνεχίζεται, αλλά από τον Περιφερειακό και πάνω, προς το Πήλιο, τα προβλήματα είναι εμφανή και οι μετακινήσεις δύσκολες, αφού τα αυτοκίνητα χρειάζονται απαραίτητα αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στον Περιφερειακό του Βόλου, αλλά και στα τούνελ όπου παρά την ρίψη αλατιού και θαλασσινού νερού από υδροφόρες του Δήμου Βόλου, υπάρχει πάγος στο οδόστρωμα.

Χιόνι σε Αλόννησο και Σκόπελο

Στα λευκά έχουν ντυθεί και οι Σποράδες. Ιδιαίτερα πολύ χιόνι έχει πέσει στην Αλόννησο, όπου το ύψος του ξεπερνά τα 50 εκατοστά ακόμη και στις παραλίες του νησιού σύμφωνα με τον δήμαρχο Πέτρο Βαφίνη και η κατάσταση είναι δύσκολη. Στην Σκόπελο η χιονόπτωση δημιούργησε και εκεί προβλήματα και ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ είπε ότι το μισό νησί έχει πολύ χιόνι που ξεπερνά τα 30 εκατοστά και γίνονται προσπάθειες να εκχιονισθεί ο δρόμος Σκοπέλου-Έλιος και να δοθεί στην κυκλοφορία. οι δημοτικές αρχές προσπαθούν να κρατήσουν τους κεντρικούς δρόμους ανοιχτούς.

Στη Σκιάθο χιονόπτωση σημειώθηκε μόνο στα ορεινά του νησιού.

  • Χιόνι στη Σκόπελο

Φωτογραφίες: skopelos-news.blogspot.gr

Χιόνισε και μέσα στην Πάτρα!

Έπειτα από πολλά χρόνια εκδηλώθηκε, σήμερα το πρωί, χιονόπτωση μέσα στην πόλη της Πάτρας, χωρίς όμως να προκαλέσει προβλήματα.

Όσον αφορά στα προβλήματα από τις χιονοπτώσεις, κλειστή είναι η διαδημοτική οδός από την Περιστέρα προς το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, ενώ αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται όσοι οδηγοί κινηθούν στις επαρχιακές οδούς Καλαβρύτων – Διακόπτου (μέσω Μεγάλου Σπηλαίου), Καλαβρύτων – Πατρών (μέσω Χαλανδρίτσας), Καλαβρύτων – Κλειτορίας (μέσω Λουσών και Πριόλιθου), από τα Καλάβρυτα προς το χιονοδρομικό κέντρο και από το 12ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ακράτας – Ζαρούχλας.

  • Χιόνι στην Πάτρα

Χιόνι και σε Ηλεία, Ναύπακτο, Πρέβεζα!

Επίσης, χιόνι έπεσε και σε άλλες πεδινές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, όπως για παράδειγμα στην Ηλεία. Ακόμη έντονες χιονοπτώσεις έχουν εκδηλωθεί στην ορεινή Ναυπακτία και σε ορεινές περιοχές της Ηλείας, στην Πρέβεζα, ενώ παντού επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

  • Χιόνι στην Πρέβεζα

  • Χιόνι στην Ηλεία

Χιονίζει σε όλη τη Λέσβο, το «έστρωσε» στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Σε όλη τη Λέσβο χιονίζει από τις 4 περίπου το πρωί. Αποτέλεσμα να το «στρώσει» απ’ άκρη σ’ άκρη από το λιμάνι της Μυτιλήνης στα ανατολικά μέχρι το λιμάνι του Σιγρίου στο δυτικό άκρο του νησιού.

Αποκλεισμένα είναι αυτή την ώρα είναι τα περισσότερα από τα χωριά. Από τις αρμόδιες υπηρεσίες γίνεται έκκληση να αποφεύγονται οι μετακινήσεις του πληθυσμού, που έτσι κι αλλιώς δεν ξέρει από χιόνια.

Ας σημειωθεί ότι έντονη χιονόπτωση μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης δεν είχε υπάρξει ξανά τα τελευταία 20 χρόνια.

Χιόνι και στη Χίο 

Με 10 πόντους χιόνι, όμως, ξύπνησαν και οι κάτοικοι της Χίου. Ακόμη και παραλιακές περιοχές ξύπνησαν σήμερα στα λευκά, ενώ σήμερα το πρωί νιφάδες χιονιού έπεφταν και στο κέντρο της πόλης χωρίς, όμως, να δημιουργηθούν προβλήματα. 

Σύμφωνα με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, υπάρχουν προβλήματα σε όλο το οδικό δίκτυο της βόρειας πλευράς του νησιού. Ιδιαίτερη προσοχή και χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων απαιτείται κατά την ανάβαση στον Προβατά, από το Αίπος μέχρι το 18 και από εκεί μέχρι και τη Βολισσό (ιδιαίτερη προσοχή στον Άγιο Ισίδωρο Πιτυούς και στο Γιαννάκι) καθώς και στον οδικό άξονα που συνδέει τη Λαγκάδα με τα Καρδάμυλα.

Εξαιτίας του παγετού, σύμφωνα με την Περιφέρεια 5 οδηγοί αυτοκινήτων εγκλωβίστηκαν στον δρόμο από Λαγκάδα προς Καρδάμυλα, στο ύψος του Δελφινίου, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η συνδρομή της Πυροσβεστικής αλλά και οχήματος της Π.Ε. Χίου για να απεγκλωβιστούν.

  • Χιόνι στη Χίο

Δείτε την επική ατάκα της Χριστίνας Σούζη για τον χιονιά.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.