Απόκριες – Κούλουμα σε όλη την Ελλάδα: Πού και πώς θα γιορτάσετε. Αναλυτικός οδηγός

Πώς να γιορτάσετε τις Απόκριες και Κούλουμα 2017 σε όλη την Ελλάδα;

Πλήθος εκδηλώσεων για την Κυριακή των Αποκριών και την Καθαρά Δευτέρα είναι προγραμματισμένες στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα.

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις σε πολλές περιοχές σε Αττική και περιφέρεια με επίκεντρο φυσικά στην Πάτρα.

Δείτε παρακάτω τις εορταστικές εκδηλώσεις για τις Αποκριές και την Καθαρά Δευτέρα και ξεφαντώστε αφήνοντας για λίγο πίσω τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Πάτρα

Το Πατρινό Καρναβάλι είναι φημισμένο και, κάθε χρόνο, προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες, που ζουν σε ξέφρενους αποκριάτικους ρυθμούς και χρωματίζουν, με το κέφι και τη ζωντάνια τους, την πρωτεύουσα του Καρναβαλιού, την Πάτρα.

Η Μεγάλη Παρέλαση τελειώνει την Κυριακή… μα το κέφι συνεχίζει να συνεγείρει τις διαθέσεις των καρναβαλιστών που ομαδικά συρρέουν στον Μόλο της Αγίου Νικολάου για να παρακολουθήσουν την Τελετή Λήξης.

Η παράδοση θέλει ο Βασιλιάς Καρνάβαλος να παραδίδεται στην πυρά καταμεσής της θάλασσας και να ακολουθεί ρίψη πυροτεχνημάτων. Η τηλεοπτική της μετάδοση μεταφέρει σε κάθε άκρη της χώρας το πνεύμα της εκρηκτικής και μεγαλειώδους γιορτής.

Η τελετή λήξης ολοκληρώνεται με ένα υπαίθριο μουσικοχορευτικό πάρτι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Καθαράς Δευτέρας.

Το πρόγραμμα: Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση, 14.00, Οδός Κορίνθου

Λήξη 10oυ Διαδικτυακού Κρυμμένου Θησαυρού, 18.00

Τελετή Λήξης, 21.00, Μόλος Αγίου Νικολάου

Δήμος Αθηναίων

Στο λόφο Φιλοπάππου, όπως κάθε χρόνο, θα γιορτάσει και φέτος παραδοσιακά τα Κούλουμα, την Καθαρά Δευτέρα, ο δήμος Αθηναίων με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας και του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής του δήμου Αθηναίων και του Λάκη Χαλκιά.

Σήμερα Κυριακή, θα γίνει και η Πλακιώτικη Αποκριά με παρέλαση καρναβαλιστών, η οποία θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από τον Σταθμό του Μετρό στην Ακρόπολη.

Θα πρόκειται για έναν «πανηγυρικό και μεθυστικό περίπατο» στα στενά της Πλάκας με μουσικά όργανα, χορό και αποκριάτικα τραγούδια από τις Μορφές Έκφρασης. Δυο ώρες νωρίτερα, με σημείο εκκίνησης το εστιατόριο “Διόνυσος” στην Ακρόπολη, θα διοργανωθεί το 7ο Κυνήγι Θησαυρού στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη και την Πλάκα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

11.00 Αποκριάτικος περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων – Σταθμός Μετρό Ακρόπολη

12.00 Πλακιώτικη Αποκριά με παρέλαση καρναβαλιστών. Ένας πανηγυρικός και μεθυστικός περίπατος στα στενά της Πλάκας με μουσικά όργανα, χορό και αποκριάτικα τραγούδια από τις Μορφές Έκφρασης. Διαδρομή: Mετρό Ακροπόλεως, Σέλλεϋ, Βύρωνος, πλατεία Αγίας Αικατερίνης, πλατεία Φιλομούσου Εταιρείας, Κυδαθηναίων, Αδριανουπόλεως, Τριπόδων, Φλέσσα, Λυσίου, Μάρκου Αυρηλίου, Αδριανού, πλατεία Μοναστηρακίου

12.00 7ο Κυνήγι Θησαυρού στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ξεναγού. Φέτος στο κυνήγι εστιάζουμε στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη και την Πλάκα , μια γοητευτική αλλά ακόμα άγνωστη περιοχή της Αθήνας που οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε μόνο ως τουριστικό προορισμό. Εγγραφές και σημείο συνάντησης στο εστιατόριο Διόνυσος στην Ακρόπολη από τις 10.00-12.00. Σε συνεργασία με το Σωματείο Ελλήνων Ξεναγών.

Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου

Λόφος Φιλοπάππου

10.00 Αποκριάτικος περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων.

11.00 Αποκριάτικη συναυλία του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων με τη συμμετοχή του Λάκη Χαλκιά.

Δήμος Πειραιά

Οι εκδηλώσεις του δήμου Πειραιά για το φετινό καρναβάλι ολοκληρώνονται την Καθαρά Δευτέρα, με το πέταγμα του χαρταετού στη Φρεαττύδα, παραδοσιακό γλέντι με χορευτικό συγκρότημα από την Αδελφότητα Κρητών Πειραιά “Η Ομόνοια” και άφθονα σαρακοστιανά εδέσματα, δωρεάν για όλους, μετά από χορηγία της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Αναλυτικά το πρόγραμμα με τις εκδηλώσεις:

Σήμερα Κυριακή: Αναβίωση της Τρούμπας του 1960 σε ένα μεγάλο αποκριάτικο πάρτι: Η εποχή του 1960 θα αναβιώσει στην Τρούμπα, με ένα μεγάλο αποκριάτικο πάρτι, που θα πραγματοποιηθεί από καταστήματα της περιοχής, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου από τις 6:00 το απόγευμα και είναι υπό τη αιγίδα του δήμου Πειραιά.

Καθαρά Δευτέρα

Σαρακοστιανό Γλέντι στη Φρεαττύδα: Ο δήμος Πειραιά θα γιορτάσει τα Κούλουμα με το πέταγμα του χαρταετού, με σαρακοστιανά εδέσματα, παραδοσιακό γλέντι με χορευτικό συγκρότημα της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά “Η Ομόνοια” και τραγούδι στην παραλία της Φρεαττύδας από τις 10:30 το πρωί, δωρεάν για όλους.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του δήμου Πειραιά θα ανοίξει τη γιορτή με αποκριάτικες μελωδίες. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα μεταφερθεί στο 1ο Λύκειο Καλλίπολης (είσοδος από Μαρίας Χατζηκυριακού).

Δήμος Νίκαιας- Αγ.Ι.Ρέντη

Έτοιμο να παρασύρει σε ένα ξέφρενο γλέντι τους μικρούς αλλά και μεγάλους φίλους, το φετινό καρναβάλι Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη, υπόσχεται για ακόμη μία χρονιά κέφι, χαρά και ανεμελιά. Κλείνοντας 23 χρόνια συμμετοχής με αποκριάτικες εκδηλώσεις, ο δήμος Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη, φαίνεται να ξέρει καλά πώς να κερδίζει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες.

Σήμερα Κυριακή

Παρέλαση αρμάτων ώρα 11.00 – Κεντρική παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων στο Ρέντη – οδός: Φλέμινγκ

Αλεξανδρούπολη

Την Καθαρά Δευτέρα ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου διοργανώνει από τις 10.30 έως και τις 12.00 διαγωνισμό καλύτερου χαρταετού και πλήθος δραστηριοτήτων για μικρά και μεγάλα παιδιά. Στο δάσος της Δαδιάς, σε ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, στη γη των αρπακτικών, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στο βασίλειο των αρπακτικών και να γευτούν νηστίσιμα εδέσματα στους χώρους εστίασης της περιοχής. Τα παιδιά, οι επίτιμοι καλεσμένοι της ημέρας, θα παρακολουθήσουν αφήγηση παραμυθιών, θα συμμετέχουν σε κινητικά παιχνίδια και θα κατασκευάσουν τους δικούς τους μικρούς χαρταετούς.

Κρήτη

Με σειρά καρναβαλικών εκδηλώσεων κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την αποκριά στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου.

Στον νομό Ηρακλείου εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν μεταξύ άλλων στα Μάλια, όπου η παρέλαση του Μαλιώτικου Καρναβαλιού θα αρχίσει στις 3.00 μμ, στο Αρκαλοχώρι με την παρέλαση να ξεκινάει στις 3.30 μμ, στην Αυγενική και στο Τυμπάκι με τις εκδηλώσεις να αρχίζουν στις 2.00 μμ και το Πυργιανό Καρναβάλι που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία του χωριού.

Στο Λασίθι και συγκεκριμένα στην Ιεράπετρα θα πραγματοποιηθεί το Γεραπετρίτικο Καρναβάλι που θα ξεκινήσει στις 3.00 μμ από την οδό Δημοκρατίας στο κέντρο της πόλης. Στη Σητεία το καρναβάλι θα ξεκινήσει στις 4.00 μμ της Κυριακής, μπροστά από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Εξάλλου την Καθαρά Δευτέρα διοργανώνονται εκδηλώσεις σε πολλές περιοχές της Ανατολικής Κρήτης για τα καθιερωμένα Κούλουμα με κορυφαία την εκδήλωση «Αποκριγιώματα» στη Γέργερη Ηρακλείου, όπου στον κεντρικό δρόμο θα πραγματοποιηθούν δρώμενα και παρέλαση, με δωρεάν κεράσματα-φαγητό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ θα συμμετέχουν ως φιλοξενούμενοι οι “Αράπηδες” από το Βώλακα Δράμας και οι «Σιβιανές Μάσκες».

Ρέθυμνο

Το Ρεθυμνιώτικο Καρναβάλι είναι ένας θεσμός Πολιτισμού και Δημιουργίας, τον οποίο η Δημοτική Αρχή προσπαθεί κάθε χρόνο να ενισχύει και να εμπλουτίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Παρέλαση πληρωμάτων και αρμάτων / 14:00 Εκκίνηση από τον Κόμβο Θεοτοκοπούλου. Τερματισμός και dj party στην πλατεία Ηρ. Πολυτεχνείου (Σοχώρα).

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.