Αρχιμανδρίτης Γέρακας: Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις για την άγρια δολοφονία – «Του έκλεψαν μέχρι και το…»

Ποιες οι νέες αποκαλύψεις για την άγρια δολοφονία του Αρχιμανδρίτη στον Γέρακα;

Πόρτα πόρτα αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής ψάχνουν για το παραμικρό στοιχείο στη γειτονιά του 46χρονου αρχιμανδρίτη Ιερόθεου Ιωάννη Καμίτση στον Γέρακα, που θα μπορούσε να τους οδηγήσει στην εξιχνίαση της απίστευτης αγριότητας δολοφονίας.

Άλλο κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. «χτενίζει» την περιοχή Μορτερό στην Παλαιά Πεντέλη, όπου λειτουργούσε ο αδικοχαμένος ιερέας, αναζητώντας μαρτυρίες-κλειδιά και πολύτιμες πληροφορίες. \

Η Αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη ή των δραστών του εγκλήματος, που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο. Το γεγονός ότι ο ιερομόναχος δολοφονήθηκε μέρα-μεσημέρι μέσα στο σπίτι του χωρίς να υπάρχουν ίχνη παραβίασης οδηγεί τις διωκτικές αρχές στο συμπέρασμα ότι θύτης και θύμα γνωρίζονταν.

Ωστόσο, ο μεγάλος κοινωνικός περίγυρος του 46χρονου αρχιμανδρίτη, που ξεπερνά τα όρια της Αττικής, καθιστά ιδιαίτερα δύσκολες και επίπονες τις έρευνες. Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., η δολοφονία του αρχιμανδρίτη «είναι ξεκάθαρα πράξη με απώτερο κίνητρο τη ληστεία».

«Οι δράστες έφυγαν από τον τόπο του εγκλήματος αρπάζοντας μέχρι και το τελευταίο ευρώ από το σπίτι του ιερέα. Ακόμη και το πορτοφόλι του ήταν άδειο. Δεν βρέθηκε τίποτε το πολύτιμο, όπως κάποιο κόσμημα, στο διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου στην οδό Ναυπλίου. Το είχαν κυριολεκτικά ξαφρίσει» τονίζει στο «Έθνος της Κυριακής» αστυνομικός που συμμετέχει στις έρευνες.

«Δεν άφησαν κανέναν χώρο χωρίς να τον ψάξουν. Ίχνη διάρρηξης εντοπίστηκαν μόνο σε ένα σκρίνιο που βρίσκεται πίσω από την κύρια είσοδο της οικίας. Εκεί το θύμα φύλαγε αρχιερατικά εγκόλπια, χρυσούς σταυρούς και διάφορα ιερατικά σκεύη, τα οποία, επίσης, εκλάπησαν» προσθέτει.

Εφιαλτικές στιγμές

Μόνος μάρτυρας της στυγερής δολοφονίας ήταν ο Βίκτωρας, το λευκό σκυλάκι ράτσας μαλτέζ, του κληρικού. Κανείς από τα γύρω διαμερίσματα ούτε άκουσε ούτε αντιλήφθηκε το παραμικρό, παρά το γεγονός ότι ο ιερέας βίωσε εφιαλτικές στιγμές πριν καταλήξει. Σύμφωνα με το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης, ο θάνατος του αρχιμανδρίτη Ιερόθεου Ιωάννη Καμίτση ήταν ασφυκτικός, προερχόμενος από απόφραξη των ανωτέρω αναπνευστικών οδών.

«Αυτός ο άνθρωπος υπέφερε στα χέρια τους. Ο θάνατός του ήταν μαρτυρικός. Τον ξυλοκόπησαν και του έσπασαν τρία πλευρά. Αφού τον χτύπησαν άγρια και τον έδεσαν χειροπόδαρα με κορδόνια παπουτσιών, προσπάθησαν αρχικά να τον στραγγαλίσουν. Ηταν τέτοια η πίεση που το υοειδές οστό έσπασε. Στη συνέχεια φαίνεται να πήραν ένα μαξιλάρι από το κρεβάτι του, το οποίο έβαλαν στο πρόσωπό του και εκείνος λιποθύμησε» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Το μαξιλάρι αυτό εντοπίστηκε πεταμένο και γεμάτο αίματα μέσα σε ένα από τα δύο μπάνια του σπιτιού του αρχιμανδρίτη. Το τελικό όπλο του εγκλήματος ήταν μια πετσέτα, η οποία βρέθηκε τυλιγμένη γύρω από το κεφάλι του θύματος.

Συνεργείο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών «σάρωσε» κάθε σημείο του σπιτιού αναζητώντας δακτυλικά αποτυπώματα και DNA του δολοφόνου. Στο πλαίσιο αυτό διερευνήθηκαν και μερικά άπλυτα πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπίρουνα, που βρέθηκαν στην κουζίνα, καθώς και ένα τασάκι με αποτσίγαρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», όλα τα στοιχεία σε αυτά δείχνουν ότι είχαν χρησιμοποιηθεί μόνο από το θύμα.

Ακόμη, ωστόσο, δεν έχει βγει το αναλυτικό πόρισμα από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία εξετάζουν πλήθος συλλεγμένων αντικειμένων και δειγμάτων από τον τόπο του εγκλήματος. Από τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής στην κατοχή τους οι Αρχές προκύπτει ότι ο 46χρονος αρχιμανδρίτης είχε μια φυσιολογική ζωή με σταθερό πρόγραμμα, χωρίς παρεκκλίσεις. Δεχόταν πολύ κόσμο στο σπίτι του και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός.

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

«Εστιάζουμε τις έρευνες στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον του ιερέα, χωρίς να αποκλείουμε, ωστόσο, το ενδεχόμενο ο δράστης ή οι δράστες να μην είχαν καμία απολύτως σχέση με το θύμα. Μπορεί το »χτύπημα» να ήταν ακόμη και τυχαίο. Εχουμε δει σε πολλές περιπτώσεις να μπαίνουν σε σπίτια με το φως του ήλιου και να σκοτώνουν με βαρβαρότητα τους ιδιοκτήτες τους, χωρίς κανένα άλλο κίνητρο πέρα από τη ληστεία» επισημαίνει αστυνομικός που μετέχει στις έρευνες.

ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ

«Ήμουν σε κώμα για έναν μήνα και ο αρχιμανδρίτης μου έσωσε τη ζωή»

Όσοι γνώριζαν τον αδικοχαμένο κληρικό μιλούν με τα καλύτερα λόγια για εκείνον. Ακόμη δεν μπορούν να πιστέψουν πώς ένας άνθρωπος που στην καρδιά του είχε μόνο αγάπη έφυγε με τέτοιον απάνθρωπο και φρικιαστικό τρόπο. Ηταν πρόσχαρος, φιλόζωος, ανοιχτόμυαλος και κοντά στα νέα παιδιά, που ήξερε πώς να τα επαναφέρει στον δρόμο του Θεού.

Στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Παλαιά Πεντέλη, όπου λειτουργούσε τα τελευταία 17 χρόνια, την ώρα της Θείας Κοινωνίας γνώριζε τον καθέναν με το μικρό του όνομα, ανεξάρτητα με το αν τον είχε δει μόνο μία φορά στη ζωή του. Κανέναν άνθρωπο από εκείνους που στην απελπισία τους κατέφευγαν σε εκείνον δεν ξεχνούσε.

Θυμόταν τα πάντα, ακόμη και μετά από χρόνια. Στο έργο του ήταν δραστήριος, αλλά αθόρυβος. Κανείς δεν μάθαινε για τα όσα έκανε για κάποιον συνάνθρωπό του που βρισκόταν σε ανάγκη.

Τόσο στην εκκλησία του όσο και στο σπίτι του -όπου ζούσε εδώ και 9 χρόνια και ακόμα αποπλήρωνε δάνειο-, οι πόρτες ήταν ανοιχτές οποιαδήποτε ώρα της ημέρας σε όλους, χωρίς καμία εξαίρεση, με την αγκαλιά του να είναι τόσο μεγάλη, ώστε ένας βαριά ασθενής να πιστέψει στο θαύμα.

Τον «ξύπνησαν»

Ο Αλέξανδρος Βασιλείου είναι ένας από τους χιλιάδες πιστούς για τους οποίους ο αρχιμανδρίτης Ιερόθεος αποτελούσε πολύτιμο στήριγμα σε κάθε δυσκολία. «Με επανέφερε στη ζωή» λέει στο «Εθνος», τονίζοντας ότι πιστεύει πως οι προσευχές του 46χρονου κληρικού είναι εκείνο που τον βοήθησε να ξυπνήσει από το κώμα και να βγει από την Εντατική.

«Τον Ιούνιο του 2016 έπαθα ανακοπή καρδιάς και έμεινα σε κώμα για έναν μήνα. Οι δικοί μου άνθρωποι μου είπαν, όταν ξύπνησα, ότι ερχόταν σχεδόν κάθε ημέρα στο νοσοκομείο για να δει τι κάνω, έμενε με τις ώρες και προσευχόταν για εμένα. Εγώ, δυστυχώς, δεν μπόρεσα να κάνω τίποτε για εκείνον για να τον σώσω» δηλώνει συγκλονισμένος.

«Από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην ενορία μας τον αγκαλιάσαμε σαν να ήταν μέλος της οικογένειάς μας. Ο χαμός του μας πονά αφάνταστα και δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ. Αυτοί που τον σκότωσαν ήθελαν να κλέψουν την καρδιά του, την καλοσύνη και την αγάπη που είχε μέσα του. Δεν φέρθηκαν βάναυσα μόνο σε εκείνον, αλλά σε ολόκληρη την Ορθοδοξία. Εύχομαι ο Θεός να τους τιμωρήσει όπως τους αξίζει» προσθέτει.

Σύμφωνα με κατοίκους της συνοικίας Μορτερό, όταν ο π. Ιερόθεος ανέλαβε πριν από 17 χρόνια τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, η εκκλησία ήταν ένα ερείπιο και λειτουργούσε μόνο μία φορά τον χρόνο. Με βάση τις μαρτυρίες τους, πήρε μια παράγκα και τη μετέτρεψε σε κόσμημα της περιοχής. Και, μάλιστα, το έκανε και δεύτερη φορά, όταν πριν από έξι χρόνια ο ναός πήρε φωτιά και σχεδόν καταστράφηκε ολοσχερώς. Το μόνο που έμεινε ανέπαφο ήταν η εικόνα του Αγίου Γεωργίου. Σε αυτόν τον ναό πλήθος κόσμου μαζεύτηκε την Πέμπτη για να του πει το ύστατο χαίρε.

Είχε καθαρή κρίση

Ένας από αυτούς ήταν και ο στενός του φίλος, Θωμάς Καλαμπόκης. «Ηταν αγνός άνθρωπος στα αισθήματα και μοίραζε αγάπη σε όλο τον κόσμο. Ηταν ένας άνθρωπος κοινωνικός και αγαπητός από μικρούς και μεγάλους. Θυμάμαι σε μία μας εκδρομή το κινητό του να μη σταματά να χτυπά. Μίλαγε με δύο νέα παιδιά, πότε με το αγόρι, πότε με την κοπέλα και προσπαθούσε να τους κάνει να μονοιάσουν. Ηταν άνθρωπος που είχε πολύ καθαρή κρίση και ήθελε το καλό για όλους. Ολοι μας κλαίμε όχι μόνο για τον χαμό του, αλλά κυρίως για τον τρόπο που έφυγε από κοντά μας» μας λέει.

«Από μικρός είχε διαλέξει τον δρόμο του Θεού, ίσως λόγω της καταγωγής του από την Πάτμο, όπου έζησε και επηρεάστηκε από τη μοναστική ζωή. Δεν είχε, όμως, αυτό το αυστηρό και αγκυλωμένο προφίλ που έχουν πολλοί παπάδες και γι’ αυτό τον λάτρεψε τόσος κόσμος» προσθέτει ο Θ. Καλαμπόκης.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη λεβεντιά του. Είχαμε πάει στο χωριό μου, τη Φλωριάδα, για το οποίο έφτιαξα ντοκιμαντέρ και με βοήθησε, και όλοι οι κάτοικοι έμειναν έκπληκτοι από το ζεϊμπέκικό του. Τέτοιος άνθρωπος ήταν, φωτεινός, που η παρουσία του κέρδιζε όλο τον κόσμο» καταλήγει.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.