Κορυφαίο deal: Ποιος πασίγνωστος επιχειρηματίας αγόρασε το ιστορικό ξενοδοχείο Capsis στη Ρόδο

Ποιος πασίγνωστος επιχειρηματίας αγόρασε το ξενοδοχείο Capsis στη Ρόδο;

Στα χέρια του επιχειρηματία Νίκου Κούτρα περνάει τελικά το Capsis στη Ρόδο, μετά από πολυετείς προσπάθειες πώλησής του από την ιδιοκτήτρια Eurobank.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikonomia, το συνολικό τίμημα -τόσο τα κεφάλαια που απαιτήθηκαν για την απόκτηση του εμβληματικού ξενοδοχείου όσο και το ποσό που απαιτείται για την ανακαίνιση της μονάδας- φτάνει τα 52 εκατ. ευρώ. Και αυτό γιατί τα τελευταία πέντε χρόνια το ξενοδοχείο παραμένει κλειστό και χρήζει πλήρους ανάπλασης.

Άλλωστε, οι φθορές που έχει υποστεί το κτίριο όλα αυτά τα χρόνια έδρασαν ανασταλτικά για την πώλησή του, καθώς αύξησαν σημαντικά το κόστος ανακατασκευής του.

Καλά πληροφορημένες πηγές, πάντως, αναφέρουν πως το deal αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην άνοιξη. Ο Νίκος Κούτρας έχει ήδη δύο ξενοδοχεία στην Κω.

Το λουκέτο

Το Capsis στη Ρόδο, ένα από τα πιο ιστορικά ξενοδοχεία του νησιού, κατασκευάστηκε από την οικογένεια Καψή το 1970. Βρίσκεται στην Ιαλυσό στην παραλία της Ιξιάς και διαθέτει συνολικά 691 δωμάτια δυναμικότητας 1.820 κρεβατιών.

Το 2001, ο όμιλος Καψή, με την Ντία Καψή να κρατά στα χέρια της το τιμόνι της εταιρείας, κατασκεύασε στο συγκρότημα της Ρόδου το μεγαλύτερο συνεδριακό κέντρο στην Ελλάδα. Η ίδια είχε συνάψει συμφωνία franchising με το Group Accor (Sofitel), με τη συνεργασία αυτή να λήγει λίγα χρόνια αργότερα -στα τέλη του 2007- και να ακολουθεί η αλλαγή του ονόματος της μονάδας.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2010, ο όμιλος άρχισε να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, με τη Ντία Καψή να πουλά και να επαναμισθώνει (sale and leaseback) την μονάδα στην Eurobank έναντι 50 εκατ. ευρώ, διαγράφοντας την ίδια στιγμή ισόποσο χρέος της οικογένειας.

Ωστόσο, από το 2010 λόγω και της επιδείνωσης της κρίσης η μονάδα βρέθηκε σε ασφυξία ρευστότητας με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή -κατά τη διετία 2010-2011- η ομαλή καταβολή των μισθωμάτων στην Eurobank. Ετσι, τον Νοέμβριο του 2011 η Eurobank προχώρησε σε έξωση της οικογένειας Καψή από το ιστορικό ξενοδοχείο της Ρόδου το οποίο πέρασε κατά κυριότητα στην ακίνητη περιουσία της τράπεζας.

Στο διάστημα που μεσολάβησε η διοίκηση της Eurobank επέτρεψε στην οικογένεια τη διαχείριση του ξενοδοχείου, ωστόσο, το καλοκαίρι του 2012 το ξενοδοχείο έβαλε οριστικό λουκέτο, παρά την επιθυμία διοίκησης και εργαζομένων να λειτουργήσει εκείνη την τουριστική σεζόν.

Στις ημέρες που ακολούθησαν η αίγλη του Capsis χάθηκε, με όλο τον κινητό εξοπλισμό του ξενοδοχείου να βγαίνει στο σφυρί. Κρεβάτια, στρώματα, καναπέδες, τηλεοράσεις, πίνακες ζωγραφικής, έργα τέχνης, ακόμη και μαχαιροπίρουνα βγήκαν σε πλειστηριασμό.

Διαβάστε ποια μάρκα τσιγάρων εξαγόρασε η Camel.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.