Κούρεμα χρεών: Πρόταση βόμβα δανειστών για επανυπολογισμό προστίμων. Τι προβλέπει

Τι προτείνουν οι δανειστές για κούρεμα χρεών με επανυπολογισμό των προστίμων;

Επανυπολογισμό των παλιών ληξιπρόθεσμων χρεών που έχουν επιχειρήσεις προς το Δημόσιο με βάση το ευνοϊκότερο καθεστώς που ισχύει από το 2013, προτείνουν οι θεσμοί, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που υπάρχει σε σχέση με τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Ο επανυπολογισμός εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε «κούρεμα» της οφειλής, καθώς θα γίνει με βάση τον κώδικα φορολογικών διαδικασιών που υιοθετήθηκε το 2013 και ο οποίος προβλέπει πολύ μικρότερα και ρεαλιστικά πρόστιμα σε σχέση με αυτά που επιβάλλονταν στο παρελθόν.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η πρόταση για επανυπολογισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών με βάση τα χαμηλότερα πρόστιμα που ισχύουν από το 2013, έγινε από τους θεσμούς την Παρασκευή κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το νομοσχέδιο του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Οι συζητήσεις βρίσκονται εδώ και καιρό σε αδιέξοδο, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν αποδέχεται το «κούρεμα» σε παρακρατούμενους φόρους (ΦΠΑ και ΦΜΥ) στο πλαίσιο της εξωδικαστικής διαδικασίας, εξαιρώντας τους από τη συνολικότερη ρύθμιση του «κουρέματος», που θα συμφωνηθεί με τους υπόλοιπους πιστωτές. Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, το πρόβλημα είναι νομικό και το «κούρεμα» δεν μπορεί να επεκταθεί σε αυτή την κατηγορία οφειλών, που ενώ έχουν εισπραχθεί υπέρ τρίτων και πρέπει να αποδοθούν, παρακρατήθηκαν και οφείλονται από την εταιρεία.

Από την πλευρά τους, οι θεσμοί ζητούσαν να μην εξαιρούνται οι παρακρατούμενοι φόροι και να εντάσσονται κανονικά στη συμφωνία και στο όποιο «κούρεμα» αποφασιστεί για το σύνολο των οφειλών.

Ο επανυπολογισμός των προστίμων και των προσαυξήσεων με βάση το καθεστώς που ισχύει από το 2013, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει μια επιχείρηση προς το Δημόσιο.

Αυτό γιατί ο κώδικας φορολογικών διαδικασιών επέβαλε τον εξορθολογισμό των προστίμων, τα οποία μέχρι τότε ήταν υπέρογκα, φθάνοντας ακόμη και στον πενταπλασιασμό της αρχικής οφειλής. Η πρόταση των θεσμών προβλέπει τον επανυπολογισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο για όσες επιχειρήσεις κάνουν αίτηση να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό και μάλιστα στην αρχή της διαδικασίας.

Στόχος είναι να εξορθολογιστεί και η διαπραγματευτική ισχύς που έχει το Δημόσιο στη συζήτηση για το κούρεμα του χρέους, η οποία είναι στις περισσότερες περιπτώσεις συντριπτικά υψηλή λόγω των υπέρογκων οφειλών που έχουν δημιουργήσει τα εξοντωτικά πρόστιμα.

Ο εξορθολογισμός των οφειλών προς το Δημόσιο και μάλιστα κατά την εκκίνηση της εξωδικαστικής διαδικασίας θα περιορίσει και το ποσοστό που θα έχει το Δημόσιο ως πιστωτής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το οποίο είναι σήμερα συντριπτικά μεγάλο σε σχέση με αυτό των υπόλοιπων πιστωτών.

Ισότιμη μεταχείριση

Σύμφωνα με την Καθημερινή, όπως μάλιστα οι θεσμοί, ο επανυπολογισμός θα οδηγήσει στην ισότιμη μεταχείριση όσων έχουν οφειλές πριν από το 2013. Οι οφειλέτες αυτοί βρίσκονται σήμερα σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με αυτούς που δημιουργούν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη και για τα οποία οι επιβαρύνσεις από πρόστιμα και προσαυξήσεις είναι πιο ευνοϊκές και πιο ρεαλιστικές.

Πολλοί μάλιστα από τους οφειλέτες του παρελθόντος έχουν δικαιωθεί στα δικαστήρια που έχουν προσφύγει, διεκδικώντας τη μείωση των οφειλών τους στη βάση του κώδικα του 2013.

Η πρόταση θα πρέπει να μελετηθεί από το υπουργείο Οικονομικών, που καλείται να κάνει μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Το νομοσχέδιο είχε τεθεί έως την Παρασκευή σε δημόσια διαβούλευση.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.