Καμπανάκι τραπεζών για καθυστέρηση στην αξιολόγηση: Ανακεφαλαιοποίηση αν οι καταθέσεις…

Πώς φέρνει νέα ανακεφαλαιοποίηση η έλλειψη καταθέσεων στις τράπεζες;

Επιδεινώνεται η ανησυχία στις τάξεις κορυφαίων Τραπεζικών παραγόντων για την συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που οδήγησε και στην αύξηση της ενίσχυσης των Τραπεζών από τον Μηχανισμό Εκτακτης Ρευστότητας (ELA) της Τραπέζης της Ελλάδος.

Η αύξηση της εξάρτησης των τραπεζών από τον Μηχανισμό Εκτακτης Ρευστότητας αντανακλά, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, την επιδείνωση που σημειώνεται σε μια σειρά ουσιαστικών παραμέτρων της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

Μετά από μείωση της χρηματοδότησης από το μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας επί πολλούς μήνες, που είχε ως αποτέλεσμα στα τέλη Ιανουαρίου οι τράπεζες να περιορίσουν την έκθεσή τους στον ELA κατά 900 εκατ. ευρώ, στα 42,8 δισ. ευρώ από 43,7 δισ. ή κατά 2%. προχώρησαν σε αύξηση του δανεισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Η χρηματοδότηση μέσω ΕΚΤ υποχώρησε σε 18,7 δισ. ευρώ, από 20,1 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Συνολικά, τον Φεβρουάριο του 2017, οι ελληνικές τράπεζες δανείστηκαν από το ευρωσύστημα (ELA+ΕΚΤ) 61,8 δισ. ευρώ, έναντι 63 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2017.

Η έκτακτη χρηματοδότηση, η οποία είναι πιο ακριβή από την χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, ενισχύθηκε στα 43,1 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου από 42,8 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s χαρακτήρισε πιστωτικά αρνητικό το γεγονός της μείωσης των καταθέσεων, η οποία αποδίδεται κυρίως στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, που μείωσε την εμπιστοσύνη των καταθετών.

Τραπεζίτες παρατηρούσαν, όπως αναφέρει το ependisinews.gr ότι είναι η πρώτη φορά που ο δανεισμός από τον ELA αυξάνεται μετά από πολλούς μήνες και το αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των καταθέσεων από ιδιώτες και επιχειρήσεις που καταγράφηκε τον Ιανουάριο και πιθανόν τον Φεβρουάριο.

Εάν οι καταθέσεις συνεχίσουν τα μειώνονται όπως συνέβη στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2017, εάν η εξάρτηση των τραπεζών από την ακριβή ρευστότητα του έκτακτου μηχανισμού της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA) δεν περιοριστεί και εάν το απόθεμα των «κόκκινων δανείων» και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων δεν μειωθεί τότε οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Που αυτή την φορά, ενδέχεται να συμπεριλαμβάνει και συμμετοχή καταθετών.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.