Βόμβα Reuters για συμφωνία: Τα βόλεψε ο Τσακαλώτος με περικοπές συντάξεων, αφορολόγητο. Νέα μέτρα

Τι συμφώνησαν τελικά για συντάξεις και αφορολόγητο Τσακαλώτος και θεσμοί;

Για… προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών, κάνει λόγο το Reuters.

Όπως ανέφερε το πρακτορείο επικαλούμενο πηγές, οι δύο πλευρές «τα βρήκαν» σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό αλλά και τις μειώσεις των συντάξεων.

🡆 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ NEA ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 2024 ΑΝΑ ΠΑΡΟΧΟ

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι πρώτο θέμα στην προσωρινή ατζέντα του άτυπου Eurogroup της 7ης Απριλίου που θα λάβει χώρα στη Μάλτα.

Η ατζέντα, που έχει συνταχθεί από τον πρόεδρο Γερούν Ντάισελμπλουμ για να ενημερώσει την ολλανδική Βουλή, δεν περιλαμβάνει μεν πρόβλεψη για λήψη αποφάσεων (σ.σ καθώς η Σύνοδος είναι άτυπη), αλλά αυτό επιχειρείται διακαώς, όπως προκύπτει και από τις χθεσινές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών αλλά και τις ανακοινώσεις των Θεσμών που προηγήθηκαν.

Εξάλλου χθες, ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος διαβεβαίωσε πως η αξιολόγηση θα κλείσει πολύ γρήγορα, και ότι «έχουμε λύσει τα βασικά πολιτικά ζητήματα και τώρα θα κλείσουμε τα μικρά». Άφησε παράλληλα αιχμές για την γερμανική στάση στα πλεονάσματα, λέγοντας μάλιστα για να εξηγήσει ότι διαφωνεί με το 3,5% του ΑΕΠ ότι «μπορώ να κάνω πράγματα που δεν είναι επιθυμητά».

Παραδέχθηκε, και πάλι, λάθη στην μεσαία τάξη και στην μείωση της φοροδιαφυγής και προανήγγειλε ανακοινώσεις την Πέμπτη για νέους φοροελεγχους μέσα από το περιουσιολόγιο.

Λίγη ώρα πιο πριν κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ είχε αναφέρει ότι «Θα έχουμε πρώτη συμφωνία έως την 7η Απριλίου». Έκανε σαφές επίσης ότι πρέπει πρώτα να έρθουν οι επικεφαλής στην Αθήνα για να κλείσει η τεχνική συμφωνία (SLA).

H κατ’ αρχήν συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει την περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ το 2019, αλλά και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 6.000 ευρώ, με στόχο την εξοικονόμηση ακόμη 1% του ΑΕΠ.

Στο «μέτωπο» των εργασιακών, η Ελλάδα «κέρδισε» τη μη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αλλά και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, μετά τη λήξη του προγράμματος βοήθειας, το 2018.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε αναλυτικά τι αλλάζει στις συντάξεις και πώς να το αντιμετωπίσετε.