Μαλλί με μαλλί Βελκουλέσκου – Αχτσίογλου: Διάλογοι φωτιά – Ποιος ηρέμησε την κατάσταση

Ποια η άγρια κόντρα Βελκουλέσκου – Αχτσίογλου την ώρα της διαπραγμάτευσης;

Επεισοδιακή φαίνεται πως ήταν η διαπραγμάτευση στο Χίλτον ανάμεσα στην Έφη Αχτσίογλου και τους δανειστές.

Πρωταγωνίστριες δεν ήταν άλλες από τις γυναίκες που έπαιρναν μέρος στις συζητήσεις… και αυτό γιατί Εφη Αχτσιόγλου και Ντέλια Βελκουλέσκου δεν τα έβρισκαν πουθενά.

Το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής (05.03.2017) η υπουργός Εργασίας κατέθεσε την κυβερνητική πρόταση για τα εργασιακά. Ωστόσο, η πρόταση της κυβέρνησης ήταν σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα άρεσε στο ΔΝΤ.

Η Έφη Αχτσιόγλου λοιπόν παρουσίασε τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς με συγκεκριμένα επιχειρήματα, στατιστικές και παραδείγματα. Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών παρέμειναν σιωπηλοί και η συζήτηση εξελίχθηκε ουσιαστικά σε διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ. Η Ντέλια Βελκουλέσκου έλεγε ότι δεν κατανοεί το σκεπτικό της Ελληνίδας υπουργού, χωρίς ωστόσο να επιχειρηματολογεί.

Η ελληνική πλευρά πίεζε την εκπρόσωπο του ΔΝΤ για να απαντήσει με επιχειρήματα γιατί δεν θέλει την ελληνική πρόταση αλλά μάταια. Η Έφη Αχτσιόγλου ζήτησε να μάθει τον ακριβή λόγο που η συνομιλήτριά της αρνείται κάθε κουβέντα για τα εργασιακά στη βάση των ελληνικών θέσεων.

Και η απάντηση της Ντέλιας Βελκουλέσκου ήταν χαρακτηριστική: «Δεν ζήτησα εγώ δάνειο» είπε. Μετά από αυτό η ελληνική πλευρά αποχώρησε.

Η Ντέλια Βελκουλέσκου ακολούθησε την ίδια τακτική και σε συνάντηση που είχε, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ σε έντονο ύφος φέρεται να είπε απευθυνόμενη στον υπουργό Οικονομικών: «Έχετε βάλει στόχους και θέλετε να τους πετύχετε. Σε τελική ανάλυση, εσείς μας φωνάξατε».

Η συνάντηση, λόγω των υψηλών τόνων και του ιταμού ύφους της, έληξε σχεδόν αμέσως.

Το κλίμα ήταν εξαιρετικά άσχημο με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος συνολικού ναυαγίου. Η ελληνική πλευρά συνομίλησε, σύμφωνα με πληροφορίες, με τον Πιερ Μοσκοβισί και ο Ευρωπαίος επίτροπος παρενέβη ώστε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις επί ελληνικού εδάφους για μερικά ακόμα 24ωρα.

Φέρεται μάλιστα να έθεσε προ των ευθυνών τους και τα υφιστάμενα του στελέχη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει να αναλάβουν εποικοδομητικό ρόλο ειδάλλως η ευθύνη θα βαραίνει τελικά τη δική τους πλευρά.

Ωστόσο, για ακόμη μία φορά οι δανειστές αποχώρησαν από την Αθήνα χωρίς να έχουμε συμφωνία ενώ η κυβέρνηση πιστεύει ότι μέχρι τον Απρίλιο θα έχει κλείσει η αξιολόγηση.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.