Αποκάλυψη ντροπής: Τι θα πληρώσουν φέτος οι βουλευτές στην εφορία

Τι θα πληρώσουν οι βουλευτές στην εφορία;

Οι μεγάλοι χαμένοι και οι κερδισμένοι στη μάχη των φόρων

Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια, ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί με εισόδημα και από ελευθέρια επαγγέλματα, αλλά και οι αγρότες θα είναι οι μεγάλοι «χαμένοι» φέτος στη «μάχη» με την εφορία.

Από την άλλη μεριά κερδισμένοι θα είναι οι βουλευτές που έχουν αφορολόγητο έως και 77% για τα εισοδήματα που λαμβάνουν ετησίως από τις δραστηριότητές τους στο Κοινοβούλιο.

Με την εφαρμογή του νέου φορολογικού στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, εκατομμύρια μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες και ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να καταβάλουν σημαντικά αυξημένα ποσά φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αναμένεται να ισχύσει φέτος κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που θα υποβληθούν μετά το Πάσχα.

Ωφελημένοι από την εφαρμογή του νέου αυτού συστήματος θα είναι μόνο οι πολιτικοί, για τους οποίους η ειδική εισφορά αλληλεγγύης μειώνεται έως 1.999 ευρώ και ταυτόχρονα προβλέπεται για πρώτη φορά έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα ολόκληρης της δαπάνης που καταβάλλουν για την οικονομική ενίσχυση των κομμάτων στα οποία ανήκουν.

Φέτος, κατά την ηλεκτρονική υποβολή και εκκαθάριση των δηλώσεων για τη φορολογία των εισοδημάτων του έτους 2016, θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 112 του «μνημονιακού» νόμου 4387/2016 με τις οποίες επήλθαν ριζικές αλλαγές στις κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Πιο αναλυτικά:

-«Φουσκωμένο» θα δουν τον τελικό «λογαριασμό» τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες λόγω της αύξησης της προκαταβολής φόρου από το 75% στο 100%, αλλά και όσοι δηλώνουν εισοδήματα άνω των 33.000 ευρώ, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο, σε σχέση με πέρυσι, φόρο, λόγω της νέας φορολογικής κλίμακας που ισχύει με συντελεστές από 22% έως 45%.

-Στους μεγάλους «χαμένους» συγκαταλέγονται και μισθωτοί οι οποίοι έχουν και παράλληλη δραστηριότητα ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Και αυτό γιατί με βάση το νέο φορολογικό καθεστώς που ισχύει τα εισοδήματα, από μισθούς και ελευθέρια επαγγέλματα, αθροίζονται και φορολογούνται με βάση τη νέα κλίμακα, ενώ μέχρι πέρυσι τα εισοδήματα από ελευθέριο επάγγελμα φορολογούνταν με συντελεστές 26% και 33%.

-Μεγάλη ζημιά καταγράφουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι εισπράττουν ενοίκια, λόγω της αύξησης των συντελεστών, από το 11% στο 15% για ποσά έως και 12.000 ευρώ, από 33% στο 35% για εισοδήματα από 12.001 έως και 35.000 ευρώ, αλλά και από 33% σε 45% για εισοδήματα άνω των 35.001 ευρώ.

-Οι αγρότες με ετήσιο εισόδημα άνω των περίπου 22.000 ευρώ φορολογούνται πλέον με την ίδια κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων, δηλαδή με συντελεστές από 22% έως και 45%.

-Οι βουλευτές από την άλλη για καθαρό εισόδημα ύψους 74.000 ευρώ πληρώνουν φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης που αντιστοιχεί στο ποσό των 17.000 ευρώ.

Το συνολικό ποσό των φόρων που πληρώνει ένας βουλευτής χωρίς προστατευόμενα τέκνα για εισόδημα 74.000 ευρώ από κοινοβουλευτική δραστηριότητα είναι μόλις 5.967,14 ευρώ, αφού επιβαρύνεται μόνο για τις 17.000 ευρώ, ενώ για τα υπόλοιπα απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος.

Διαβάστε ποια η απίστευτη καταγγελία για βουλευτή της ΝΔ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε όλα τα άπλυτα των πολιτικών και τις εξελίξεις για τα μεγάλα σκάνδαλα.