Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Γερό χαστούκι για ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, τι επιλέγουν οι νέοι

Ποια τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του ΠΑΜΑΚ;

Στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του ΠΑΜΑΚ που διενεργήθηκε στις 8-10 Μαρτίου 2017 και δημοσιεύει η Καθημερινή, αποτυπώθηκ μια παρόμοια εικόνα με αυτήν που δείχνουν οι έρευνες κοινής γνώμης τους τελευταίους μήνες.

Η Ν.Δ. διατηρείται στην πρώτη θέση με σημαντική απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με την υψηλή συσπείρωση της Ν.Δ. και παράλληλα με την ιδιαίτερα χαμηλή του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο συγκεκριμένα, μόνον 4 στους 10 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ του Σεπτεμβρίου του 2015 δηλώνουν πως θα τον επιλέξουν ξανά, όταν το αντίστοιχο ποσοστό της Ν.Δ. βρίσκεται σε διπλάσια επίπεδα.

Στο ερώτημα «Ποιο από τα δύο κόμματα δεν θα θέλατε σε καμία περίπτωση να συμμετέχει σε επόμενη κυβέρνηση», ένας στους τρεις ψηφοφόρους της δημοσκόπησης του ΠΑΜΑΚ δηλώνει πως δεν θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 16% δηλώνει το ίδιο για τη Ν.Δ. Αξιοσημείωτο είναι πως το 39% των αποκρινόμενων αποστασιοποιείται και από τα δύο κόμματα, χαρακτηριστικό του «αδύναμου δικομματισμού».

Σε επίπεδο κομματικής προέλευσης από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ του Σεπτεμβρίου του 2015 το 12% δηλώνει πως δεν θέλει σε καμία περίπτωση να συμμετέχει σε επόμενη κυβέρνηση το κόμμα που στήριξε στις προηγούμενες εκλογές, ενώ 4 στους 10 δηλώνουν πως δεν επιθυμούν κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Είναι αξιοσημείωτη η απογοήτευση των πολιτών, κάτι που φαίνεται απο το γεγονός ότι 63% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν πως αδυνατούν να εκφραστούν από την προηγούμενη επιλογή τους, καθώς είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά με τη Ν.Δ. δεν επιθυμούν να τον δουν σε επόμενη κυβέρνηση.

Η εικόνα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. παρουσιάζεται εντελώς διαφορετική, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, καθώς το 82,5% αντιτίθεται αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερη απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να διατηρούν οι ψηφοφόροι του Ποταμιού (58% δεν επιθυμούν τον ΣΥΡΙΖΑ) και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (48% αντίστοιχα).

Ως προς τη σύγκριση στοιχείων με βάση τα δημογραφικά ή κοινωνικά χαρακτηριστικά, φαίνεται πως οι νεότερες ηλικίες (17-34 ετών) αποστασιοποιούνται εξίσου από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. (το 49% δηλώνει πως δεν επιθυμεί τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε τη Ν.Δ.).

Γενικά, η μεγαλύτερη απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώνεται από τους κατόχους μεταπτυχιακού/διδακτορικού διπλώματος (43,5%) και τους ψηφοφόρους ηλικίας 55 ετών και άνω (43%).

Συνολικά, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται αποξενωμένος από τους ψηφοφόρους, με χαρακτηριστική τη χαμηλή του συσπείρωση και τη σημαντική απόσταση που τον χωρίζει από τους ψηφοφόρους των υπολοίπων κομμάτων.

Διαβάστε ποια τα αποκαλυπτικά αποτελέσματα της δημοσκόπησης του ΠΑΜΑΚ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.