Εκλογές Γαλλία: Η τελευταία δημοσκόπηση μετά την επίθεση στο Παρίσι. Ο τρόμος της Λεπέν

Τι λέει δημοσκόπηση για τις εκλογές στη Γαλλία μετά την επίθεση στο Παρίσι; Πόσο πιθανός είναι ο τρόμος μιας νίκης της Λεπέν;

Στη δημοσκόπηση που διεξήγαγε το ινστιτούτο Odoxa για λογαριασμό του περιοδικού Le Point και δημοσιεύτηκε σήμερα, ο Εμανουέλ Μακρόν προβλέπεται ότι θα είναι ο νικητής του πρώτου γύρου εξασφαλίζοντας ποσοστό 24,5% των ψήφων, καταγράφοντας πτώση 0,5% σε σύγκριση με προηγούμενη δημοσκόπηση.

Η Λεπέν καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στη δημοσκόπηση αυτή συγκεντρώνοντας ποσοστό 23%, με άνοδο 1%.

Ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν και ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν βλέπουν τα ποσοστά τους να μειώνονται κατά 0,5% και να πέφτουν στο 19%, συνεπώς δεν προβλέπεται να καταφέρνουν να πάρουν το εισιτήριο για τον γύρο της 7ης Μαΐου.

Ο Μακρόν «έχει καλές πιθανότητες να καταλάβει την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο και επομένως είναι απίθανο να αποκλειστεί» επισήμανε ο Γκαέλ Σλιμάν του Odoxa στο κείμενο που επεξηγεί τα στοιχεία της δημοσκόπησης.

Στον β΄ γύρο ο Εμανουέλ Μακρόν προβλέπεται ότι θα νικήσει με άνεση τη Λεπέν, όπως καταδεικνύει η δημοσκόπηση.

Δύο ημέρες πριν το πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, οι ψηφοφόροι φαίνεται να δημιουργούν την κρίση, βλέποντας την ανάγκη. Η ρήση του Ζαν – Μονέ δεν αρκεί για να περιγράψει την πιο σουρεαλιστική προεκλογική περίοδο της πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, ούτε να εξηγήσει ακριβώς την πρόθεση ψήφου των πολιτών μιας χώρας η οποία μοιάζει να βρίσκεται σε «πόλεμο» με τον εαυτό της.

Δέκα ανθυποψήφιοι εκ των οποίων μόνο τέσσερις διεκδικούν το απαραίτητο ποσοστό των ψήφων για να περάσουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 7 Μαΐου.

Ένας ακροαριστερός. Μία ακροδεξιά. Και δύο που τοποθετούνται από την κεντροδεξιά μέχρι το κέντρο. Δύο εξ αυτών κατηγορούνται για εμπλοκή σε σκάνδαλα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Τρεις χρησιμοποιούν αντιευρωπαϊκή και φιλορωσική ρητορική.

Ένας υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας δεν έχει εκλεγεί ποτέ σε κανένα δημόσιο αξίωμα. Και κανείς τους δεν συγκεντρώνει, τουλάχιστον στις δημοσκοπήσεις, περισσότερο από 25%.

Ζαν – Λικ Μελανσόν. Μαρίν Λεπέν. Φρανσουά Φιγιόν. Εμανουέλ Μακρόν.

Την Κυριακή 23 Απριλίου το ζευγάρι που θα περάσει στον «τελικό», θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό, όχι απλώς το μέλλον της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, αλλά και το μέλλον της ίδιας της Ε.Ε. Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ρώμη κρατούν την αναπνοή τους.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.