Βόμβα από Φίλη και 53 του ΣΥΡΙΖΑ: «Εκλογές ή δημοψήφισμα τώρα αλλιώς…»

Πώς διαφοροποιήθηκαν εκ νέου Φίλης και 53 του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές;

Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε το σχέδιο απόφασης που εισηγήθηκε η ηγεσία του κόμματος και έτσι η συνεδρίαση έληξε χωρίς (ιδιαίτερα) παρατράγουδα.

Πάντως, 23 μέλη της Κ.Ε. διαφοροποιήθηκαν, ενώ σε κείμενο που είχαν καταθέσει νωρίτερα ο Νίκος Φίλης κι άλλα 12 στελέχη του κόμματος αναφερόταν πως “ο τελικός κριτής είναι ο ίδιος ο λαός” κι εκείνος αποφασίζει για τη ζωή του.

Οι εργασίες της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο της συμφωνίας στο Eurogroup της Μάλτας που φέρνει νέα μέτρα, ολοκληρώθηκαν νωρίς το βράδυ της Κυριακής (09.04.2017), με την συντριπτική πλειοψηφία των μελών της να υπερψηφίζουν το σχέδιο απόφασης που εισηγήθηκε η ηγεσία.

Από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που ψήφισαν, τα 11 καταψήφισαν το σχέδιο απόφασης, 12 ψήφισαν λευκό. Σε σύνολο 136 που ήταν παρόντες και η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων υπερψήφισε την προεδρική πρόταση, αλλά οι 23 διαφοροποιήσεις μάλλον προκαλούν μίνι… πονοκέφαλο.

Νωρίτερα, δικό τους κείμενο με στόχο να ενσωματωθεί στην κεντρική απόφαση και όχι να δημιουργηθεί εσωκομματικό πρόβλημα, κατέθεσαν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στελέχη από την κίνηση των “53” και ο Νίκος Φίλης. Ανάμεσα τους υπογράφοντες η Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο Θοδωρής Δρίτσας.

Στο κείμενό τους (μεταξύ των οποίων και στελέχη των “53“), οι 13 ανέφεραν πως «δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι καταφέραμε να δημιουργήσουμε σοβαρές ρωγμές στο σύστημα της επιτροπείας ή στο βαθύ συντηρητικό κράτος, που συνεχίζει και σήμερα να εμποδίζει ή να υπονομεύει κάθε ριζοσπαστική τομή. Α

σφαλώς, σε αυτή την πορεία υπήρξαν και δικές μας ευθύνες, ολιγωρίες και λαθεμένες κινήσεις, λάθη και επιλογές – σε πολιτικές και πρόσωπα- που κόστισαν».

Παράλληλα, αφήνουν να εννοηθεί πως η συμφωνία πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα ή εκλογές, τονίζοντας πως “στην τελική, ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για την ίδια του τη ζωή είναι ο ελληνικός λαός. Είναι ο μοναδικός κριτής”. Ωστόσο, τελικά, το κείμενο αυτό δεν τέθηκε σε ψηφοφορία.

Το κείμενο υπέγραψαν οι: Χάρης Γολέμης, Θοδωρής Δίτσας, Πέτρος Καλκανδής, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Μαρία Κανελλοπούλου, Παύλος Κλαυδιανός, Κατερίνα Κνήτου, Ερμίνα Κυπριανίδου, Πάνος Λάμπρου, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Νίκος Φίλης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Μιχάλης Υδραίος.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.