Στοιχεία σοκ για καταθέσεις: Ποιοι βρίσκουν άδειους λογαριασμός – Χάος με κατασχέσεις

Ποια τα απίστευτα στοιχεία για κατασχέσεις και καταθέσεις;

Πάνω από 1.000 κατασχέσεις την ημέρα σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία οφειλετών του Δημοσίου επέβαλαν οι ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης τον Φεβρουάριο στην προσπάθειά τους να εισπράξουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις υπέρ του Δημοσίου.

Σύμφωνα με στοιχεία-σοκ, τα οποία ανακοινώθηκαν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τον Φεβρουάριο οι υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την είσπραξη των εσόδων του Δημοσίου επέβαλαν συνολικά 21.231 αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, λοιπών εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων κ.λπ.) εις βάρος ισαρίθμων φυσικών και νομικών προσώπων που δεν είχαν καταβάλει εμπρόθεσμα οφειλές τους προς το Δημόσιο.

Δηλαδή σε κάθε εργάσιμη ημέρα του φετινού Φεβρουαρίου επιβάλλονταν κατά μέσο όρο 1.011 κατασχέσεις!

Συνολικά, οι φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) εις βάρος των οποίων έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονταν σε 873.049 στο τέλος Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, έναντι 839.056 στο τέλος του 2016 και 851.818 στο τέλος Ιανουαρίου 2017.

Δηλαδή από την 1η-1-2017 μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους είχαν επιβληθεί συνολικά 33.993 κατασχέσεις εις βάρος ισαρίθμων οφειλετών, ενώ μόνο τον Φεβρουάριο οι κατασχέσεις ανήλθαν σε 21.231, όπως προαναφέραμε.

Πάντως, το αποτέλεσμα της αυστηροποίησης και της εντατικοποίησης των ρυθμών επιβολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης δεν φαίνεται να είναι και τόσο θετικό για τα δημόσια ταμεία, καθώς το ύψος των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν εντός του τρέχοντος έτους εκτινάχθηκε στα 2,619 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το μεν Ιανουάριο έμειναν απλήρωτα συνολικά 1,63 δισ. ευρώ χρέη προς τις ΔΟΥ και τον Φεβρουάριο δεν πληρώθηκαν εμπρόθεσμα άλλα 989 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (παλαιών και νέων) να αγγίζει πλέον τα 94 δισ. ευρώ ή το 54% του ΑΕΠ χωρίς να συνυπολογίζονται τα χρέη προς τα τελωνεία, τα οποία δεν αποτυπώνονται στα συγκεκριμένα στοιχεία της ΑΑΔΕ.

Ειδικότερα, το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που είχαν βεβαιωθεί στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα μέχρι το τέλος του 2016 ανήλθε σε 91,355 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου 2017.

Μαζί με τα νέα χρέη ύψους 2,619 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν στο πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους, το συνολικό ύψος των απλήρωτων οφειλών προς τις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα έφθασε τα 93,974 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου, έναντι 93,4 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν επίσης ότι ο αριθμός των φυσικών και των νομικών προσώπων που χρωστάνε στις φορολογικές αρχές δεν μειώνεται κάτω από τα 4.000.000.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα ανερχόταν σε 4.052.270.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.