Κούρεμα 450 εκατ. ευρώ με το νέο Μνημόνιο: Τι αλλάζει σε καταθέσεις, φοροαπαλλαγές, συμβασιούχους

Ποιο το κούρεμα 450 εκατ. ευρώ που προβλέπεται στο νέο μνημόνιο;

Νέο ψαλίδι 450 εκατ. ευρώ στις φοροαπαλλαγές και μείωση καταθέσεων από το 2018 με:

– περικοπές επιδομάτων θέρμανσης, φτώχειας και ανεργίας,
– μείωση πλαφόν στις προσλήψεις συμβασιούχων και
– παραγραφή όλων των ελέγχων της εφορίας προ του 2012

περιλαμβάνουν τα κείμενα των τεσσάρων μνημονίων που έστειλαν στην κυβέρνηση ΔΝΤ και Ε.Ε πάνω στα οποία διεξάγονται οι συνομιλίες για την τελική συμφωνία των δύο πλευρών.

Τα τέσσερα κείμενα των μνημονίων, είναι σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» 128 σελίδες, βρίσκονται στη μορφή του τελικού σχεδίου (έχουν σχεδόν συμφωνηθεί) και δεν προβλέπεται να αλλάξουν σημαντικά, παρότι κάποια σημεία τους αποτελούν ίσως ακόμη αντικείμενο διαπραγματεύσεων στο «Hilton».

Τα νεότερα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται είναι:

1. Μέτρα 450 εκατ. ευρώ από το 2018 με περικοπές επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών και επιπλέον μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, κάτι που θα αυξήσει το φορολογικό βάρος κατά 121 εκατ. ευρώ.

2. Δημόσιο: μείωση συμβασιούχων κατά 1.028 άτομα. Με αίτημα του ΔΝΤ επιβάλλεται «ταβάνι» στον αριθμό των συμβασιούχων. Ο αριθμός τους όχι απλώς δεν επιτρέπεται να αυξηθεί, αλλά πρέπει να μειωθεί από 49.448 τον Δεκέμβριο του 2016 σε 49.104 τον ίδιο μήνα του 2017 και σε 48.420 τον Δεκέμβριο του 2019. Παράλληλα το μνημόνιο του ΔΝΤ απαιτεί νομοθεσία για την προάσπιση της διαφάνειας, την αξιολόγηση και την κινητικότητα, καθώς και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων (άρα νέες περικοπές) για τα ειδικά μισθολόγια. Ο λόγος της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα γίνει ένα προς τρία το 2018 εφόσον τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

3. Αντίμετρα μόνο με πλεόνασμα 3,7%! Σε αντίθεση με ό,τι γνωρίζαμε ως τώρα, το τεχνικό κείμενο του ΔΝΤ αναφέρει ότι τα αντίμετρα θα εφαρμόζονται όχι όταν η κυβέρνηση πετύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, αλλά μόνο αν υπάρχει ένα περιθώριο 0,2% πάνω από το 3,5%. Αρα ο πήχης ανεβαίνει αυτομάτως στο 3,7%.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.