Βόμβα FT για δημοσκοπήσεις: Γιατί ο Τσίπρας απέρριψε τη συμφωνία – «Θα γυρίσει με μονοψήφια…»

Τι αποκάλυψαν οι Financial Times για τη συμφωνία Τσίπρα και τα νούμερα των δημοσκοπήσεων;

Με αφορμή τη νέα αποστολή της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης (Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Αχτσιόγλου) στις Βρυξέλλες σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος με τους δανειστές πριν το Eurogroup της Παρασκευής, οι Financial Times σε ρεπορτάζ τους αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε γίνει παραλήπτης πρότασης των δανειστών τον περασμένο μήνα, αλλά την απέρριψε.

Η εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η τελευταία αποστολή των Ελλήνων υπουργών στις Βρυξέλλες έρχεται αφότου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέρριψε συμφωνία που είχε επιτευχθεί με τους δανειστές τον περασμένο μήνα, μετά από έντονη αντίδραση υψηλόβαθμων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συμφωνία προέβλεπε βαθύτερες περικοπές συντάξεων για το 2019, μόλις μήνες πριν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν ενώπιον εθνικών εκλογών στο τέλος της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης.

“Το κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες θα ήταν μεγάλο θα έστελνε τον κόμμα ξανά σε μονοψήφια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις […] Ήταν μια συμφωνία που δεν μπορούσαν να αποδεχθούν”, είπε ένας πρώην ακτιβιστής του κόμματος».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «θα πιέσει για καθυστέρηση ως το 2020 στην εφαρμογή των νέων περικοπών στις συντάξεις, και θα προβάλλει αντίσταση στις απαιτήσεις των δανειστών για νέες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που θα συμπεριλάβουν την απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα».

Προσθέτει δε ότι «η εμπιστοσύνη για ισχυρή ανάκαμψη φέτος έχει συρρικνωθεί ως αποτέλεσμα των καθυστερήσεων. Οι προβλέψεις του ΔΝΤ και της ΤτΕ τον περασμένο Δεκέμβριο για ανάπτυξη 2,7% έχουν συρρικνωθεί στο 1,5%. Και αυτό, αν υπάρξει συμφωνία ως τον Μάιο.

“Αν όχι, θα επιστρέψουμε στην ύφεση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους”, αναφέρει αξιωματούχος της ΤτΕ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.