Στο σφυρί μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας: Πού «μύρισαν αίμα» τα ξένα funds

Γιατί έβαλε πωλητήριο το ιστορικό Ερρίκος Ντυνάν;

Σε φάση έντονων ανακατατάξεων έχει εισέλθει ο κλάδος της υγείας όπου μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες βγαίνουν στο σφυρί με τα ξένα funds να βρίσκονται σε ετοιμότητα, εκτιμώντας ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να μπουν σε μια αγορά που πλησιάζει τα 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Έτσι μετά την συμφωνία πώλησης του 70% του Metropolitan έναντι περίπου 90 εκατ. ευρώ στο fund CVC Capital Partners, έρχεται η πώληση του Ερρίκος Ντυνάν, το οποίο διαχειρίζεται η θυγατρική της τράπεζας Πειραιώς, HMIΘEA στην οποία περιήλθε λόγω οφειλών δανείων 90 εκ., και για το οποίο φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον το fund CVC Capital.

Mάλιστα όπως ακούγεται το προσφερόμενο ποσό κυμαίνεται στα 60 εκ. ευρώ .

Να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο έπαψε να αποτελεί κοινωφελές ίδρυμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και πλέον λειτουργεί ως ιδιωτική κλινική υπό την επωνυμία “Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center”.

Ο πλειστηριασμός του ακινήτου, όπως επίσης και της άδειας λειτουργίας του Ερρίκος Ντυνάν, στην οποία περιήλθε το νοσοκομείο λόγω οφειλών, είχε πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου 2014, όπου ελλείψει άλλων υποψήφιων αγοραστών, το νοσοκομείο περιήλθε στην εταιρεία ειδικού σκοπού και θυγατρική της τράπεζας ΗΜΙΘΕΑ έναντι 115 εκατ. ευρώ.

Κατά την περίοδο της μεταβίβασης το Ερρίκος Ντυνάν βρισκόταν σε τραγική κατάσταση, με οφειλές προς προμηθευτές (αναλώσιμων υλικών και φαρμακευτικές), ασφαλιστικά, ταμεία, ΔΕΚΟ, και προς εργαζόμενους που ξεπερνούσαν τα 100 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα της επί σειράς ετών κακοδιαχείρισης του νοσοκομείου από την προηγούμενη διοίκησή του.

Υπό τον έλεγχο της Πειραιώς, στο Ερρίκος Ντυνάν πραγματοποιήθηκε ένα εκτενές πρόγραμμα αναδιοργάνωσης και εκδόθηκε τριετής βεβαίωση καλής λειτουργίας προκειμένου να μπορεί να εισπράττει νοσήλια από τα ασφαλιστικά ταμεία. Το νοσοκομείο κατάφερε να ορθοποδήσει, να ενισχύσει τις πληρότητες του και να εξαλειφθούν οι οφειλές προς τους εργαζομένους.

Το 2016 η διοίκηση της τράπεζας, αποφάσισε την πώληση του νοσοκομείου, αναθέτοντας στην PwC να διενεργήσει τον σχετικό διαγωνισμό. Ενδιαφέρον υπήρξε από δύο υποψήφιους αγοραστές – την Ευρωκλινική του ομίλου Global Finance και την γυναικολογική κλινική ΡΕΑ- αλλά τελικώς τα προσφερόμενα τιμήματα δεν ικανοποίησαν τον πωλητή.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από ποιες σοβαρές ασθένειες πάσχουν οι διάσημοι στην Ελλάδα και τον κόσμο.