Γαλλία αποτελέσματα: Ποιος ο μεγάλος νικητής των Προεδρικών Εκλογών – Ανατροπή με απίστευτο ποσοστό

Ποιος ο μεγάλος νικητής των Προεδρικών Εκλογών στη Γαλλία;

Ένα νέο κεφάλαιο στη νεότερη ιστορία της Γαλλίας ανοίγει με την ανάδειξη του 8ου προέδρου της 5ης γαλλικής δημοκρατίας, του πρώτου που δεν θα ανήκει σε κανένα από τα δύο παραδοσιακά κόμματα.

Ο κεντρώος Εμμανουέλ Μακρόν είναι ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Μακρόν εξασφαλίζει ποσοστό 65,5% έως 66,1% των ψήφων, έναντι της αντιπάλου του, της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, η οποία συγκεντρώνει ποσοστό 33,9% έως 34,5%.

Ειδικότερα, η η Ifop δίνει στον Macron ποσοστό 65,5% και στη Marine Le Pen 34,5%, η Elabe δίνει στο Macron 65,9% και στη Le Pen 34,1%. Επίσης, δημοσκόπηση της Kantar δίνει στο Macron 65,5% και στη Le Pen 34,5%, ενώ η Ipsos δίνει ποσοστό 65,5% στον Macron και στη Le Pen to 34,9%.

Τα ποσοστά αυτά αποτελούν έκπληξη αφού μέχρι τις τελευταίες ώρες πριν τις εκλογές οι δύο υποψήφιοι βρίσκονταν πολύ κοντά στις δημοσκοπήσεις.

Ωστόσο, το μεγάλο προβάδισμα του κ. Μακρόν υποσκάπτεται από το υψηλό επίπεδο της αποχής. Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, η συμμετοχή μπορεί να διαμορφωθεί ακόμα και κάτω από το 75%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο σε μεγάλη εκλογική αναμέτρηση από το δημοψήφισμα του 1969.

Τα εκλογικά κέντρα άρχισαν να κλείνουν στη Γαλλία, όπου 47 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν σήμερα να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους, στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, μεταξύ του 39χρονου κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν και της επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που διεξήχθη σε κλίμα έντασης.

Τα στελέχη των εκστρατειών των δύο υποψηφίων και οι υποστηρικτές τους άρχισαν ήδη να συγκεντρώνονται στα αρχηγεία των δύο στρατοπέδων.

“Ανοίγει μια νέα σελίδα”

“Ανοίγει μια νέα σελίδα”, “αυτή της ελπίδας και της εμπιστοσύνης που αποκαθίσταται”, δήλωσε πριν από λίγο ο νικητής των προεδρικών εκλογών Εμανουέλ Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Παραδέχθηκε την ήττα της η Λεπέν

Την ήττα της παραδέχτηκε η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία, Marine Le Pen. Μιλώντας σε συγκεντρωμένο πλήθος από τα γραφεία της, η Le Pen δήλωσε πως τηλεφώνησε στον Emmanuel Macron για να τον συγχαρεί.

“Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για την προεκλογική εκστρατεία που είχαμε, με τον συγχαρώ με το αποτέλεσμα, και να του ευχηθώ καλή τύχη μπροστά στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, για το καλό της χώρας”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ευχαρίστησε ακόμη τους ψηφοφόρους της, “τους 11 εκατ. ψηφοφόρους που με ψήφισαν”, ενώ τόνισε πως το κόμμα της είναι τώρα το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Γαλλία.

Δήλωσε δε με νόημα πως τα παραδοσιακά κόμματα απέτυχαν να εκπροσωπήσουν τη Γαλλία, καθώς και ότι θα ηγηθεί του Εθνικού Μετώπου στην προεκλογική εκστρατεία για τις κοινοβουλευτικές εκλογές.

“Bravo Emmanuel Macron”

Με ανάρτησή του στο twitter ο Βέλγος πρωθυπουργός, Charles Michel συνεχάρη τον Macron για τη νίκη του, γράφοντας “Bravo Emmanuel Macron“. Όπως αναφέρουν σχολιαστές της γαλλικής τηλεόρασης, η Le Pen έλαβε μακράν τις περισσότερες ψήφους στην ιστορία του Εθνικού Μετώπου, αλλά ακόμη και έτσι δεν κατάφερε να φανεί ότι κερδίζει κάτι περισσότερο από μια “ψήφο διαμαρτυρίας”.

Χαμηλότερη η συμμετοχή

Η συμμετοχή στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, στις 18:00 (ώρα Ελλάδας) ανερχόταν στο 65,3%. Σημειώνεται πως το ποσοστό συμμετοχής καταγράφει μεγάλη πτώση τόσο σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 23ης Απριλίου (69,42%) όσο και σε σύγκριση με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012 (71,96%).

Νωρίτερα, η γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα Le Soir ανέφερε ότι ο Emmanuel Macron θα υπερβεί το 60% με βάση τα exit polls που είχαν πραγματοποιήσει τέσσερις εταιρείες δημοσκοπήσεων στη Γαλλία.

Σημειώνεται ότι τα στελέχη των εκστρατειών των δύο υποψηφίων και οι υποστηρικτές τους παρακολούθησαν την ανακοίνωση των πρώτων exit polls από τα αρχηγεία των δύο στρατοπέδων.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.