Χαρτζιλίκι οι μισθοί του Δημοσίου: Πόσο και με ποιον… πλάγιο τρόπο κουρεύονται

Πόσο μειώνονται οι μισθοί του Δημοσίου;

Το νέο μνημόνιο «ψαλιδίζει» τα επιδόματα με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες να δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται ενώ παράλληλα καλούνται να πληρώσουν ολοένα υψηλότερους φόρους και «φουσκωμένους» λογαριασμούς.

Μάλιστα αυτοί που κυρίως μπαίνουν στο στόχαστρο είναι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο. 300.000 άτομα που εργάζονται σε υπηρεσίες του Δημοσίου και των ΟΤΑ θα είναι χαμένοι και μάλιστα μέσω περικοπών που θα έρθουν σχεδόν έναν χρόνο νωρίτερα απ’ ό,τι αρχικά υπολογιζόταν.

Αυτό καθώς με το νέο μνημόνιο οι περικοπές των επιδομάτων, όπως αυτό για την ανθυγιεινή εργασία έρχονται από τον Ιούνιο του 2017.

Βαρέα και ανθυγιεινά στο Δημόσιο θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση για όλους, είτε για εκείνους που λαμβάνουν σχετικό επίδομα είτε για όσους περιλαμβάνεται επιπλέον αμοιβή στον μισθό τους.

Ουσιαστικά μπαίνουν στο στόχαστρο ποσά 35, 70 και 150 ευρώ το μήνα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι.
Οι πληροφορίες λένε ότι εξετάζεται στο ανώτατο επίδομα των 150 ευρώ να θεσπιστεί ένα νέο, φυσικά μικρότερο ποσό και να το λαμβάνουν οι εργαζόμενοι σε απολύμανση, καθαριότητα και τον χειρισμό βαρέων οχημάτων.

Τα επιδόματα των 35 και 70 ευρώ θα παραμείνουν τα ίδια αλλά θα μειωθούν οι δικαιούχοι.

Επιδόματα ενστόλων

Ούτε τα επιδόματα των ένστολων θα μείνουν αλώβητα. Την ώρα που το μνημόνιο προβλέπει πάγωμα μισθών για 160.000 άτομα και ταυτόχρονα μείωση του μισθού ως και 20% για τους νεοεισερχόμενους έρχεται και μείωση στα ειδικά επιδόματα που λαμβάνει το 25% των ένστολων. Αν και όλα δείχνουν ότι το πτητικό επίδομα δεν θα πειραχθεί οι περικοπές που προβλέπει το νέο μνημόνιο είναι της τάξης των 7 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.

Επιδόματα ΟΓΑ

Σε ό,τι αφορά στα οικογενειακά επιδόματα μέσω του ΟΓΑ όλα δείχνουν ότι θα επιχειρηθεί να αυξηθεί το ποσό που λαμβάνουν οι οικογένειες για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, αλλά να μειωθεί το ποσό για τους τρίτεκνους και για τους πολύτεκνους.

Η εξίσωση είναι δύσκολη. Θα πρέπει να ενισχυθούν οι οικογένειες με εισοδήματα ως 15.000 ευρώ, αλλά ταυτόχρονα να πέσει και το ποσό που δαπανά το κράτος.

Κάπως έτσι όλα δείχνουν ότι πάμε σε μείωση των δικαιούχων των οικογενειακών επιδομάτων που είναι σήμερα 700.000. Η μείωση των δικαιούχων φαίνεται πως θα γίνει με την αλλαγή των κριτηρίων.

Διαβάστε πώς να υπολογίσετε τους νέους μισθούς στο Δημόσιο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.