Καυτή συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν στο Πεκίνο: Τι συζήτησαν, τι απαίτησε ο Σουλτάνος

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν στο Πεκίνο;

Με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο του Belt and Road Forum for International Cooperation που διοργανώνει η κινεζική κυβέρνηση.

Ο Ερντογάν μετά το τέλος της συνάντησης εξέφρασε επιθυμία για πλήρη εφαρμογή όσων προβλέπονται από την Συνθήκη της Λωζάνης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε τη «θετικά ατζέντα» των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Στη διάρκεια της διμερούς συνάντησης οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, για την οποία ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα τη στηρίζει, το μεταναστευτικό και το θέμα της βίζας των Τούρκων πολιτών που επισκέπτονται χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα την στηρίζει, αρκεί να το επιδιώκει και να το θέλει και η ίδια (η Τουρκία).

Σχετικά με το μεταναστευτικό ο κ. Ερντογάν είπε ότι η ΕΕ δεν υλοποιεί τη δέσμευσή της για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται ευρωπαϊκές χώρες, με τον Αλ. Τσίπρα να απαντά ότι η Ελλάδα επιδιώκει να εφαρμοστεί η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας.

Στη συζήτηση για το Κυπριακό δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε στο θέμα των Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα και ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι θέμα της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών (AIIB), Γκου Σου, και κατόπιν με τον πρόεδρο της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας (ICBC), Τζουν Λι.

Τη θετική ατζέντα στα ελληνοτουρκικά επανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο Πεκίνο, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξή του στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Η ατζέντα αυτή περιελάμβανε μια γκάμα θεμάτων από τα ελληνοτουρκικά θέματα:

– Οικονομία (τουρισμός, επενδύσεις, σιδηροδρομική Εγνατία, ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης – Θεσσαλονίκης, δεύτερη διάβαση αυτοκίνητων στον Έβρο)

– Επανέναρξη διερευνητικών/δίαυλου μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ασφάλειας

– Προετοιμασία υψηλών επαφών και ενδεχόμενο G to G τον Οκτώβριο του 2017

– Διάλογος για Ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία

Παράλληλα, κατά τη συνάντηση, επισημάνθηκε η σημασία της απόφασης για την παρουσία του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κωνσταντινούπολη, στις 22 Μάη, για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες στο στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία αποκλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Μεσόγειο για την προώθηση της θετικής ατζέντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε πάντως και τις πάγιες θέσεις χώρας του. Συμφώνησε όμως στην ανάγκη αποφυγής εντάσεων την επόμενη περίοδο και στη σημασία δίαυλου μεταξύ των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των δυο χωρών.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε τονίζοντας τη στήριξή του στις συνομιλίες για το Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι αυτές θα πρέπει να προστατευτούν προκειμένου να πετύχουν. Προσέθεσε ακόμα ότι για να πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη Γενεύης πρέπει να υπάρξει ουσιαστική προετοιμασία για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.