Βρετανία: Γιατί οι εκλογές γίνονται πάντα Πέμπτη

Γιατί οι εκλογές στη Βρετανία γίνονται πάντα Πέμπτη;

Τρεις είναι οι επικρατούσες θεωρίες σχετικά με την συνήθεια να διεξάγονται οι εκλογές την Πέμπτη.

Η πρώτη θεωρία λέει ότι η Πέμπτη επιλέχθηκε καθώς ήταν παραδοσιακά η μέρα που οι άνθρωποι που ζούσαν σε αγροτικές περιοχές πήγαιναν στην πόλη. Έτσι, θα ήταν ευκολότερο για αυτούς να ψηφίσουν καθώς τότε δεν υπήρχαν εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Η δεύτερη θεωρία θέλει την Πέμπτη να επιλέγεται με βάσει το τυπικό βρετανικό φλέγμα, καθώς η Κυριακή είναι παραδοσιακά… ημέρα κυνηγιού!

Η τρίτη κι επικρατέστερη θεωρία μιλάει για μια παράδοση που υπάρχει από τις αρχές του περασμένου αιώνα: Αρχικά, στη Βρετανία, κάθε εκλογική περιφέρεια διενεργούσε τις εκλογές διαφορετική μέρα, γεγονός που θεωρήθηκε ότι είχε επίδραση στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Ολα άλλαξαν το 1918, όταν η τότε αρμόδια επιτροπή (Representation of the People Act) αποφάσισε να περιορίσει τις εκλογές σε όλη την επικράτεια σε μία μόνο μέρα. Αλλά ποια;

Ο λόγος που επιλέχθηκε η Πέμπτη λέγεται ότι έγινε επειδή την Παρασκευή οι ψηφοφόροι συνήθως πληρώνονταν. Εάν λοιπόν πήγαιναν σε μία παμπ να απολαύσουν τη μπύρα τους, θεωρήθηκε ότι θα επηρεαζόταν η ψήφος τους από τα συμφέροντα που είχαν οι Συντηρητικοί στις επιχειρήσεις ζυθοποιίας.

Αν πάλι οι εκλογές γίνονταν Κυριακή, τότε η ψήφος θα επηρεαζόταν από τους υπουργούς της Ελεύθερης Εκκλησίας, οι οποίοι γενικά ήταν υποστηρικτές των Φιλελευθέρων.

Τελικά, κατέληξαν στην Πέμπτη η οποία θεώρησαν ότι απείχε από κάθε επιρροή.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.