Εκλογές Γαλλία: Θριαμβευτική επανεκλογή για Μαριέττα Καραμανλή. Βιογραφικό

Ποια είναι η Μαριέττα Καραμανλή;

Παρά τη μεγάλη ήττα που υπέστη το Σοσιαλιστικό Κόμμα στη Γαλλία, μία ελληνίδα, η Μαριέττα Καραμανλή κατάφερε όχι μόνο να επανεκλεγεί αλλά και να λάβει ποσοστό 61,88% στη γαλλική εθνοσυνέλευση, επικρατώντας της προεδρικής υποψηφίου στην περιφέρεια Le Mans.

H Μαριέττα Καραμανλή δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τη γνωστή πολιτική οικογένεια της Ελλάδας.

Μεγάλωσε στη Γαλλία, αλλά στο Βόλο, ενώ βρέθηκε στη Γαλλία για τις σπουδές της.

Με τον καιρό ενεπλάκη στα κοινά της πόλης και έγινε δημοτική σύμβουλος. Το 2007 είχε εκλεγεί βουλευτής με ποσοστό 52,48%, ενώ το 2012 με ποσοστό 64,53%.

Η ιδέα να ασχοληθεί με την πολιτική αρχίζει να διαμορφώνεται μετά το 1981 και την άνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία, όταν είδε – όπως έλεγε σε παλαιότερη συνέντευξή της – για πρώτη φορά τους γονείς της, πρώην αντιστασιακούς, να μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα.

Η Marietta Karamanli είναι μια γαλλική πολιτική προσωπικότητα, ελληνικής καταγωγής. Γεννημένη στην Αθήνα, κρατά δυνατούς με την χώρα καταγωγής της, την Ελλάδα, όπου βρίσκεται ακόμα όλη η οικογένειά της.

Ενσωματωμένη στην γαλλική πολιτική ζωή εδώ και πολλά χρόνια, είναι βουλευτής της Sarthe από το 2007 και Αντιδήμαρχος της πόλης Mans.

Εχοντας μια πρώιμα ανεπτυγμένη κοινωνική συνείδηση, η Μαριέττα Καραμανλή δεν είχε ποτέ φανταστεί ότι μια μέρα θα έπαιζε ενεργό ρόλο στην πολιτική σκηνή, και μάλιστα μιας χώρας σαν τη Γαλλία. Η ιδέα να ασχοληθεί με την πολιτική αρχίζει να διαμορφώνεται μετά το 1981 και την άνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία, όταν είδε, όπως μας λέει χαρακτηριστικά, για πρώτη φορά τους γονείς της, πρώην αντιστασιακούς, να μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα.

Ετσι ύστερα από τα κλασικά γράμματα κατευθύνεται προς την Ιστορία του Δικαίου και τις Πολιτικές Επιστήμες, ενώ στο διδακτορικό της με τίτλο «Κράτος και κοινωνία στην Ελλάδα: Συνέχειες και αλλαγές» μελετά τις δυσλειτουργίες του ελληνικού κρατικού μηχανισμού, αλλά και τις αλλαγές στις οποίες προχώρησαν οι τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις, με ιδιαίτερη μνεία στην κυβέρνηση Σημίτη.

Αρχίζει λοιπόν να συμμετέχει στα κοινά, να ασχολείται με θέματα που αγγίζουν την καθημερινή ζωή των πολιτών και σιγά σιγά μέσα από την έντονη πολιτική δράση της το 1989 γίνεται η πιο νέα δημοτική σύμβουλος του Λε Μαν, αδελφοποιημένης πόλης της ιδιαίτερης πατρίδας της, του Βόλου.

Πολύ γρήγορα δημιουργεί πόλους διαλόγου με τους δημότες και το όνομά της αρχίζει να γίνεται ολοένα και πιο γνωστό. Το 1995 γίνεται αντιπρόεδρος της Υπερδημαρχίας σε θέματα περιβάλλοντος, το 1997 κατεβαίνει ανεπιτυχώς στις βουλευτικές εκλογές ως υποψήφια του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ το 1998 αποσπά από τη Δεξιά τη βορειοδυτική περιφέρεια του Λε Μαν και το 2001 γίνεται η πρώτη γυναίκα σοσιαλίστρια αντιδήμαρχος-υπεύθυνη Νεολαίας.

Δείτε τη Νατάσα Παζαϊτη και τον Κώστα Καραμανλή όπως δεν τους έχετε ξαναδεί.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.