SOS καιρού από Καλλιάνο 28,29,30/6 και 1/7: “100 ώρες που θα γράψουν ιστορία. Στους 45°C φτάνει”

Πώς θα κυμανθεί ο καιρός σύμφωνα με τον Καλλιάνο στις 28/6, 29/6, 30/6 και 1/7;

Το ενδεχόμενο για καύσωνα-ρεκόρ αφήνει ανοιχτό ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καλλιάνος έγραψε για τον καιρό στις 28/6, 29/6, 30/6 και 1/7:

«”ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ” ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ – ΟΙ 100 ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΓΡΑΨΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Δεν ξέρω αν ο συγκεκριμένος καύσωνας που θα έρθει από την Πέμπτη 29/6 θα γράψει ιστορία σε ότι αφορά στις θερμοκρασίες που θα σημειωθούν, όμως σίγουρα, θα είναι ένας από τους ισχυρότερους που έχουν λάβει χώρα στην Ελλάδα τα τελευταία 10-15 χρόνια.

Οι λόγοι είναι πολλοί, οι σημαντικότεροι όμως είναι οι ακόλουθοι:

1. Θα έχει διάρκεια 4 ημέρες (28/6, 29/6, 30/6 και 1/7), με αποτέλεσμα να μην είναι εξπρές αλλά αντιθέτως θα αισθανόμαστε αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες σχεδόν για 100 ολόκληρες ώρες.

2. Οι μέγιστες θερμοκρασίες δεν θα φτάσουν τους 39-40°C, όπως συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός ήπιου καύσωνα, αντιθέτως, στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές και σε τοπικό επίπεδο ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 44°C και ενδεχομένως τους 45°C. Και εννοείται υπό σκιά.

3. Στο παρελθόν, όταν ένας καύσωνας λάμβανε χώρα στην Ελλάδα, επηρεάζονταν συγκεκριμένες περιοχές με πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Για παράδειγμα, είχαμε συνηθίσει να “φλέγονται” μόνο τα ανατολικά και νότια ή μόνο η δυτική Ελλάδα ή τα βόρεια, ανατολικά και νότια με θερμοκρασίες άνω των 40°C ή όπως και να έχει, όχι ολόκληρη η Ελλάδα. Αυτή τη φορά, από το Αγρίνιο μέχρι τη Μυτιλήνη και από το Κιλκίς μέχρι και τα Χανιά οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ υψηλές.

4. Το μελτέμι δεν θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένο με αποτέλεσμα να δροσίζονται κάπως συγκεκριμένες περιοχές και όχι μεγάλο μέρος των ανατολικών ηπειρωτικών τμημάτων αλλά και των νησιών του Αιγαίου, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις καυσώνων που συνδυάζονται με ισχυρά μελτέμια στο Αιγαίο (βοριάδες)

5. Στις μεγαλουπόλεις, εκεί δηλαδή που είναι συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών της χώρας μας, οι θερμοκρασίες δεν θα υποχωρούν αρκετά κατά τη διάρκεια των βραδινών-νυχτερινών ωρών με αποτέλεσμα η αίσθηση της δυσφορίας να είναι κάπως έντονη.

Για παράδειγμα, σε περιοχές της Αθήνας, θα υπάρξουν νύχτες, όπου ο υδράργυρος δεν θα καταφέρει να πέσει κάτω από τους 30-31°C.

Σε λίγες ώρες μπαίνει η Τετάρτη, η «μεταβατική» μέρα όπως σας έλεγα πριν από μέρες, διότι από την Πέμπτη 29/6 ο καύσωνας πια θα έχει “χτυπήσει” την Ελλάδα. Και για να είμαστε ρεαλιστές, η Πέμπτη θα είναι η πιο εύκολη μέρα του καύσωνα. Η Παρασκευή 30/6 , το Σάββατο 1/7 και η Κυριακή 2/7 θα είναι αρκετά δύσκολες.

Επίσης, θέλω να σας ευχαριστήσω όλους εσάς που μου στέλνετε καθημερινά εκατοντάδες μηνύματα και μου λέτε ένα απλό “ευχαριστώ” για τις πληροφορίες που σας δίνω. Πρέπει να σας πω, ότι δεν χρειάζεται να μου λέτε τίποτα. Η δουλειά μου είναι αυτή και την αγαπάω πολύ.

Σε κάθε αξιόλογο καιρικό γεγονός. είτε είναι χιονιάς, είτε καύσωνας, δίνω πραγματική “μάχη” για να ενημερώσω όλους τους Έλληνες διότι πολλές φορές οι πληροφορίες που παίρνετε από site η δελτία καιρού δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα.

Στη συνέχεια, σας δίνω τις μέγιστες θερμοκρασίες που θα σημειωθούν σε τοπικό επίπεδο -ανά διαμέρισματα- τις επόμενες ημέρες. Κρατήστε τις εικόνες, ενδέχεται να είναι συλλεκτικές…

Από τη Δευτέρα αναμένεται βίαιη πτώση της θερμοκρασίας κατά 10°C για τις περισσότερες περιοχές της χώρας λόγω της ενίσχυσης των δροσερών βορειοδυτικών ανέμων».

Διαβάστε ποια η προειδοποίηση του Καλλιάνου για τον Αφρικανικό καύσωνα στην Ελλάδα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.