Τραγωδία στο Λονδίνο: Εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες στον «Πύργο της Κολάσεως»- Εικόνες τρόμου

Πόσοι οι νεκροί από τη φονική φωτιά σε πύργο κατοικιών στο Λονδίνο;

Σε τουλάχιστον 12 νεκρούς ανέρχεται ο απολογισμός από τη φονική πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν από τη 1 τα ξημερώματα σε 24ώροφο ουρανοξύστη στο δυτικό Λονδίνο, όπως επιβεβαίωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί.

Οι Αρχές έχουν επιβεβαιώσει ότι έχουν μεταφερθεί 70 τραυματίες στα νοσοκομεία της βρετανικής πρωτεύουσας, ενώ σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπάρχει ακόμα άγνωστος αριθμός εγκλωβισμένων μέσα στο κτήριο, όσο η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο κτήριο υπάρχουν κυρίως κατοικίες και το ότι η φωτιά ξέσπασε αργά το βράδυ, αυξάνει τους φόβους για μεγάλο αριθμό εγκλωβισμένων. Ωστόσο, όπως λέγεται, το ότι είναι περίοδος Ραμαζανίου, γλίτωσε πολλούς που εκείνη την ώρα ήταν ξύπνιοι.

Mέχρι στιγμής πάντως, δεν έχουν γίνει γνωστές υπηκόοτητες των ενοίκων του πολυώροφου κτηρίου. Σε κάθε περίπτωση, η Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις εκεί Αρχές.

Σε βίντεο που έχουν τραβηχτεί φαίνονται άνθρωποι μέσα στον Grenfell Tower να εκλιπαρούν για βοήθεια, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που βγαίνοντας έξω είπαν ότι είδαν συνανθρώπους τους να έχουν παραμείνει στα φλεγόμενα διαμερίσματα. Την ίδια ώρα γίνεται λόγος για πανικόβλητους ανθρώπους που πηδούσαν από τα παράθυρα για να σωθούν, όμως ούτε αυτό έχει επιβεβαιωθεί.

Γονείς έριξαν τα παιδιά τους από τα παράθυρα για να τα σώσουν

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες ενοίκων και γειτόνων που διασώθηκαν, όπως εκείνη της 25χρονης Αλίσα, η οποία διαμένει σε απόσταση πέντε λεπτών από τον Grenfell Tower και η οποία ήταν έξω για φαγητό με τον αδελφό της μέχρι αργά λόγω Ραμαζανιου και όταν επέστρεψαν είδαν τον πύργο στις φλόγες.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, κάποιος έριξε ένα μωρό από το παράθυρο του φλεγόμενου κτιρίου, το οποίο έπιασε ένας από τους γείτονες που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο του δυστυχήματος.

Η Σαμίρα Λαμράνι είπε ότι είδε μια γυναίκα να προσπαθεί να σώσει το μωρό της πετώντας το από το παράθυρο του «ενάτου ή δεκάτου ορόφου», ενώ από κάτω περίμενε κόσμος για να το πιάσει.

«Οι ένοικοι έβγαιναν στα παράθυρα των διαμερισμάτων τους ουρλιάζοντας. Τα παράθυρα ήταν μισάνοιχτα, μια γυναίκα έκανε χειρονομίες ότι πρόκειται να πετάξει το μωρό της και αν μπορεί κάποιος να το πιάσει. Ένας άνδρας έτρεξε και κατάφερε να το πιάσει».

«Η φίλη της κόρης μου είπε ότι παρατήρησε κάποιον που είχε φτιάξει ένα είδος αυτοσχέδιου αλεξίπτωτου με το οποίο προσπαθούσε να πέσει από το παράθυρό του».

Η πυροσβεστική υπηρεσία λέει ότι θα επιχειρεί στο πολυώροφο κτίριο για τις επόμενες 24 ώρες

Για τουλάχιστον ακόμα 24 ώρες θα επιχειρούν οι πυροσβέστες στην πυρκαγιά του 24ώροφου πύργου εργατικών κατοικιών στο δυτικό Λονδίνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πυροσβεστική υπηρεσία.

«Ήταν μια πολύ μεγάλη και πολύ σοβαρή πυρκαγιά. Αναμένω ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου θα είναι στο σημείο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς για τις επόμενες τουλάχιστον 24 ώρες», δήλωσε η Επίτροπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λονδίνου Ντάνι Κότον.

Η Κότον δήλωσε επίσης ότι ένας αριθμός πυροσβεστών υπέστη ελαφρά τραύματα κατά τη διάρκεια του συμβάντος, στο οποίο τουλάχιστον έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 70 τραυματίστηκαν.

«Έχουμε στα χέρια μας μια λίστα αγνοούμενων. Είναι τόσοι πολλοί. Πιθανόν να είναι πάνω από 50, μπορεί και πάνω από 100». Η αστυνομία δεν μπορεί να πει ακόμα με βεβαιότητα πόσοι είναι οι ακριβείς αριθμοί θυμάτων, τραυματιών και αγνοουμένων, καθώς η φωτιά είναι ακόμα αναμμένη, αν και υπό έλεγχο, 12 ώρες μετά τη στιγμή που ξεκίνησε.

Η δραματική προειδοποίηση των ενοίκων

Αίσθηση πάντως έχει προκαλέσει το γεγονός ότι οι κάτοικοι του Γκρένφελ Τάουερ είχαν απευθύνει μια σειρά από προειδοποιήσεις για την ασφάλεια του κτιρίου σε περίπτωση πυρκαγιάς, όπως αποκαλύπτουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Ομάδα κατοίκων είχε διαμαρτυρηθεί εγγράφως κατ΄επανάληψη για τους κινδύνους πυρκαγιάς εξαιτίας του όγκου των υλικών που είχε συγκεντρωθεί κατά την διάρκεια των πρόσφατων εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου, της ελαττωματικής καλωδίωσης και της παραβίασης των κανόνων ασφαλείας.

Μάλιστα, τον Νοέμβριο 2016, η Ομάδα Δράσης του Grenfell Tower (Grenfell Action Group) είχε απευθύνει προειδοποίηση προς τον οργανισμό που διαχειρίζεται το κτίριο, το Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation για λογαριασμό της δημοτικής αρχής, με τον δυσοίωνο τίτλο «Παίζοντας με την φωτιά».

«Η σκέψη είναι πραγματικά τρομακτική, αλλά η Ομάδα δράσης του Grenfell πιστεύει ότι μόνο ένα καταστροφικό γεγονός θα εκθέσει την ανικανότητα και την ανευθυνότητα του διαχειριστή, του KCTMO, και θα θέσει τέλος στις επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης και την παραμέληση της υγείας και των κανονισμών ασφαλείας…» από τον οργανισμό διαχείρισης του κτιρίου, αναφέρεται στο έγγραφο.

«Πεποίθησή μας είναι ότι μία σοβαρή πυρκαγιά στο κτίριο…θα είναι ο μόνος λόγος για να εντοπισθούν και να προσαχθούν στην δικαιοσύνη εκείνοι που ασκούν εξουσία στο KCTMO», αναφέρεται στο έγγραφο που καταγγέλλει ότι το 2013 οι κάτοικοι του Grenfell Tower αντιμετώπισαν σειρά περιστατικών αιφνίδιας και υπερβολικής αύξησης της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος που οφείλονταν σε ελαττωματική καλωδίωση, γεγονός που καταγγέλλουν ότι καλύφθηκε από τον οργανισμό διαχείρισης, ο οποίος αρνήθηκε να ερευνήσει τις διαμαρτυρίες των κατοίκων.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.