Ψήφιση παρωδία στη Βουλή για κόψιμο συντάξεων: Σαρδέλες, ψαράδικα και… Gay Pride Τσακαλώτου

Τι έγινε στην ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα στη Βουλή;

Με 153 ψήφους στήριξαν και αυτή την φορά οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την κυβέρνηση, μετά από μια συνεδρίαση στην οποία κυριάρχησε η εκκωφαντική σιωπή τους.

Κι αυτό, γιατί η διαδικασία που επελέγη έδωσε την “πολυτέλεια της σιωπής” στους απλούς βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αφήνοντας τον ρόλο του υπερασπιστή των προαπαιτούμενων στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και στους κοινοβουλευτικούς αξιωματούχους .

🡆 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ NEA ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 2024 ΑΝΑ ΠΑΡΟΧΟ

Κατά των επίμαχων τροπολογιών τάχθηκαν 84 βουλευτές σε σύνολο 237 παρόντων μετά την αποχώρηση ΔΗΣΥ και ΚΚΕ από την Ολομέλεια σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί ομιλητές από την αντιπολίτευσης προκάλεσαν αρκετές φορές λεκτικά τους βουλευτές της συμπολίτευσης γιατί φαίνονταν τόσο ανακουφισμένοι που δεν χρειάστηκε να λάβουν τον λόγο.

Έλαβε όμως τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος σε υψηλούς τόνους ζήτησε εκλογές προκειμένου όπως είπε αυτή η Βουλή να εναρμονιστεί με το λαϊκό αίσθημα. Ενώ μίλησαν η Φώφη Γεννηματά και ο Βασίλης Λεβέντης.

Και αυτή την φορά οι “153” έδωσαν “την δυνατότητα” που ζήτησε μετ’ επιτάσεως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να πάει στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης χωρίς να αφήσει περιθώριο να επικεντρωθεί η συζήτηση στα προαπαιτούμενα όπως είπε.

Ενώ ο ίδιος αφού χαρακτήρισε ως control freak τους εκπρόσωπους των θεσμών που απαίτησαν να ψηφιστούν αυτά τα προαπαιτούμενα, ανέβασε πάλι τον πήχη των προσδοκιών κάνοντας λόγο για μια πολύ καλή απόφαση για το χρέος. “Ας περιμένουμε να δούμε την συμφωνία και μετά μιλάμε” τόνισε.

Έτσι, με την μορφή τροπολογιών σε μια Κύρωση Σύμβασης για την Αλιεία, έγινε νόμος του κράτους το πάγωμα αυξήσεων στις συντάξεις και το 2022, ενώ ‘άνοιξε’ παράθυρο να έρθουν νωρίτερα οι μειώσεις του αφορολόγητου.

Εξηγώντας γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να νομοθετήσει με τροπολογίες σε περιτύλιγμα ψαριών η υπουργός Εργασίας είπε πως η άλλη επιλογή θα ήταν να έρθουν με Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου. Η ίδια τόνισε πως δεν πρόκειται για περικοπή, αλλά για πάγωμα συντάξεων για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ενώ προσπάθησε να υποβαθμίσει την… χωρίς χρονικό όριο πλέον επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η πολιτική κόντρα ήταν σκληρή σήμερα.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για ταπείνωση, εξευτελιστικές διαδικασίες και πλήρη γελοιοποίηση του Κοινοβουλίου. Τόσο που χρειάστηκε να κατέβει ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής στα έδρανα για να υπερασπιστεί την τακτική των τροπολογιών στην Κύρωση Διεθνούς Σύμβασης για την Αλιεία.

Ενώ την ώρα που εντός Ολομέλειας, βουλευτές ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ποταμιού, Ένωσης Κεντρώων επιδείκνυαν μεγάλη ευρηματικότητα για τα ψάρια και τις τροπολογίες, στο προαύλιο της Βουλής μέλη του ΠΑΜΕ άδειαζαν αληθινές σαρδέλες.

“Δεν έχετε σχέδιο εξόδου μόνο ωμή επιθυμίας νωπής εξουσίας” τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και προκάλεσε τον ΥΠΟΙΚ να παρουσιάσει το σχέδιο για το χρέος. .

Ο κ. Τσακαλώτος αποκάλυψε ότι δεν δέχτηκε την συμφωνία στο Eurogroup της 22ης Μαΐου γιατί το ΔΝΤ έλεγε με πολύ καθαρό τρόπο σε αυτήν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο με αυτά τα μέτρα.

Και για μια ακόμη φορά προσπάθησε να κρατήσει αποστάσεις από την ιδιοκτησία του προγράμματος.

Ψάρια, Κόρμπυν, Ντυνάν και λίστες μπλέχτηκαν πολλές φορές, ιδιαίτερα καθώς η συνεδρίαση προχωρούσε προς το τέλος της και το σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης δεν είχε τέλος.

Κρεσέντο της άλλης πολιτικής στο τέλος από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να λέει πως για εμάς δεν έχει σημασία μόνο η οικονομία και η ανάπτυξη αλλά και άλλα πράγματα όπως τα δικαιώματα, όπως το αυριανό gay pride.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε αναλυτικά τι αλλάζει στις συντάξεις και πώς να το αντιμετωπίσετε.