Βάσεις 2017: Νέες εκτιμήσεις μετά τα μηχανογραφικά. Πώς θα κινηθούν Νομικές, Πολυτεχνεία, Ιατρικές

Τι λένε οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2017 μετά τα μηχανογραφικά;

Οριστικοποιήθηκαν τα μηχανογραφικά τους δελτία των υποψηφίων και έχει σχηματιστεί ήδη μια πρώτη εικόνα για το πώς θα κινηθούν οι Βάσεις 2017.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών, το μεγαλύτερο μέρος των σχολών θα σημειώσει μεγάλες απώλειες στα μόρια εισαγωγής, καθώς περιλαμβάνονται στο 2ο και 5ο επιστημονικό πεδίο (Θετικών-Τεχνολογικών επιστημών και Οικονομικά-Πληροφορική), όπου το μάθημα βαρύτητας των Μαθηματικών Κατεύθυνσης αποδείχτηκε αρκετά δύσκολο.

Δίχτυ ασφαλείας στις πολυτεχνικές σχολές θα έχουν μόνο οι Αρχιτεκτονικές, όπου οι καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρσι των υποψηφίων στο γραμμικό και ελεύθερο σχέδιο θα συγκρατήσουν την πτώση. Δεν ισχύει το ίδιο για ναυτιλιακά τμήματα με ειδικό μάθημα, όπου οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στα υπόλοιπα μαθήματα έχουν ήδη διαμορφώσει την εικόνα μιας κατακόρυφης πτώσης, η οποία δεν αναστρέφεται από τις φετινές καλύτερες επιδόσεις στα Αγγλικά.

Στον αντίποδα οι σχολές στο 1ο επιστημονικό πεδίο με ειδικό μάθημα, όπου αναμένεται άνοδος μορίων, ενώ η αντιστρόφως ανάλογη εικόνα θα καταγραφεί στα μουσικά τμήματα τα οποία θα σημειώσουν απώλειες.

Αναλυτικά οι πρώτες ενδείξεις για την πορεία των βάσεων, όπως τα παρουσιάζει ο Ελεύθερος Τύπος:

1ο πεδίο (Ανθρωπιστικών Σπουδών)

Μικρή άνοδος αναμένεται σε όλα τα τμήματα που υπάγονται στις ανθρωπιστικές σπουδές, καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν καλύτερες από πέρσι. Η «βασίλισσα» των επιλογών στο 1ο πεδίο, η Νομική θα δει τα μόρια εισαγωγής να ανεβαίνουν ελαφρώς. Ενδεικτικά, πέρυσι η Νομική Αθήνας έφτασε τα 18.229 και η Θεσσαλονίκης τα 17.938. Με αυξητικές τάσεις, όχι όμως θεαματικές, καταγράφονται και οι υπόλοιπες δημοφιλείς σχολές όπως η Ψυχολογία (του ΕΚΠΑ πέρυσι έπιασε 17.725 μόρια), η Φιλολογία (του ΑΠΘ έφτασε τα 16.380) και Ιστορία-Αρχαιολογία (του ΕΚΠΑ στα 16.000 μόρια).

Η σημαντική αύξηση των υποψηφίων στο ειδικό μάθημα των αγγλικών (φέτος εξετάστηκαν 15.562 υποψήφιοι έναντι 12.256 πέρσι) προμηνύει περαιτέρω άνοδο σε σχολές των Ανθρωπιστικών Σπουδών που ήδη έχουν θέσει υψηλά τον πήχη. Ειδικότερα, η Αγγλική Φιλολογία σε Θεσσαλονίκη πέρσι έφτασε τα 19.874 μόρια και στην Αθήνα τα 19.326.

Η σχολή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο ΠΑΠΕΙ τα 17.987 και στο Πάντειο 17.587 μόρια. Σε άνοδο και οι σχολές ΜΜΕ, με την υψηλότερη βαθμολογία πέρσι να καταγράφεται στο ΕΚΠΑ με 17.349. Στα ίδια περσινά χαμηλά επίπεδα οι υπόλοιπες ξένες φιλολογίες.

Οι σχολές Γαλλικής και Γερμανικής Φιλολογίας της Αθήνας κινήθηκαν πέρσι μεταξύ 13.000 – 11.000 μορίων, ενώ αυτές της Ισπανικής και της Ιταλικής παρέμειναν κάτω από τη βάση, με τη δεύτερη στην Αθήνα να φτάνει μόλις τα 5.200 μόρια.

2ο πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών)

Με εξαίρεση τις Αρχιτεκτονικές που σώζονται ως ένα βαθμό από κατακόρυφη πτώση λόγω των καλύτερων επιδόσεων στο Σχέδιο (ενδεικτικά στο Ελεύθερο Σχέδιο διπλασιάστηκαν οι αριστούχοι σε σχέση με πέρυσι), οι υπόλοιπες πολυτεχνικές σχολές αναμένεται να ακολουθήσουν καθοδική πορεία.

Ειδικότερα, να υπενθυμίσουμε ότι στην Αρχιτεκτονική Αθήνας πέρσι η βάση ήταν 19.999 μόρια και αναμένεται μικρή πτώση. Από τις υπόλοιπες πολυτεχνικές σχολές, η Ηλεκτρολόγων Μηχανικών βρέθηκε στη δεύτερη υψηλότερη σειρά μορίων εισαγωγής με 18.628 και ακολούθησε η Μηχανολόγων Μηχανικών με 18.467 μόρια. Κάθοδος αναμένεται και στις γεωπονικές που πέρσι αποτέλεσαν τη μεγάλη έκπληξη του 2ου επιστημονικού πεδίου με άνοδο ακόμα και 2.000 μορίων.

Μεικτές είναι οι προβλέψεις για τα τμήματα που έχουν ανοίξει και για τα δύο επιστημονικά πεδία (2ο και 3ο), όπως οι Βιολογίες, τα τμήματα Τεχνολογίας Τροφίμων και Χημείας, καθώς η ζήτηση στο μηχανογραφική θα αναδείξει την πορεία των βάσεων, μιας και οι αποκλίσεις στις επιδόσεις των υποψηφίων στα δύο επιστημονικά είναι μεγάλες.

3ο πεδίο (Επιστημών Υγείας)

Αγέρωχη για μία ακόμα χρονιά, η Ιατρική παραμένει σταθερή αν όχι ελαφρώς ανεβασμένη σε σχέση με πέρυσι. Ενδεικτικά, πέρυσι η σχολή της Αθήνας πέρασε το κατώφλι του 19, αγγίζοντας τα 19.063 μόρια, ενώ της Θεσσαλονίκης έκλεισε στα 18.964 μόρια.

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό αναλυτή Γιώργο Χατζητέγα, το μεγαλύτερο μέρος των σχολών που πέρυσι είχαν έως και 18.000 μόρια εισαγωγής δεν θα επηρεαστούν φέτος και ίσως σημειώσουν οριακή άνοδο. Ειδικότερα, αυτό αφορά τις σχολές Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής και Βιολογίας και όχι μόνο στα κεντρικά Ιδρύματα.

Οριακή μείωση

Αντίθετα, οριακή μείωση αναμένεται στα τμήματα που κυμάνθηκαν πέρυσι κάτω από τα 18.000 μόρια, ανάμεσά τους και μερικά από τα πιο δημοφιλή των ΤΕΙ, όπως Εργοθεραπείας, Φυσικοθεραπείας, Ιατρικών Μηχανημάτων. Πάντως οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μικρές αυξομειώσεις που αν και δεν αποτυπωθούν στη σύγκριση των βάσεων σίγουρα θα δυσκολέψουν τους υποψηφίους ίσως του πιο ανταγωνιστικού πεδίου.

4ο πεδίο (Παιδαγωγικές Σχολές)

Αν τελικά ψηφιστεί η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει την κατάργηση του συγκεκριμένου πεδίου και άνοιγμα των Παιδαγωγικών στις υπόλοιπες κατευθύνσεις, τουλάχιστον η σύντομη απομόνωση των παιδαγωγικών θα ολοκληρωθεί φέτος με σημαντική άνοδο στα μόρια εισαγωγής.

Όχι λόγω των υψηλών επιδόσεων, αλλά λόγω της αύξησης του ανταγωνισμού με διπλασιασμό των υποψηφίων. Τα περισσότερα παιδαγωγικά τμήματα κινήθηκαν από 14.670 μόρια και κάτω. Εννέα τμήματα μάλιστα των περιφερειακών Ιδρυμάτων βρέθηκαν κάτω από τη βάση. Η εικόνα αυτή φαίνεται να αλλάζει φέτος, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμα και για 1.000 μόρια πάνω σε ορισμένα περιφερειακά Ιδρύματα, ενώ σημαντική άνοδος αναμένεται και στα κεντρικά τμήματα παιδαγωγικών.

5ο πεδίο (Οικονομικών Σπουδών και Πληροφορικής)

Θεαματική πτώση που δεν θα συμπαρασύρει και τις ελάχιστες εξαιρέσεις ναυτιλιακών τμημάτων με ειδικό μάθημα τα Αγγλικά, αναμένεται στο 5ο πεδίο. Ούτε και πέρυσι είχε καταφέρει το εν λόγω πεδίο να ξεχωρίσει καταγράφοντας πτώση βάσεων ακόμα και σε δημοφιλή οικονομικά τμήματα. Ενδεικτικά, στις σχολές με τα υψηλότερα μόρια εισαγωγής είχαν ξεχωρίσει το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ με 16.863 μόρια και το Ναυτιλιακών Σπουδών του Πειραιά με 16.086.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.