Καρκίνος: Ποια τα 8 ύπουλα συμπτώματα και ενδείξεις. Προσοχή

Ποια τα οκτώ συμπτώματα που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να σημαίνουν καρκίνο;

Κάθε ένα από τα 8 συμπτώματα έχει μία στις 20 ή περισσότερες πιθανότητες να υποδηλώνει κακοήθη νόσοκαρκίνο, γι’ αυτό και οι ασθενείς πρέπει να σπεύδουν αμέσως στον γιατρό.

Όπως εξηγούν στην «Βρετανική Επιθεώρηση Γενικής Ιατρικής» (BJGP) ο δρ Μαρκ Σάπλυ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Keele, τα συμπτώματα που απομόνωσαν προβλέπουν τον κίνδυνο για καρκίνο με τόση ακρίβεια σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες ώστε οι ασθενείς θα πρέπει να απευθύνονται αμέσως σε έναν ειδικό γιατρό, εκτός κι αν υπάρχει άλλη εξήγηση.

Τα 8 συμπτώματα-ενδείξεις για καρκίνο είναι:

1. Αιμορραγία από το παχύ έντερο (μπορεί να υποδηλώνει καρκίνο του παχέος εντέρου στα μεγάλης ηλικίας άτομα)
2. Η σιδηροπενική αναιμία (επίσης μπορεί να υποδηλώνει καρκίνο του παχέος εντέρου στους ηλικιωμένους)
3. Ψηλάφηση μιας μάζας στο μαστό (πιθανός καρκίνος του μαστού)

4. Μη φυσιολογικά ευρήματα στην δακτυλική εξέταση για τον προστάτη (πιθανός καρκίνος του προστάτη)
5. Αίμα στα ούρα (ύποπτη ένδειξη για καρκίνο του ουροποιητικού)
6. Αιμόπτυση (ύποπτη για καρκίνο του πνεύμονα)

7. Αίμα από τον κόλπο μετά την κλιμακτήριο (ύποπτο για γυναικολογικούς καρκίνους)
8. Δυσκολίες στην κατάποση (ύποπτες για καρκίνο του οισοφάγου).

Από τα παραπάνω συμπτώματα, μόνο δύο έχουν μία στις 20 ή περισσότερες πιθανότητες να υποδηλώνουν καρκίνο στα άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών.

Τα δύο αυτά συμπτώματα είναι η μη φυσιολογική δακτυλική εξέταση και η ψηλάφηση μιας μάζας στο στήθος. Μετά τα 55, αλλά μόνο στους άντρες, οι δυσκολίες στην κατάποση ενδέχεται να αποτελούν ένδειξη καρκίνου του οισοφάγου, ενώ το αίμα στα ούρα είναι ανησυχητικό για άντρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 60.

Η σιδηροπενική αναιμία σε μια 20χρονη γυναίκα είναι εξαιρετικά απίθανο να υποδηλώνει καρκίνο του παχέος εντέρου, όμως σε έναν 60χρονο άντρα μπορεί να οφείλεται σε καρκίνο που προκαλεί απώλεια αίματος και έτσι αναιμία.

Οι επιστήμονες βάσιζαν τους υπολογισμούς τους για κάθε σύμπτωμα αναλύοντας συνδυαστικά μεταξύ τους τα ευρήματα 25 προγενέστερων μελετών, που πραγματοποιήθηκαν σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστραλία, Δανία και Γερμανία.

Οι ειδικοί σπεύδουν διευκρινίζουν ότι τα 8 αυτά συμπτώματα δεν είναι τα μοναδικά που συνοδεύουν τον καρκίνο. Υπάρχουν 200 διαφορετικές μορφές καρκίνου, που προκαλούν πολλά και διαφορετικά συμπτώματα.

Τα οκτώ που απομόνωσαν όμως είναι αυτά που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να υποδηλώνουν καρκίνο. Η γενική συμβουλή τους είναι πως πρέπει να εξετάζεται από έναν γιατρό οποιοδήποτε σύμπτωμα επιμένει επί περισσότερες από 2-3 εβδομάδες και δεν έχει εμφανή αιτία.

Διαβάστε ποια η απίστευτη έρευνα για χημειοθεραπεία που ανατρέπει τα πάντα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε πώς να διαγνώσετε και να προλάβετε τον καρκίνο.