Πόλεμος στην οικογένεια Δασκαλαντωνάκη: Τι διεκδικεί η πρώην γυναίκα του πανίσχυρου επιχειρηματία

Ποιος δικαστικός πόλεμος του «πατριάρχη» της επιχειρηματικής φαμίλιας Νίκου Δασκαλαντωνάκη με την πρώην σύζυγο και δύο από τα παιδιά τους;

Ακόμη ένα επεισόδιο της διαμάχης μεταξύ των μελών μίας από τις ισχυρότερες οικογένειες επιχειρηματιών της χώρας φαίνεται πως διαδραματίζονται αυτές τις μέρες, μετά την έκδοση απόφασης από τον Αρειο Πάγο που αναμένεται να ρυθμίσει οριστικά τις διαφορές τους.

Ο λόγος για την οικογένεια Δασκαλαντωνάκη, που βρίσκεται από το 2009 σε «εμφύλιο», ο οποίος έχει ταρακουνήσει το τουριστικό γίγνεσθαι της χώρας.

Στη μια πλευρά βρίσκονται ο πατέρας και ιδρυτής της Grecotel Nίκος Δασκαλαντωνάκης με την κόρη του Mαρί, σύζυγο του Nίκου Σηφουνάκη, και στην αντίπερα όχθη η πρώην σύζυγός του Πόπη με τα άλλα δύο παιδιά τους, Γιάννη και Tίνα.

Τον Ιούλιο η πολυαναμενόμενη -και από τα δύο στρατόπεδα- απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά με τη διοίκηση του ομίλου εκδόθηκε, με την κάθε πλευρά να την αντιλαμβάνεται… εντελώς διαφορετικά!

Η πλευρά των δύο παιδιών και της πρώην συζύγου του Νίκου Δασκαλαντωνάκη υποστηρίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η απόφαση 1340/2017 του Ανώτατου Δικαστηρίου τούς δικαιώνει και αναγνωρίζει πως είναι πραγματικοί μέτοχοι εταιριών του Ομίλου Δασκαλαντωνάκη και όχι εικονικοί ή εντολοδόχοι, με όποιες εξελίξεις μπορεί να πυροδοτήσει αυτή η αναγνώριση.

Ωστόσο, η πλευρά του «πατριάρχη» της οικογένειας έσπευσε να διευκρινίσει, μετά τις διαρροές περί αλλαγής στη μετοχική σύνθεση της εταιρίας, ότι «ο όμιλος εταιριών Nικόλαου Δασκαλαντωνάκη παραμένει ενιαίος και αρραγής υπό την ίδια σταθερή διοίκηση, η οποία εξασφάλισε την επιτυχημένη του πορεία και την εδραίωσή του στην κορυφή του τουριστικού κλάδου της χώρας».

Μάλιστα, παρέμβαση έκανε με ανακοίνωσή του και ο όμιλος Grecotel, στον οποίο τα μετοχικά ποσοστά έχουν αλλάξει από το 2009 με τη συμμετοχή της TUI. Σε αυτήν ο όμιλος ανέφερε ότι «η Grecotel ουδόλως εμπλέκεται σε αντιδικία ούτε και αμφισβητήθηκε ποτέ η μετοχική σύνθεσή της και η διοίκησή της».

«ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΙΚΟΝΙΚΟΙ»

Η απόφαση που ανέμενε σύσσωμη η οικογένεια Δασκαλαντωνάκη από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας επικύρωσε τελικά αυτή του Εφετείου της Κρήτης, το οποίο είχε κρίνει ότι η πλευρά των δύο παιδιών και της μητέρας είναι πραγματικοί μέτοχοι των εταιριών.

Μάλιστα, στο διατακτικό της απόφασης υπογραμμιζόταν ότι τα διοικητικά συμβούλια των εταιριών του Oμίλου Δασκαλαντωνάκη έπρεπε να κάνουν μόνο τις αναγκαίες διαχειριστικές πράξεις έως τη συζήτηση της αίτησης αναίρεσης, χωρίς να αλλάξουν τη μετοχική σύνθεση ή να προβούν σε οποιαδήποτε πώληση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Espresso», η υπ’ αριθμόν 1340/2017 απόφαση του Α.Π. που επικύρωσε την υπ’ αριθμόν 107/2014 απόφαση του Εφετείου Χανίων ως προς το θέμα της μετοχικής ιδιότητας των παιδιών και της συζύγου του Νίκου Δασκαλαντωνάκη έκρινε πλέον αμετάκλητα ότι ο Γιάννης, η Τίνα Δασκαλαντωνάκη και η μητέρα τους Πόπη ήταν πάντα (και εξακολουθούν έως σήμερα) να είναι πραγματικοί μέτοχοι στις εταιρίες του ομίλου της οικογένειας.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση δέχτηκε εν μέρει την αναίρεση του Νίκου Δασκαλαντωνάκη ως προς μία εκ των εταιριών, τη ΧΑΡΙΣΜΑ Α.Ε., όχι όμως για τη μετοχική σύνθεσή της, αλλά ως προς τη νομιμότητα της από 24 Αυγούστου 2010 γενικής συνέλευσης της εταιρίας για την εκλογή του Δ.Σ. της. Ειδικότερα, το Εφετείο Κρήτης είχε κρίνει ως ανυπόστατα τη γενική συνέλευση και το διοικητικό συμβούλιο που εξελέγη από αυτήν.

Ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι η απόφαση του Εφετείου Κρήτης ως προς αυτό το σκέλος ήταν εσφαλμένη και την επέστρεψε στο Εφετείο για νέα κρίση, αναφορικά με την ακυρότητα ή την ακυρωσία πλέον της γενικής συνέλευσης αυτής.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.