Δημοσκόπηση Alco: Μεγάλη ανατροπή στην ψαλίδα μετά το καλοκαίρι – Αλλάζει το κλίμα

Τι δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση Alco μετά το καλοκαίρι;

Μειωμένη καταγράφει την απόσταση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ νέα δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του newsit.gr.

Ωστόσο η διαφορά εξακολουθεί να είναι μεγάλη, με το κυβερνών κόμμα να καταγράφει ποσοστό 15.6% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 22.6% της Νέας Δημοκρατίας.

Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1.000 ατόμων από τις 4 έως τις 6 Σεπτεβρίου 2017. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εμφανίζεται πρώτο με 7 μονάδες διαφορά στην πρόθεση ψήφου, και με 8 στην αναγωγή επί των εγκύρων, αντίθετα με προηγούμενες δημοσκοπήσεις που κατέγραφαν διψήφια διαφορά.

Στην ίδια δημοσκόπηση, οι ερωτώμενοι εμφανίζονται αντίθετοι σε πρόωρη προσφυγή στην κάλπη σε ποσοστό 60%, ενώ ακόμα μεγαλύτερη είναι η απόρριψη της ταύτισης ναζισμού – κομμουνισμού, θέμα που άνοιξε πρόσφατα μετά την άρνηση της συμμετοχής του Έλληνα υπουργού Δικαιοσύνης σε συνέδριο που διοργάνωνε η εσθονική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται πρώτη με 22,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 15,6% ενώ ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 6,1, ΚΚΕ με 5,9%, Δημοκρατική Συμπαράταξη με 5,3%, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ένωση Κεντρώων με 2%, Λαική Ενότητα 1,9%, Ποτάμι 1,1% (αν και έχει δηλώσει τη συμμετοχή του στον ενιαία φορέα), Πλεύση Ελευθερίας 1%.

Αρκετά μεγάλο είναι πάντως και το ποσοστό των αναποφάσιστων με 19,7%.


Αντίστοιχα στην αναγωγή της πρόθεσης ψήφου επί των εγκύρων, τα ποσοστά μετράπονται σε: Νέα Δημοκρατία 25,8%, ΣΥΡΙΖΑ 17,8%, Χρυσή Αυγή 7%, ΚΚΕ 6,7%, Δημοκρατική Συμπαράταξη 6,1%, Ένωση Κεντρώων και Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,3%, Λαϊκή Ενότητα 2,2%, Ποτάμι 1,3%, Πλεύση Ελευθερίας 1,1%.


Συμπεράσματα από τη δημοσκόπηση της Alco

Πολύ ενδιαφέρουσα η δημοσκόπηση της Alco για το newsit, σύμφωνα με την οποία η ψαλίδα κλείνει στις 7 μονάδες. Καταγράφεται μεγάλη διαφορά συπείρωσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με τον 1 στους 3 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να είναι αναποφάσιστος.

Επίσης:

– Το 60% θεωρεί ότι δεν είναι καλό για τη χώρα να γίνουν τώρα εκλόγές.
– Το 81% θεωρεί πιθανό ότι οι φωτιές προήλθαν από εμπρησμούς.
– Το 85% διαφωνεί με την εξίσωση του κομμουνισμού με τον ναζισμό.
– Το 85% θεωρεί θετική την απόφαση για δημιουργία Τοπικών Μονάδων Υγείας.
– Το 83% θεωρεί θετική την απόφαση για επιχορήγηση του κόστους του Ιντερνετ σε φοιτητές, ΑμΕΑ και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.
– Το 34% θεωρεί ότι θα συνεχιστεί η αύξηση της απασχόλησης.
– Το 25% πιστεύει ότι θα πιάσουμε τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Αλλο ένα 27% δεν το αποκλείει.
– Το 24% θεωρεί ότι είναι πιθανό η Ελλάδα να βγει οριστικά στις αγορές το 2018. Αλλο ένα 26% δεν το αποκλείει.

Χαρακτηριστικό είναι και το άρθρο του Κώστα Παναγόπουλου, Διευθύνοντα Συμβούλου της Alco που αναφέρει:

Το πλέον ενδιαφέρον εύρημα της δημοσκόπησης – και αυτό που γεννά το πιο σημαντικό ερώτημα – είναι η μετά από πάρα πολλούς μήνες, βελτίωση του κλίματος στην κοινωνία, σε σχέση με την πορεία της οικονομίας.

Ασφαλώς η μεγάλη πλειοψηφία παραμένει απαισιόδοξη.

Το γεγονός όμως ότι ένα 25% περίπου εκτιμά ότι είναι εφικτός ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα και ότι μπορούμε το 2018 να βγούμε στις αγορές, σε συνδυασμό με το ότι 1 στους 3 εκτιμά ότι η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται, αποτελεί νέο δεδομένο, αφού τα ποσοστά σε ανάλογες ερωτήσεις ήσαν τους προηγούμενους μήνες πολύ μικρότερα.

Το κρίσιμο λοιπόν ερώτημα είναι κατά πόσο έχουμε να κάνουμε με απαρχή τάσης ή η αποτύπωση αυτή αποτελεί συγκυριακό φαινόμενο.

Εάν πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο, τότε η φθορά της κυβερνητικής εικόνας κυβέρνησης θα συνεχιστεί και οι τάσεις της πρόθεσης ψήφου (με το σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας) θα παγιωθούν ή και θα ενισχυθούν.

Εάν πρόκειται για απαρχή τάσης, τότε η κυβέρνηση θα μπορεί να ελπίζει σε θετικότερη αξιολόγηση από την κοινωνία (υπό την προϋπόθεση βεβαίως να λειτουργήσει περισσότερο αποτελεσματικά) και θα μπορεί να διεκδικήσει την επανασυσπείρωση μέρους των ψηφοφόρων της του Σεπτεμβρίου του 2015, που σήμερα σε υψηλά ποσοστά δηλώνουν αναποφάσιστοι ή απρόθυμοι να συμμετέχουν στις επόμενες εκλογές.

Σε ότι αφορά τα δεδομένα της πρόθεσης ψήφου (που έχουν σχετική αξία τόσο μακριά από μία εκλογική αναμέτρηση), πέρα από τη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, αξίζει να σημειωθεί η θετική επίδραση των εξελίξεων στην κεντροαριστερά στα ποσοστά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τα σταθερά υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ, αλλά βεβαίως και το ότι το 30% δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει, θα προτιμήσει το λευκό, ή δεν θα φτάσει στις κάλπες.

Η τελική επιλογή ενός τόσο υψηλού ποσοστού απροσδιόριστης ψήφου, αποτελεί, προφανώς, κρίσιμη παράμετρο για τη διαμόρφωση του εκλογικού χάρτη, σε όλα τα επίπεδα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.