Βόμβα με επιστροφές εισφορών από τον ΕΦΚΑ: Ποιοι θα πάρουν μέχρι και 10.000 ευρώ

Ποιοι θα πάρουν μέχρι και 10.000 ευρώ επιστροφή εισφορών από τον ΕΦΚΑ;

Σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες, αναμένονται επιστροφές εισφορών από τον ΕΦΚΑ.

Όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία -σύμφωνα με την Καθημερινή- υπάρχουν αυξομειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες εισφορές λόγω αλλαγής του εισοδήματος από το 2015 στο 2016 που αφορούν περίπου 300.000 ασφαλισμένους

Οι περισσότεροι από αυτούς βάσει και των δειγμάτων από την ΑΑΔΕ θα πρέπει να λάβουν επιστροφές οι οποίες πάντως στον ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι δεν είναι ικανές να μηδενίσουν το πλεόνασμα του Ταμείου, το οποίο στο 8μηνο εκτιμάται ότι ανήλθε σε περίπου 470 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνουν δε ότι περίπου το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών του πρώην ΟΑΕΕ και σχεδόν το 90% των αγροτών καταβάλλουν την κατώτατη εισφορά, η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει ακόμη και αν οι συγκεκριμένοι εμφάνισαν χαμηλότερο εισόδημα.

Σύμφωνα με λογιστές οι επιστροφές έστω και για το υπόλοιπο 20% των μη μισθωτών ξεκινούν από κάποιες δεκάδες ευρώ και σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις φτάνουν και τις 10.000 ευρώ.

Στις περιπτώσεις που αποδειχθεί ότι πρέπει να επιστραφούν χρήματα στους ασφαλισμένους,βάσει του πρόσφατου νόμου για την αδήλωτη εργασία, η επιστροφή θα είναι άτοκη, αφού προηγηθεί συμψηφισμός με πάσης φύσεως οφειλές που έχουν δημιουργηθεί προς τα Ταμεία.

Εάν οι οφειλές έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση, ο νόμος ορίζει ότι μπορεί επίσης να γίνει συμψηφισμός όπως συμβαίνει και με την φορολογική διοίκηση.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.