Θρίλερ στις γερμανικές εκλογές: Kαταποντίζεται η Μέρκελ, τι δείχνουν τα exit poll

Τι δείχνουν τα exit poll στις γερμανικές εκλογές;

Σε άχαρτογράφητα νερά και πιθανά σε περίοδο κρίσης εισέρχεται η Γερμανία μετά το αποτέλεσμα – σεισμό των εκλογών στη χώρα.

Πολιτικός σεισμός στη Γερμανία καθώς ύστερα από 60 χρόνια το ακροδεξιό κόμμα μπαίνει ξανά στη γερμανική βουλή.

Μάλιστα σύμφωνα με τα Exit Polls συγκεντρώνει 13,% και πιθανότατα θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση.

Οι χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ φαίνεται ότι συγκεντρώνουν ποσοστό 32,5%, τερματίζουν πρώτοι αλλά με βαριές απώλειες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Δεύτερο κόμμα το SPD του Μάρτιν Σουλτς με 20%.

Τι δείχνει το exit poll της γερμανικής τηλεόρασης:

CDU-CSU (Χριστιανοδημοκράτες -Χριστιανοκοινωνιστές): 32,5%
SPD (Σοσιαλιστές): 20%
AFD (Εναλλακτική για τη Γερμανία): 13,5%
FDP (Φιλελεύθεροι): 10,5%
Die Linke (Αριστερά): 9%
Grune (Πράσινοι): 8,5%

Η πρωτιά που κατέκτησε το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Ανκγελα Μέρκελ, δεν στάθηκε ικανή για να τη χρίσει αδιαφιλονίκητο ηγέτη των εκλογών.

Και αυτό γιατί, το ποσοστό του 32,7% (με απώλειες περίπου 10% από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση) είναι πολύ λίγο για να την οδηγήσει στην ηγεσία.

Για να γίνει αυτό, πρέπει να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο ή εταίρους για να συγκεντρώσει το ποσοστό του 50+ που χρειάζεται για να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Και εδώ έρχονται τα ακόμη δύσκολα, καθώς, σύμφωνα με την έκφραση που γνωρίζουμε πολύ καλά στην Ελλάδα, τα νούμερα δεν βγαίνουν.

Μετά την άρνηση του κόμματος του Σούλτς (συγκέντρωσε στις εκλογές 20,2%), να μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, και μ εδεδομένο ότι όλα τα κόμματα αποκλείουν την συνεργασία με το AfD ενώ η Αριστερά αποκλείεται εκ προοιμίου από την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, απομένουν στην Ανγκελα Μέρκελ δύο πιθανοί κυβερνητικοί εταίροι: οι Φιλελεύθεροι που συγκέντρωσαν 10,5% και οι Πράσινοι που συγκέντρωσαν 8,9%.

Σε αυτούς αναμένεται να αναζητήσει τους νέους κυβερνητικούς εταίρους και αν όλ απάνε καλά και δεχθούν και οι δύο τότε σχηματίζει οριακά κυβέρνηση.

Ωστόσο, οι Πράσινοι, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα δεχθούν να μπουν στον συνασπισμό της Μέρκελ καθώς η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στα όργανα του κόμματος, που δεν είναι ιδιαίτερα θετικά σε αυτή την προοπτική καθώς προεκλογικά υποβάθμιζαν την πιθανότητα ενός συνασπισμού «Τζαμάικα».

Βέβαια, κάποιοι υποστηρίζουν πως μετά από τέσσερα χρόνια που είχαν μείνει εκτός της “Μπούνστεστανγκ”, ίσως δεχθούν να μετάσχουν στην κυβέρνηση.

Με τα δεδομένα αυτά, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ακόμη και μήνες, και σε ένα ακραίο σενάριο μάλιστα, εάν τελικά η Ανγκελα Μέρκελ δεν κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση, θα επαναπροκυρηχούν εκλογές, πράγμα που σημαίνει πως η Γερμανία θα περάσει σε μια μακρά περίοδο κρίσης και ακυβερνησίας.

Τιμώρησαν τη Μέρκελ

Η εξέλιξη αυτή συζητείται πολύ από τους πολιτικές αναλυτές που είδαν στα τελικά ποσοτά τα οποία συγκέντρωσε η Ανγκελα Μέρκελ μια τιμωρητική διάθεση για την διαχείρηση της μεταναστευτικής κρίσης.

Δεν είναι τυχαίο, σημειώνουν πως το ακροδεξιό κόμμα κέρδισε πανηγυρικά το ποσοστό των ψήφων που έχασε η Μέρκελ (9% ή αλλιώς 1 εκατομ.ψήφους).

Στην εκλογική ήττα της Μέρκελ συνέβαλε και ο Ερντογάν ο οποίος νουθετούσε τους Τούρκους ψηφοφόρους στη Γερμανία να ψηφίσουν το Ακροδεξιό κόμμα καθώς όπως υποστήριζε τα μεγάλακόμματα είναι αντιτουρκικά.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.