Πατούν το κουμπί Τραμπ-Κιμ: Παγκόσμιο σοκ, βόμβα υδρογόνου, νέες μετρήσεις ραδιενέργειας

Νεές προειδοποιήσεις απηύθυνε στη Βόρεια Κορέα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ανάστατοι είναι οι ηγέτες του πλανήτη από την νέα δοκιμή του Κιμ Γιονγκ Ουν με βόμβα υδρογόνου.

Παγκόσμιο σοκ από την απόφαση του Κιμ Γιονγκ Ουν να κάνει δοκιμή με βόμβα υδρογόνου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω ανάρτησής του στο Twitter χαρακτήρισε την πράξη της Βόρειας Κορέας ως «πολύ εχθρική και επικίνδυνη» κατά των ΗΠΑ και συγχρόνως επέκρινε την Κίνα για τη στάση συμπαράστασης που διατηρεί απέναντι στην Πιονγιάνγκ.

«Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε μια μεγάλη πυρηνική δοκιμή. Οι λέξεις και οι ενέργειές τους συνεχίζουν να είναι εχθρικές και πολύ επικίνδυνες για τις ΗΠΑ» έγραψε αρχικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Η Βόρεια Κορέα είναι ένα απείθαρχο κράτος που έχει γίνει μια μεγάλη απειλή και ντροπή για την Κίνα που προσπαθεί να τη βοηθήσει χωρίς επιτυχία» συμπλήρωσε για να υπογραμμίσει με νόημα ότι:

«Αυτοί καταλαβαίνουν μόνο ένα πράγμα…»

Στο μεταξύ, και ενώ Κίνα και Ρωσία πραγματοποιούν ελέγχους για να μετρήσουν τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή η Ανγκελα Μέρκελ και ο Εμμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν πως η Βόρεια Κορέα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά σε αυτή τη νέα κλιμάκωση.

«Επιπρόσθετα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επίσης να δράσει τώρα. Η Καγκελάριος και ο Πρόεδρος εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε μια ενίσχυση των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Βόρειας Κορέας», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του Βερολίνου.

Ισχυρή απάντηση ζητά η Σεούλ – Οργή από Τόκιο

Ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας ζήτησε από την διεθνή κοινότητα να δοθεί «η πιο ισχυρή» απάντηση στη Βόρεια Κορέα. Ο Μουν Τζε Ιν επεσήμανε ότι θα πιέσει ώστε να ληφθούν «όλα τα διπλωματικά μέτρα, και κυρίως ενέργειες από το Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να απομονωθεί εντελώς η Βόρεια Κορέα».

Στο μεταξύ, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο σύμβουλος νοτιοκορεάτη προέδρου, Τσουνγκ Εουι Γιονγκ επεσήμανε Ουάσινγκτον και Σεούλ συζήτησαν το ενδεχόμενο να αναπτύξουν στην κορεατική χερσόνησο αμερικανικά στρατηγικά στρατιωτικά μέσα.

Ρωσία: Ψυχραιμία

Η Ρωσία εξέφρασε την βαθύτατη ανησυχία της για την έκτη πυρηνική δοκιμή που ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε το καθεστώς της Πιόνγιανγκ. Ειδικοί που μέτρησαν τα επίπεδα ραδιενέργειας στη ρωσική Άπω Ανατολή ανακοίνωσαν πως βρίσκονται σήμερα «στα κανονικά επίπεδα». Κάτοικοι του Βλαδιβοστόκ δήλωσαν ότι ένιωσαν τη δόνηση που προκλήθηκε από την πυρηνική δοκιμή.

«Δεν καταγράφηκε καμία αύξηση της ραδιενέργειας στην περιοχή Πριμόρσκι», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία ελέγχου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.