Αδιανόητο: Πλαστά φάρμακα στα φαρμακεία, πώς θα τα καταλάβετε. Προσοχή

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει το θέμα με τα πλαστά φάρμακα στα φαρμακεία της χώρας.

Μεγάλη διάσταση παίρνει η πώληση πλαστών φαρμάκων μέσω διαδικτύου, και κάποια από αυτά καταλήγουν ακόμα και στα ράφια των φαρμακείων.

Οι επαγγελματίες φαρμακοποιοί δεν μπορούν να τα ξεχωρίσουν μόνο από τη συσκευασία, με αποτέλεσμα αυτά να καταλήγουν να πωλούνται χωρίς να γίνει αντιληπτό ότι είναι πλαστά.

Πρόκειται και για τα λεγόμενα «life saving drugs», δηλαδή φάρμακα για καρκίνο, καρδιοπάθειες, γαστρεντερικό κτλ.

Το σημαντικό αυτό ζήτημα έθεσε ο διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Επαλήθευσης Φαρμάκων (ΚΟΕΦ) Αρτούρος Ισσέγιεκ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του με θέμα «Ψευδεπίγραφα φάρμακα: Η Ευρώπη θωρακίζεται» στο 17ο συνέδριο-έκθεση PHARMA point, που διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Σοβαροί οι κίνδυνοι για την υγεία

Το γεγονός των πλαστών φαρμάκων που πωλούνται μέσω διαδικτύου εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς δεν περιλαμβάνονται μόνο «life style» σκευάσματα, αλλά και κάποια για σοβαρές ασθένειες.

«Τα πλαστά φάρμακα που μπορεί να αγοράσει κάποιος μέσω διαδικτύου δεν έχουν δραστικά συστατικά σε ποσοστό 60%, ενώ έχουν λανθασμένες ποσότητες δραστικών συστατικών σε ποσοστό 17%, λανθασμένα συστατικά σε ποσοστό 16% και, εάν είμαστε τυχεροί, σωστά συστατικά σε ποσοστό μόλις 7%. Το 50% των φαρμάκων που αγοράζονται από ιστοσελίδες που αποκρύπτουν την πραγματική τους διεύθυνση είναι πλαστά.

Το πιο σημαντικό είναι να κατανοήσει το κοινό τον κίνδυνο στον οποίο εκτίθεται αγοράζοντας φάρμακα από μη εγκεκριμένες πηγές», τόνισε ο Αρτούρος Ισσέγιεκ.

Το συνολικό κόστος από την παράνομη πώληση πλαστών φαρμάκων αναλογεί κατά μέσο όρο σε 4,4% των συνολικών πωλήσεων στις 28 χώρες της ΕΕ, το οποίο αντιστοιχεί σε 10,2 δισ. ευρώ ετησίως, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΟΕΦ.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από τελωνεία και επιχειρήσεις εντοπισμού παράνομων φαρμάκων, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 12% για την Ελλάδα και σε 10% για την Κύπρο.

Στις χώρες όμως όπου λαμβάνονται μέτρα πάταξης του φαινομένου, όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι μόλις 1,3% και 1%.

Αναφερόμενος στο νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου να περιοριστεί το παρεμπόριο φαρμάκων, επισήμανε: «Στην Ευρώπη υπάρχει ο Κανονισμός DR 2016/61 που ενημερώνει τα κράτη-μέλη να δημιουργήσουν ένα σύστημα αποθετηρίων σε εθνικό επίπεδο, όπου θα φυλάσσεται μια βάση δεδομένων με όλους τους σειριακούς αριθμούς των κουτιών των φαρμάκων που διατίθενται στο κοινό.

Έτσι ο φαρμακοποιός θα μπορεί να ελέγχει ανά πάσα στιγμή εάν ένα φάρμακο είναι πλαστό ή όχι. Επίσης, προβλέπει την εφαρμογή ενός μηχανογραφικού συστήματος που θα υποστηρίζει τη διαδικασία επαλήθευσης και απενεργοποίησης του σειριακού κωδικού των φαρμάκων από το αποθετήριο μετά τη διάθεσή τους.

Όλα τα εθνικά αποθετήρια θα είναι συνδεδεμένα με ένα κεντρικό που θα βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ένα μέρος του στην Γερμανία και ένα στην Ιρλανδία). Οπότε είναι μια δικλείδα ασφαλείας που αφορά όλη την Ευρώπη».

Υπογράμμισε ακόμα ότι η ημερομηνία εφαρμογής του Κανονισμού είναι η 9η Φεβρουαρίου 2019, ενώ η Ελλάδα, η Ιταλία και το Βέλγιο έχουν εξασφαλίσει αναβολή εφαρμογής για έξι χρόνια από την ημερομηνία αυτή.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε πώς να διαγνώσετε και να προλάβετε τον καρκίνο.