Εκλογές Κεντροαριστερά: Μεγάλη έκπληξη, αποτελέσματα, δημοσκοπήσεις, ποιοι προηγούνται

Μεγάλη έκπληξη στις εκλογές της Κεντροαριστεράς είναι η μαζική συμμετοχή. Ποιοι ευνοούνται από τα νέα δεδομένα;

Ανέλπιστα μεγάλη, ξεπερνώντας τις προβλέψεις, είναι η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές της Κεντροαριστεράς.

Εως τις 14:00 είχαν προσέλθει στις κάλπες περισσότεροι από 107.000 πολίτες. Αν η προσέλευση των πολιτών συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η συμμετοχή θα ξεπεράσει τις 150 και ίσως αγγίξει τις 200 χιλιάδες.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρχε έντονη κινητικότητα ακόμη και στα εκλογικά τμήματα της Αθήνας, παρότι οι δρόμοι ήταν κλειστοί εξαιτίας του Μαραθωνίου.

Η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές της Κεντροαριστεράς φέρεται να ευνοεί τους υποψηφίους που έχουν ρεύμα στην κοινωνία και όχι σε κομματικούς μηχανισμούς. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο Γιώργος Καμίνης και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Φυσικά, ως αρχηγοί κομμάτων, ισχυρά ερείσματα διατηρούν η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Κατά τα άλλα, η διαδικασία ξεκίνησε ομαλά στις 8 το πρωί στο 90% των εκλογικών τμημάτων ενώ σχεδόν το σύνολο είχε ανοίξει μέχρι τις 9.30πμ.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά ψήφισε στην Καλλιθέα. «Θέλω να προσκαλέσω για άλλη μια φορά τους προοδευτικούς πολίτες να στείλουν με την ψήφο τους ένα μήνυμα ενότητας της παράταξης, ένα μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και στον αυταρχισμό αυτής της κυβέρνησης. Ένα μήνυμα αντίδρασης στη συντήρηση και στη λιτότητα».

«Αλλά και ένα μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας, εθνικής αυτοπεποίθησης», προσέθεσε. «Τολμάμε για την παράταξη, τολμάμε για τη χώρα μας και όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε τη νέα αλλαγή» κατέληξε στις δηλώσεις της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στην Αγία Βαρβάρα, στη γειτονιά που μεγάλωσε, ψήφισε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Τον υποδέχτηκαν παιδικοί του φίλοι και υποστηρικτές της υποψηφιότητάς του. Μετά την έξοδο από το εκλογικό τμήμα, δήλωσε:

«Πιστεύω ότι θα το κερδίσουμε το στοίχημα. Ξέρετε έχω πει ότι πρέπει να ψηφίσουν πάνω από 200.000 πολίτες. Πρέπει να δώσουμε μία απάντηση στον αυταρχισμό της κυβέρνησης, στα λάθη της κυβέρνησης, στον λαϊκισμό που ζούμε και να καταλάβουν ότι έχει κι άλλο δρόμο αυτή η χώρα.

Αρκεί να βρεθούν στο τιμόνι, άνθρωποι που έχουν δουλέψει, άνθρωποι που γνωρίζουν, άνθρωποι που τολμάνε και είναι της λογικής και όχι των ψεύτικων ιδεολογιών”.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης στη συνέχεια θα επισκεφτεί εκλογικά τμήματα μεταξύ των οποίων στον Κορυδαλλό, το Περιστέρι, το Αιγάλεω».

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του, στο Πνευματικό Κέντρο της πρωτεύουσας δήλωσε: «Οι εκλογές αφορούν κάθε πολίτη της χώρας. Σήμερα δεν φτιάχνουμε ένα μικρό κόμμα αλλά μία μεγάλη παράταξη που θα αλλάξει την Ελλάδα τονισε ο Γιώργος Καμίνης.

«Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή για την προοδευτική παράταξη και πιστεύω και για τη χώρα» επισήμανε στις δηλώσεις του ο κ. Ανδρουλάκης.

Οι δηλώσεις έγιναν στη Ρόδο, όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

Σε εκλογικό κέντρο στον Χολαργό ψήφισε ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης. «Σήμερα ζούμε την πιο ευγενική και πολιτικά όμορφη ημέρα ενότητας στο προοδευτικό χώρο εδώ και πολλά χρόνια. Σήμερα είναι η ώρα των πολιτών που αποφασίζουν- αλλά και θα αποφασίζουν- για όλα και για όλους μας» τόνισε και πρόσθεσε: «Αύριο είναι ημέρα δουλειάς, πολλή δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να βρεθούμε ξανά κοντά στους αβοήθητους Έλληνες, τις παραγωγικές ηλικίες και στη νέα γενιά» δήλωσε.

Στο Άργος ψήφισε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης. Στις δηλώσεις του στάθηκε στην ανάγκη της ανανέωσης, ώστε μέσω νέων λύσεων η δημοκρατική παράταξη να ξεφύγει από τα χαμηλά ποσοστά στα οποία βρέθηκε τα προηγούμενα χρόνια: «Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα για τη Δημοκρατική Παράταξη. Ενώνουμε το χώρο και ανατρέπουμε την παραταξιακή στασιμότητα. Ανατρέπουμε το πολιτικό σκηνικό και κάνουμε το νέο ενωμένο προοδευτικό κίνημα πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων. Ξαναδίνουμε χαμόγελο κι αισιοδοξία στις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Η Δευτέρα θα είναι μια διαφορετική μέρα για την πατρίδα και την κοινωνία μας».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού και υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς Σαύρος Θεοδωράκης πήρε μέρος στον 35ο Μαραθώνιο της Αθήνας μαζί με βουλευτές του κόμματός του και προβλέπεται να ψηφίσει αργότερα.

«Μάχη» μέχρι την τελευταία στιγμή

Μέχρι την ύστατη στιγμή όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι δίνουν τη μάχη της συμμετοχής. Κινητοποιούν συνεργάτες και καλούν τον κόσμο να ψηφίσει. Την ίδια ώρα στο επιτελείο του Νίκου Αλιβιζάτου επικρατεί αναβρασμός.

Το Σάββατο πέρασε με την προετοιμασία των εκλογικών τμημάτων: κάλπες, σφραγίδες, ψηφοδέλτια μοιράστηκαν σε περισσότερα από 1000 σημεία σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, έγινε και το τελευταίο τσεκάρισμα για τις εφορευτικές επιτροπές, τους χειριστές των tablets, τους εθελοντές και τους εκπροσώπους των υποψηφίων.

Με μεγάλη προσοχή έγινε και ο τελευταίος έλεγχος στο σύστημα της ηλεκτρονικής διασύνδεσης. Ένα θέμα κρίσιμο για να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία χωρίς εντάσεις και ενστάσεις. Αν όλα πάνε καλά οι κάλπες θα κλείσουν στις 8μμ (στην Αθήνα λόγω μαραθωνίου όπου υπάρχουν πολίτες η διαδικασία θα παραταθεί για μία ώρα).

Και οι εννέα υποψήφιοι αρχηγοί του νέου φορέα με τις τελευταίες τους δηλώσεις κάλεσαν τους πολίτες να έρθουν στις κάλπες καθώς από τη συμμετοχή θα κριθεί η επιτυχία του όλου εγχειρήματος.

«Οι πολίτες πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα ανατροπής του σημερινού πολιτικού σκηνικού» δηλώνει η Φώφη Γεννηματά. «Με τη μαζική παρουσία τους την Κυριακή στις κάλπες θα στείλουν μήνυμα ελπίδας και αυτοπεποίθησης επισημαίνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν έχουμε άλλο χρόνο, λοιπόν, πρέπει να συγκρουστούμε με το σάπιο καθεστώς της αναξιοκρατίας. Να δημιουργήσουμε πλειοψηφικές συμμαχίες για γρήγορες και μεγάλες αλλαγές» αναφέρει στη δική του «πρόσκληση» προς τους πολίτες ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Νίκος Ανδρουλάκης: « Η προσπάθεια λοιπόν που κάνουμε δεν είναι κομματική, δεν είναι προσωπική. Η προσπάθεια που κάνουμε είναι εθνική πάνω από όλα. Εάν αποτύχουμε, η κοινωνία τα επόμενα χρόνια θα είναι μια γερασμένη χώρα με τεράστιες κοινωνικές ανισότητες».

Γιώργος Καμίνης: «Την Κυριακή δεν πάμε να ψηφίσουμε μόνο ένα πρόσωπο. Η ψήφος είναι δήλωση και πολιτική πράξη ότι δημιουργούμε διέξοδο, αλλαγή στο διχαστικό δίπολο Ν.Δ.- ΣΥΡΙΖΑ, που καθηλώνει τη ζωή της χώρας και καθυστερεί την ανάπτυξη».

Γιάννης Μανιάτης: «Την Κυριακή κάνουμε την ανατροπή. Επιλέγουμε νέα ηγεσία και βάζουμε τέλος στη στασιμότητα του 7% της παράταξής μας! Στις 12 Νοεμβρίου πάμε #Μαζί_Μπροστά»

Γιάννης Ραγκούσης: Την Κυριακή εσείς αποφασίζετε. Είμαστε πλειοψηφία όσοι θέλουμε μια απελευθερωμένη από τη Νέα Δημοκρατία παράταξη, αρκεί να έρθετε να ψηφίσετε. Πρέπει να πάμε στον δρόμο που πορεύονται οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι και οι Γερμανοί Προοδευτικοί.

Την ανάγκη οι πολίτες να κινητοποιηθούν επισημαίνουν στις τελευταίες παρεμβάσεις τους και οι Απόστολος Πόντας, Κωνσταντίνος Γάτσιος και Δημήτρης Τζιώτης.

Η διαδικασία και τα εκλογικά τμήματα

Για να εκλεγεί στον πρώτο γύρο (12.11.2017), ο νικητής, σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί, χρειάζεται να συγκεντρώσει το 50%+1 των έγκυρων ψήφων.

Αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό, οι δυο πρώτοι σε ψήφους υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο (19.11.2017). Νικητής θα αναδειχθεί ο υποψήφιος που συγκέντρωσε τις περισσότερες έγκυρες ψήφους, όσες και αν είναι αυτές.
Εκλογικά Κέντρα…

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στα Εκλογικά Κέντρα που έχει καθορίσει η Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας (ΑΕΔΔ), βάσει των προτάσεων των Νομαρχιακών Οργανώσεων Εμπιστοσύνης (ΝΟΕ).

Σε Εκλογικά Κέντρα μεγάλων πόλεων μπορεί να λειτουργήσουν περισσότερα Εκλογικά Τμήματα.

Δείτε τα εκλογικά κέντρα στην ΕλλάδαΔείτε τα εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Ειδικά στις 12 Νοεμβρίου, στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων και σε Δήμους όμορους της Μαραθώνιας διαδρομής, η ψηφοφορία θα λήξει μια ώρα αργότερα, στις 9 το βράδυ.

Στα Εκλογικά Κέντρα του εξωτερικού, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σύμφωνα με το ωράριο που θα ανακοινωθεί με ειδική εγκύκλιο της ΑΕΔΔ.

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι προσερχόμενοι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο.

Για να ψηφίσουν οι προσερχόμενοι, εκτός των προεγγραφέντων, οφείλουν να επιδεικνύουν ταυτότητα ή διαβατήριο, να συμπληρώνουν και υπογράφουν την προβλεπόμενη αίτηση/δήλωση και να καταβάλουν ως εισφορά/δωρεά για την κάλυψη της δαπάνης της ψηφοφορίας το ποσό των τριών(3) Ευρώ κατ’ ελάχιστο.

Στον δεύτερο γύρο (19.11.2017), δικαίωμα ψήφου έχουν μόνον όσοι εκλογείς ψήφισαν στον πρώτο (12.11.2017). Οι επιθυμούντες να ψηφίσουν μπορούν να προσέλθουν σε οποιοδήποτε Εκλογικό Τμήμα. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης, ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής μπορεί να συστήσει στους ενδιαφερόμενους να ψηφίσουν σε παραπλήσιο Εκλογικό Τμήμα.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας περιλαμβάνει τέσερις(4) στάσεις, τις ακόλουθες:
Στην πρώτη στάση, σε τραπεζάκι που βρίσκεται στην είσοδο του Εκλογικού Τμήματος, εθελοντής τον οποίο επιλέγει γι’ αυτή τη δουλειά ο ΥΕΚ, καλεί κάθε προσερχόμενο να συμπληρώσει αίτηση/δήλωση για τη συμμετοχή του στην ψηφοφορία.

Γι’ αυτό τον σκοπό τον ερωτά αν επιθυμεί απλώς να ψηφίσει ή, επί πλέον, και να μετάσχει στη διαδικασία που θα ακολουθήσει, μετά την εκλογή του νέου επικεφαλής, για την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα.

Αναλόγως της απαντήσεως, του παραδίδει για συμπλήρωση την αντίστοιχη αίτηση/δήλωση (Παράρτημα Β’). Αμέσως μετά, στο ίδιο τραπεζάκι, ο ψηφοφόρος καταβάλλει εισφορά τριών(3) ευρώ κατ’ ελάχιστο και ο εθελοντής που ασκεί χρέη ταμία αποκόπτει από το στέλεχος και του παραδίδει αντίστοιχη απόδειξη.

Στην δεύτερη στάση, ο ψηφοφόρος προσέρχεται ενώπιον της Εφορευτικής Επιτροπής και παραδίδει στον Πρόεδρό της είτε την συμπληρωμένη αίτηση/δήλωση, είτε το έντυπο προεγγραφής. Ταυτόχρονα του παραδίδει ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και την απόδειξη για την καταβολή της ελάχιστης εισφοράς του των τριών(3) Ευρώ. Ακολούθως, αφού ο Πρόεδρος βεβαιώσει την ταυτοπροσωπία, ο χειριστής εντοπίζει τον ψηφοφόρο στην ταμπλέτα και, συγκεκριμένα, στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, από τον οποίο και τον διαγράφει ηλεκτρονικά. Σε περίπτωση που, για οποιοδήποτε λόγο, ο ψηφοφόρος δεν εντοπισθεί στον Εθνικό Εκλογικό κατάλογο, ακολουθείται η διαδικασία που περιγράφεται στο Παράρτημα Γ’.

Κατόπιν, ο Γραμματέας αναγράφει στην αίτηση/δήλωση τον αριθμό διαπίστευσης του ψηφοφόρου και την τοποθετεί σε διαφορετικό φάκελο αν πρόκειται για (απλό) ψηφοφόρο και διαφορετικό αν πρόκειται για πρόσωπο που επιθυμεί να συμμετάσχει στην διαδικασία για την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα.

Ο Γραμματέας αναγράφει επίσης τα στοιχεία του ψηφοφόρου (επώνυμο, όνομα και ΑΔΤ) στην κατάσταση ψηφισάντων, την οποία και ο ψηφοφόρος υπογράφει παραπλεύρως του ονόματός του.

Τότε μόνον παραδίδεται στον ψηφοφόρο το ένα και μοναδικό ψηφοδέλτιο (Παράρτημα Δ’), και α φάκελος.
Στην τρίτη στάση, ο ψηφοφόρος μεταβαίνει πίσω από το παραβάν και σημειώνει στο ψηφοδέλτιο έναν το πολύ σταυρό προτίμησης.

Εν συνεχεία, τοποθετεί το ψηφοδέλτιο στον φάκελο και, αφού τον κλείσει, κατευθύνεται προς τον Πρόεδρο, ο οποίος τον σφραγίζει και τον μονογράφει.

Τότε μόνον, ο ψηφοφόρος ρίχνει το ψηφοδέλτιο στην κάλπη κατά τρόπο εμφανή, ενώπιον του Προέδρου. Του επιστρέφεται η ταυτότητα ή το διαβατήριό του και η διαδικασία ολοκληρώνεται (τέταρτη στάση).

Τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής, οι εκπρόσωποι και οι εθελοντές μπορούν να ψηφίσουν στο Εκλογικό Τμήμα όπου παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.