Γλουτένη: Τι είναι τελικά και ποιοι δεν πρέπει να την τρώνε

Τελικά πρέπει ή όχι να τρώμε γλουτένη;

Όλος αυτός ο ντόρος με τη γλουτένη και τα gluten-free προϊόντα που έχουν κατακλύσει το εμπόριο τον τελευταίο καιρό, έχουν δημιουργήσει, μία τεράστια παρανόηση που ξεκάθαρα οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης από τη μεριά των καταναλωτών.

1) Τι είναι η γλουτένη;

Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη του μαλακού σιταριού, κριθαριού και σίκαλης, η οποία αποτελείται από τη γλοιαδίνη και γλουτελίνη.

Στη γλουτένη οφείλεται το «φούσκωμα» του ζυμαριού του ψωμιού. Δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη είναι το σιτάρι, το ντίνκελ, το μονόκοκκο, το σκληρό σιτάρι και η σίκαλη. Βρώμη και κριθάρι έχουν μια χαμηλή αναλογία γλουτένης.

2) Ποιοι πρέπει να την αποφεύγουν;

Υπάρχει μία ασθένεια που ονομάζεται κοιλιοκάκη και οι πάσχοντες από αυτήν, έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και συνεπώς δε μπορούν να την καταναλώνουν.

Ωστόσο η συγκεκριμένη κατάσταση, θεωρείται ότι επηρεάζει 1 στους 1750 και 1 στους 105 στις ΗΠΑ. Η κοιλιοκάκη προκαλείται από αντίδραση στη γλιαδίνη, μια προλαμίνη (πρωτεΐνη γλουτένη) που βρίσκεται στο σιτάρι, καθώς και σε παρόμοιες πρωτεΐνες που υπάρχουν στις καλλιέργειες της φυλής των Τριτικέων (Triticeae) (η οποία περιλαμβάνει και άλλα κοινά δημητριακά όπως κριθάρι, σίκαλη κ.α.).

Η δυσανεξία στη γλουτένη κατά την οποία ο οργανισμός δεν την ανέχεται και η λήψη της προκαλεί φλεγμονή του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου με πολλά δυσάρεστα συμπτώματα, όπως έντονα γαστρεντερικά προβλήματα, διατροφικές ελλείψεις και αναιμία (καθώς επηρεάζεται και η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από τις τροφές). Σημειώστε ότι η κοιλιοκάκη είναι χρόνια, κληρονομική πάθηση -70% πιθανότητα κληρονομικότητας σε δίδυμα αδέρφια, 10% σε μη δίδυμα αδέρφια και 5%-10% σε παιδί από γονείς με κοιλιοκάκη.

Οι άνθρωποι λοιπόν με δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να έχουν πολύ άσχημα συμπτώματα σε περίπτωση που φάνε κάποια τροφή που την περιέχει. Ακόμα κι αν καταναλώσουν κάποιο προϊόν που έχει επεξεργαστεί σε εργαστήριο που έχει επεξεργαστεί γλουτένη (στους ίδιους πάγκους) αυτό θα τους προκαλέσει συμπτώματα της πάθησής τους.

3) Σε ποια τρόφιμα υπάρχει η γλουτένη;

Πέρα από τα δημητριακά η γλουτένη ίσως κρύβεται και σε άλλες τροφές, όπως ταφυσικά τα παράγωγα των παραπάνω δημητριακών ή αλλιώς το ψωμί και τα λοιπά αρτοποιήματα, τα γλυκά που περιέχουν αλεύρι και τα ζυμαρικά. Επίσης, σε ορισμένα είδη σοκολατούχου γάλακτος ή γάλακτος με δημητριακά, γιαούρτια με φρούτα ή δημητριακά και κάποια είδη αλλαντικών.

Από τα τυριά, γλουτένη περιέχουν το ροκφόρ, το blue cheece και τα τυριά υπό μορφή κρέμας, ενώ στα λίπη και τα έλαια οι μαγιονέζες εμπορίου, οι έτοιμες σάλτσες dressing για σαλάτες και οι μουστάρδες. Ακολουθούν οι έτοιμες σούπες εμπορίου, ορισμένοι χυμοί ή ποτά με συντηρητικά ή πρόσθετα, η μπύρα και τα ποτά από βύνη, οι καραμελομένοι ή επεξεργασμένοι ξηροί καρποί, καθώς και ορισμένες τσίχλες, καραμέλες, γαριδάκια, τσιπς, σοκολάτες και κάποια φάρμακα.

Τέλος, γλουτένη εντοπίζεται και σε τροφές σε κονσέρβα, όπως φρούτα, λαχανικά και όσπρια.

Ευτυχώς, οι διάφορες εταιρίες παραγωγής τροφίμων, έχουν ευαισθητοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και έχουν αρχίσει να παράγουν προϊόντα που είναι gluten-free και έτσι όσοι έχουν δυσανεξία μπορούν να ψωνίζουν κανονικά στα μεγάλα σουπερμάρκετ.

4) Γιατί δεν πρέπει εσύ να την αποφεύγεις;

Αν δεν είσαι μέσα στο πολύ μικρό ποσοστό των ανθρώπων που έχουν λοιπόν τέτοια συμπτώματα, δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγεις τη γλουτένη και να διαδίδεις παντού ότι το κάνεις στα πλαίσια της υγιεινής διατροφής, γιατί κάτι τέτοιο είναι εντελώς άτοπο.

Κι αυτό διότι, τα gluten free συχνά περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, περισσότερα σάκχαρα και πρόσθετα με σκοπό να βελτιώνουν τη γεύση τους. Ταυτόχρονα είναι πολύ πιθανό με το να αφαιρείς τη γλουτένη από τη διατροφή σου, να παρουσιάσεις έλλειψη σε διάφορες βιταμίνες και φυσικά στις πολύτιμες για τον οργανισμό φυτικές ίνες.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε πώς να διαγνώσετε και να προλάβετε τον καρκίνο.