Ρουκέτα Τσίπρα: Μεσάζοντας Ζωρζ Σφακιανάκης και σχέση με Παπακωνσταντίνου. Κάγκελο στη Βουλή

Ποιος ο Ζώρζ Σφακιανάκης που αποκάλυψε ο Τσίπρας στη Βουλή για την υπόθεση Καμμένου;

Ένα όνομα Έλληνα που ο πρόξενος της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία παρουσίασε στoν υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ως μεσάζοντα της χώρας αυτής στο θέμα της πώλησης βλημάτων, ανέφερε κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Πρόκειται για τον Ζώρζ Σφακιανάκη, ο οποίος κατά τον κ. Τσίπρα ήταν σύμβουλος αποκρατικοποίησεων του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ο συγκεκριμένος επιχείρησε να πουληθεί φθηνότερα το πολεμικό υλικό στην Σαουδική Αραβία.

Ένα νέο όνομα στην πολύκροτη υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση της ερώτησης στη Βουλή.

Ο κ. Τσιπρας είπε ότι «η διαδικασία κινήθηκε με την κανονική διαδικασία που είχε ξεκινήσει επισήμως τις διαδικασίες και όχι με τον «ενδιάμεσο» που αναφέρονταν στο τηλεγράφημα. Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών ρώτησε τον πρέσβη γιατί πιστεύει ότι πρέπει να κινηθούμε με την «πηγή».

Όπως είπε η απάντηση ήταν ότι η πηγή ήταν πολύ κοντά εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις. Ο Ν. Κοτζιάς ρώτησε τον πρέσβη ποια είναι η πηγή και ζήτησε να τη διαβιβάσει με ειδικό σήμα.

Τότε ο πρέσβης στο Ριάντ είπε ότι η «αρχική πληροφορία περιήλθε από το ίδιο πρόσωπο: αυτός ήταν Έλληνας και το όνομα Τζ. Σφακιανάκης από το Ηράκλειο Κρήτης. Το μόνο που γνωρίζουμε γι αυτόν ήταν πως το 2011 υπήρξε σύμβουλος αποκρατικοποιήσεων του υπουργείου Οικονομικών».

Ποιος είναι όμως ο Ζωρζ Σφακιανάκης;

Στο εκτενές βιογραφικό που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του πρακτορείου Bloomberg, φαίνεται πως ο κ. Σφακιανάκης είναι επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στο ίδρυμα Mohammad & Abdullah Al-Subeaei Investment.

Επίσης είναι επικεφαλής οικονομολόγος του ερευνητικού τμήματος της Βρετανικής Σαουδικής Τράπεζας, ενώ εργάζεται και για την Παγκόσμια Τράπεζα.

Νωρίτερα είχε εργαστεί σε επενδυτικές εταιρείες, καθώς επίσης και στο υπουργείο Οικονομίας και Σχεδιασμού του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.

Έχει εργαστεί ως σύμβουλος στο Gulf Research Center ενώ τακτικά αρθρογραφεί για οικονομικά ζητήματα της Σαουδικής Αραβίας καθώς επίσης και της ευρύτερης περιοχής του Κόλπου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.