Πολικός καιρός από Αρνιακό 22,23,24/12: Σε ποιες περιοχές χιόνια, ψύχος, παγετός

Πώς θα κυμανθεί ο καιρός στις 22/12 23/12 και 24/12;

Συνεχίσει την “επέλασή” του ο χιονιάς. Εξαπλώνεται το “άσπρο” κύμα σε περισσότερες περιοχές της χώρας

Την Παρασκευή 22/12 στα βόρεια αναμένονται πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα Ηπειρωτικά με εξασθένηση. Στα κεντρικά και νότια βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά.

Τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες στα νότια ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα νότια 8 με 9 μποφόρ. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα Ηπειρωτικά, τοπικά ολικός στη δυτική Μακεδονία.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχές, χιονόνερο στα ημιορεινά και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα (πάνω από τα 800 μέτρα). Οι βροχές βαθμιαία θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους ισχυρές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν τοπικά στα 8 και τη νύχτα στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 00 έως 05 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη αναμένονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία αυξημένες με πιθανότητα για πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στη δυτική Μακεδονία το πρωί.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -01 έως 05 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο ο καιρός θα είναι άστατος. Συγκεκριμένα, στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου.

Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές και κυρίως στο νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο, όπου θα εκδηλωθούν και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά της δυτικής Στερεάς και της Πελοποννήσου και πιθανόν κατά διαστήματα σε πιο πεδινές περιοχές της Ευρυτανίας.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 6, στα νότια 5 με 7 και στο νότιο Ιόνιο πρόσκαιρα 8 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 03 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία προβλέπονται νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι στα πεδινά και ασθενείς χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Στην ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο ο αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, πιθανόν και χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα), καθώς και σε περιοχές της Στερεάς (εκτός Αττικής) και Εύβοιας με υψόμετρο 300-400 μέτρα.

Τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους ισχυρά, ενώ θα εκδηλωθούν και καταιγίδες (κατά τόπους ισχυρές στην Πελοπόννησο και τα Κύθηρα).

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες βορειοανατολικές διευθύνσεις 4 με 6, στα νότια τοπικά 6 με 8 και στα Κύθηρα τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 00 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 6, βαθμιαία από τα δυτικά βόρειοι 7 με 8 και τη νύχτα 9 και πιθανόν στις Κυκλάδες 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 09 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς στα νησιά του βόρειου Αιγαίου ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά το πρωί.

Οι βροχές βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση καιρού για 23/12

Το Σάββατο 23/12 στα ανατολικά και νότια προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και στο ανατολικό Αιγαίο και πρόσκαιρα στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα καταιγίδες πιθανόν ισχυρές.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά-ημιορεινά της ανατολικής και βόρειας Πελοποννήσου, της Στερεάς και πιθανόν το πρωί της Εύβοιας. Τα φαινόμενα γρήγορα θα περιοριστούν στην Κρήτη και θα εξασθενήσουν.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που προς το βράδυ στα βόρεια θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις στην Χαλκιδική, τα νησιά του βόρειου Αιγαίου, τις Σποράδες τη Θεσσαλία (κυρίως στο Πήλιο), την Εύβοια και πιθανόν πρόσκαιρα στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Τη νύχτα προς την Κυριακή 24/12 χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε πιο πεδινές περιοχές της ανατολικής Στερεάς (ενδεικτικό υψόμετρο 200 μέτρα), της βορειοανατολικής Πελοποννήσου (ενδεικτικό υψόμετρο 300 μέτρα) και στα ορεινά των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο και στα Κύθηρα 8 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα βόρεια.

Ηρεμεί ο καιρός από την Κυριακή 24/12

Την Κυριακή αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας νέες ψυχρές αέριες μάζες. Το αποτέλεσμα θα είναι να υπάρξουν νέες χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα στα βορειοδυτικά.

Ως αργά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επεκταθούν πιο ανατολικά, ωστόσο το κύμα αυτό θα εξασθενήσει μέχρι το απόγευμα.

Ανήμερα τα Χριστούγεννα θα υπάρχει ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η θερμοκρασία στα νησιά και στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας να ανέβει πάνω από τους 10 βαθμούς και σε ορισμένες περιοχές να φτάσει ακόμη και στους 15 βαθμούς.

Οι βοριάδες ωστόσο μένουν και έτσι νωρίς το πρωί, αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας θα υπάρχει παγετός και δεν αποκλείεται να υπάρχουν σημεία των δρόμων που θα κρύβουν κινδύνους ειδικά στο επαρχιακό δίκτυο.

Την Τρίτη ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος. Οι άνεμοι στα βόρεια μεταβλητοί 3 και στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο.

Έκτακτα μέτρα προστασία από τους Δήμους Αθηναίων

Μέτρα προστασίας για τους άστεγους και τις υπόλοιπες ευάλωτες ομάδες από τις χαμηλές θερμοκρασίες, λαμβάνει ο δήμος Αθηναίων, από την Παρασκευή και για όσο το απαιτήσουν οι καιρικές συνθήκες.

Από τις 10 το βράδυ της Παρασκευής 22 Δεκεμβρίου, θα είναι διαθέσιμη θερμαινόμενη αίθουσα στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), με είσοδο από την οδό Σόλωνος.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου θα λειτουργεί τετραψήφια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας στον αριθμό 1595 του δήμου Αθηναίων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτα περιστατικά.

Ομάδες του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων θα επιχειρούν επιτόπιες παρεμβάσεις, παρέχοντας ρουχισμό και κουβέρτες αλλά και δίνοντας πληροφορίες για μεταφορά σε οργανωμένες δομές.

Το τηλεφωνικό κέντρο του ΚΥΑΔΑ θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση μέχρι τη λήξη της επιφυλακής στα νούμερα 210 5246515 και 210 5246516 για να δέχεται τις αναφορές πολιτών σχετικά με τον εντοπισμό αστέγων που έχουν ανάγκη από βοήθεια.

Την προσπάθεια ενισχύει η πρόσφατη καταγραφή αστέγων που διενήργησε ο δήμος Αθηναίων με συναρμόδιους φορείς και εθελοντικές οργανώσεις, προκύπτει ότι τουλάχιστον 187 είναι τα σημεία όπου εντοπίστηκαν ισάριθμοι άστεγοι στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας (επισυνάπτεται σχετικός πίνακας με τα σημεία).

Θερμαινόμενες αίθουσες και στον Πειραιά

Σε αυξημένη ετοιμότητα τέθηκε για το επόμενο 48ωρο ο και ο Δήμος Πειραιά.

Ο δήμος θα διαθέσει θερμαινόμενους χώρους για τη φιλοξενία των πολιτών. Συγκεκριμένα, διαθέτει το Β1 ΚΑΠΗ, το οποίο βρίσκεται στην οδό Βασ. Γεωργίου και τη δομή φιλοξενίας αστέγων «Υπνωτήριο Πειραιάς Λιμάνι Αλληλεγγύης», που στεγάζεται στον «Πύργο», στο λιμάνι.

Καπάκης: Αυξημένη η ετοιμότητα της Πολιτικής Προστασίας

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης παρουσίασε την εικόνα των καιρικών συνθηκών ως μια περιέγραψε «κλασική χειμωνιάτικη ημέρα».

Η ίδια εικόνα, είπε, θα επικρατήσει και αύριο και από το Σάββατο τα φαινόμενα θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται.

Η Πολιτική Προστασία έχει θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας για να επεμβαίνουν όπου χρειάζεται, είπε ο κ Καπάκης προσθέτοντας ότι αυτό που θέλει να πει στον κόσμο είναι «πως δεν θα πρέπει να τρομοκρατείται, ούτε να καθησυχάζει».

Όπως είπε απόψε παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται με κάποια αυτοκίνητα που εγκλωβίστηκαν στα χιόνια στο ορεινό χωριό Παγώντα της Βόρειας Εύβοιας καθώς δεν είχαν αλυσίδες.

Γενικά στα ορεινά της Εύβοιας και άλλων περιοχών της κεντρικής Ελλάδας έχουν πέσει αρκετά χιόνια ενώ αύριο αναμένονται ισχυροί άνεμοι στα νότια της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Καπάκη από την πορεία της αυριανής ημέρας θα ξεκαθαρίσει και η εικόνα που θα έχουμε την Κυριακή, παραμονή των Χριστουγέννων.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.