Προσοχή: Ποιοι οι 10 λογαριασμοί που πρέπει να πληρώσετε μέχρι την Παρασκευή

Ποιοι οι 10 λογαριασμοί που πρέπει να πληρώσετε μέχρι το τέλος του 2017;

Με λογαριασμούς κλείνει και το 2017, καθώς εκατομμύρια φορολογούμενοι, έχουν προθεσμία μέχρι την Παρασκευή για να πληρώσουν φόρους και τέλη, αλλιώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Όπως κάθε χρόνο, ο Δεκέμβριος έχει την 4η δόση ΕΝΦΙΑ (600 εκατ. ευρώ), τα τέλη (1,1 δις ευρώ), την 6η και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματο επιχειρήσεων, το ΦΠΑ, και τις μηνιαίες δόσεις για τις ρυθμισμένες οφειλές τους.

Επίσης, όσοι θέλουν να καταθέσουν πινακίδες, ώστε να γλυτώσουν από τα τέλη, το φόρο πολυτελείας και το τεκμήριο για το Ι.Χ. τους, πρέπει να το κάνουν μέχρι το μεσημέρι της Παρτασκευής, αλλιώς θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά τα τέλη του 2018.

Την ίδια προθεσμία, έχουν και όσοι θέλουν να πραγματοποιήσουν δωρεές και γονικές παροχές για κάλυψη τεκμηρίων ή να δηλώσουν αναδρομικές αποδοχές.

Ειδικά για τα τέλη, συνηθίζεται να δίδεται παράταση, η οποία ανακοινώνεται την τελευταία εργάσιμη, αλλά θέλει προσοχή καθώς όποιος χάσει την προθεσμία θα πληρώσει πρόστιμο της τάξης του 100% των τελών!

Οι 10 υποχρεώσεις που πρέπει να κλείσουν πριν το τέλος του έτους.

ΕΝΦΙΑ

Ο Δεκέμβριος, φέρνει την προτελευταία (4η ) δόση του ΕΝΦΙΑ η οποία πρέπει να πληρωθεί έως τις 29 Δεκεμβρίου. Μετά από αυτή μένη άλλη μία, του Ιανουαρίου και μετά θα ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τον λογαριασμό του 2018, που αναμένεται να έρθει τον Αύγουστο του 2018. Αν πληρώσετε με καθυστέρηση, θα έχετε μηνιαία προσαύξηση 0,73%.

Τέλη κυκλοφορίας

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τα τέλη κυκλοφορίας, πληρώνονται στο τέλος του έτους. Αν επιλέξετε να τα πληρώσετε στις τράπεζες, θα έχετε επιβάρυνση έως 2 ευρώ, κάτι που μπορείτε να αποφύγετε με ηλεκτρονική πληρωμή. Τα τέλη είναι αμετάβλητα από τα φετινά και πολλές τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα αποπληρωμής σε δόσεις.

Κατάθεση πινακίδων

Όσοι θέλετε να καταθέσετε πινακίδες, πρέπει να πάτε στις κατά τόποτς Δ.Ο.Υ έως τις 29 Δεκεμβρίου, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αυτά είναι:

Αδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου.
Πινακίδες.
Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ.
Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους.
Υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο.
Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση αν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης.

Ρυθμισμένες οφειλές

Με τους φόρους να έχουν πάρει την ανηφόρα μέσα στην οκταετία των μνημονίων, την ώρα που μισθοί και συντάξεις μειώθηκαν σημαντικά, πολλοί φορολογούμενοι, που δεν μπορούσαν να καλύψουν τις δόσεις της εφορίας, έχουν ενταχθεί σε μία ή περισσότερες ρυθμίσεις. Είτε είστε στην ρύθμιση των 120 δόσεων, είτε στην πάγια των 12, οι δόσεις είναι μηνιαίες.

Αυτό σημαίνει ότι και το Δεκέμβριο, θα πρέπει να πληρώσουν μία ή περισσότερες δόσεις. Οι ρυθμίσεις γίνονται αυστηρότερες από το νέο έτος, καθώς ακόμα και η παραμικρή καθυστέρηση στις πληρωμές, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των ρυθμίσεων και η Εφορία να κάνει αμέσως απαιτητά ολόκληρα τα ποσά των οφειλών σας!

Δωρεές ή γονικές παροχές

Με τα τεκμήρια να σαρώσουν, τελειώνει ο χρόνος για όσους θέλουν να μοιράσουν τα βάρη μέσα στην οικογένεια με δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών. Με αυτό τον τρόπο οι φορολογούμενοι μπορούν να γλυτώσουν μεγάλα ποσά από φόρους, αλλά για να μετρήσουν το 2018, θα πρέπει να έχουν γίνει έως την Παρασκευή, που είναι η τελευταία εργάσιμη του έτους. Για να κάνετε γονική παροχή, χρειάζεστε συμβολαιογράφο ή με δήλωση στην Εφορία του δωρητή. Ο φόρος είναι 10% από το πρώτο ευρώ, στο ποσό που παραχωρείτε.

Αποδοχή κληρονομιάς

Όσοι θέλουν να αποδεχτούν κληρονομιά θα πρέπει να καταθέσουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του 2016, του φορολογουμένου που απεβίωσε.

Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων

Το Δεκέμβριο, οι επιχειρήσεις, θα πρέπει να πληρώσουν την τελευταία (6η) δόση του φόρου εισοδήματος. Συνολικά ο λογαριασμός της δόσης, φτάνει κοντά στα 600 εκατ. ευρώ.

ΦΠΑ

Επίσης, όλες οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικό σύστημα θα πρέπει να καταβάλουν τον ΦΠΑ Νοεμβρίου μέχρι την Παρασκευή.

Μερίσματα

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τα νομικά πρόσωπα έχουν την υποχρέωση να πληρώσουν την παρακράτηση του 15% στα μερίσματα που διένειμαν, μέσα στο έτος.

Αναδρομικά

Όσοι εισέπραξαν εντός του 2017, αναδρομικές αποδοχές του φορολογικού 2016, θα πρέπει να τα δηλώσουν στην εφορία έως το τέλος Δεκεμβρίου. Οι τροποποιητικές δηλώσεις παραλαμβάνονται χωρίς κυρώσεις μέχρι το τέλος του έτους.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.