Φρενίτιδα με λοταρία αποδείξεων: Πώς θα δείτε αν κερδίσατε

Πώς θα δείτε αν κερδίσατε στη λοταρία αποδείξεων;

«Ραβασάκι από την εφορία» που να τους λέει ότι η εφορία θα τους χαρίσει 1.000 ευρώ, εύχονται να βρουν στην προσωπική σελίδα τους στο Taxisnet 4.556.328 φορολογούμενοι που τον Οκτώβριο έκαναν πληρωμές με κάρτες ή μέσω ebanking.

Ωστόσο στην ερώτηση «κέρδισες;» που ακούγεται σχεδόν παντού από χθες ήδη, η απάντηση είναι μονότονη και επαναλαμβανόμενη: «Όχι»!

Για τους 4.554.328 φορολογούμενους, το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό και δεν θα λάβουν κανένα προσωπικό μήνυμα από το υπουργείο Οικονομικών, γιατί απλά δεν κληρώθηκε κανένας από τους εικονικούς λαχνούς τους, ώστε να κερδίσουν 1.000 ευρώ.

Αντιθέτως, αν δουν τους λαχνούς που είχαν στην εφαρμογή «Πρόγραμμα Δημοσίων Κληρώσεων» στην ΑΑΔΕ, θα διαβάσουν από κάτω με κόκκινα γράμματα «μηδέν».

Ηλεκτρονικό μήνυμα από την εφορία θα βρουν οι 2.000 φορολογούμενοι που ανέδειξε η χθεσινή κλήρωση.

Χαρά θα πάρουν όμως μόνον οι χίλιοι τυχεροί που θα διαβάσουν ότι κερδίζουν το χρηματικό έπαθλο των 1.000 ευρώ. Αντιθέτως «σούπερ άτυχοι» θα νοιώσουν οι άλλοι χίλιοι που, αν και κληρώθηκαν, δεν θα πάρουν τίποτε απολύτως.

Σε αυτούς το υπουργείο Οικονομικών λέει ότι ίσως να πάρουν 1.000 ευρώ, εάν και εφόσον όμως κάποιοι από τους χίλιους πρώτους νικητές αποποιηθούν το έπαθλο που κέρδισαν, ή δεν δηλώσουν ΙΒΑΝ ή αν … διπλοκέρδισαν – καθώς δεν επιτρέπεται για κανέναν να λάβει πάνω από 1.000 ευρώ όσους τυχερούς λαχνούς και αν είχε.

Ούτε δύο συναλλαγές τον μήνα!

Θεωρητικά οι πιθανότητες επιτυχίας και κέρδους για τον Οκτώβριο ήταν 1 : 4.500 (χίλιοι νικητές από 4,5 εκατομμύρια υποψήφια ΑΦΜ) αλλά στην πράξη ελάχιστοι φαίνεται να επιδίωξαν πραγματικά το κέρδος, αφού οι 4,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι (ΑΦΜ) που συμμετείχαν στην κλήρωση, είχαν κάνει με τραπεζικά μέσα 8.254.535 συναλλαγές, που αντιστοιχούν δηλαδή για τον καθένα σε ούτε 2 ηλεκτρονικές πληρωμές (1,8 για την ακρίβεια) μέσα σε ένα ολόκληρο μήνα, τον Οκτώβριο.

Στην πράξη πάντως, υπάρχουν και χιλιάδες συναλλαγές που έγιναν τον Οκτώβριο, αλλά οι αντίστοιχοι λαχνοί… εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς. Κυρίως καταχωρήθηκαν οι πληρωμές με κάρτες. Ωστόσο χιλιάδες συναλλαγές δεν εμφανίζονται, είτε γιατί εκκαθαρίστηκαν από τις τράπεζες μετά τις 20 Νοεμβρίου, είτε γιατί οι εταιρίες δεν είχαν δηλώσει ακόμα τον επαγγελματικό λογαριασμό όπου δέχονται πληρωμές από πελάτες.

Επιπλέον, όσοι είχαν πραγματοποιήσει μεγάλες μηνιαίες δαπάνες, φαίνεται πως δεν παρακινήθηκαν να πληρώσουν με κάρτες. Είναι ενδεικτικό ότι καταγράφηκαν συναλλαγές αξίας 2.093.786.015,92 ευρώ (δηλαδή 2,1 δισ. ευρώ) αλλά κληρώθηκαν μόλις 1.074.332.777 λαχνοί (δηλαδή 1,1 δισ. λαχνοί). Τι απέγιναν 1 δισεκατομμύριο λαχνοί; Δεν εκδόθηκαν ποτέ και δεν συμμετείχαν σε κλήρωση, γιατί μόνον τα πρώτα 100 ευρώ δίνουν από έναν λαχνό, ενώ πάνω από τα 1.000 ευρώ μηνιαίας δαπάνης, χρειάζονται 4 ευρώ δαπάνης για να αποδώσουν έναν λαχνό.

Εκτός κλήρωσης έμειναν και όλες οι πληρωμές που έγιναν από φορολογούμενους κάτω των 18 ετών, έστω και αν έχουν δουλειά και πληρώνουν φόρους (σσ: με βάση την ΕΛΣΤΑΤ στις ηλικίες 15-18 ετών η ανεργία αγγίζει το 50%).

Πότε θα πάρουν τα λεφτά

Το επόμενο που περιμένουν πια οι χίλιοι τυχεροί, είναι να μπουν τα λεφτά στον λογαριασμό τους. Όχι όμως όποιον έχουν τυχόν δηλώσει ήδη στην εφορία (για επιστροφές φόρων ή σαν ακατάσχετο κλπ) αλλά όποιον θα δηλώσουν από τώρα και μετά.

Στην σελίδα τους στο Taxisnet και στην «προσωπική πληροφόρηση» θα πρέπει να δηλώσουν τον αριθμό ΙΒΑΝ του λογαριασμού τους. Αν δεν το κάνουν μέσα σε 3 μήνες, θα χάσουν τα λεφτά τους και τότε θα… χαμογελάσουν ίσως κάποιοι από τους επόμενους χίλιους επιλαχόντες επειδή θα τα πάρουν εκείνοι.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, τα κέρδη θα πληρωθούν στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας. Αλλά υπό έναν όρο που βάζουν στο υπουργείο Οικονομικών: τουλάχιστον οι 500 από τους πρώτους χίλιους νικητές να έχουν δηλώσει ως τότε τον αριθμό ΙΒΑΝ. Αν δεν μπορούν να εκτελεστούν πληρωμές για τουλάχιστον τους μισούς νικητές, η πληρωμή θα αναβληθεί ίσως και για την μεθεπόμενη εβδομάδα.

Πως θα δείτε αν κερδίσατε

Τα σημαντικότερα σημεία που πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για να αυξήσουν τις πιθανότητες να κερδίσουν αλλά και να εισπράξουν αφού είναι μεταξύ των τυχερών είναι:

1) Kάθε φορολογούμενος που χρησιμοποιεί για τις συναλλαγές του την χρεωστική ή την πιστωτική του κάρτα ή πληρώνει στον επαγγελματικό λογαριασμό επιχειρήσεων με μεταφορά ποσού από τον λογαριασμό του κερδίζει ηλεκτρονικούς λαχνούς. Μετρούν οι πληρωμές και χρεώσεις καρτών ανεξάρτητα από το είδος της συναλλαγής. Μετρούν δηλαδή ακόμη και οι πληρωμές φόρων με κάρτα ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού

2) O αριθμός των λαχνών για κάθε φορολογούμενο υπολογίζεται με βάση την εξής κλίμακα:

Για συνολικό άθροισμα μέχρι εκατό (100) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε ένα (1) ευρώ. Για τα επόμενα τετρακόσια (400) ευρώ, δηλαδή συνολικό άθροισμα από εκατόν ένα (101) ευρώ μέχρι πεντακόσια (500) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε δύο (2) ευρώ. Για τα επόμενα πεντακόσια (500) ευρώ, δηλαδή συνολικό άθροισμα από πεντακόσια ένα (501) ευρώ μέχρι χίλια (1.000) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε τρία (3) ευρώ.Για το υπερβάλλον ποσό, δηλαδή συνολικό άθροισμα πάνω από χίλια ένα (1.001) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε τέσσερα (4) ευρώ. Για παράδειγμα, για συνολικό άθροισμα συναλλαγών τριακοσίων (300) ευρώ τον Οκτώβριο, δόθηκαν στον φορολογούμενο διακόσιοι (200) λαχνοί.

3) Oι φορολογούμενοι μπορούν με τη χρήση των ειδικών κωδικών πρόσβασης στο taxisnet που διαθέτουν να πληροφορηθούν τον ύψος των ηλεκτρονικών συναλλαγών που πραγματοποίησαν τον Οκτώβριο, τον αριθμό των λαχνών που κατοχύρωσαν καθώς και την αριθμητική συνέχεια των λαχνών τους στην ειδική εφαρμογή που δημιούργησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.aade.gr/menoy/meniaies-synallages-kai-lachnoi

4) Στην ίδια εφαρμογή οι φορολογούμενοι μετά την κλήρωση θα πληροφορούνται αν βρίσκονται μεταξύ των τυχερών. Παράλληλα όλοι οι τυχεροί αριθμοί αναρτώνται στο δικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ και συγκεκριμένα στη ίδια διεύθυνση που αναφέρθηκε παραπάνω.

5) Η κλήρωση γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο και μέσω ειδικού τυχαίου αλγόριθμου που έχει αναπτύξει η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ.

6) Οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην κλήρωση και εφόσον κερδίσουν να εισπράξουν το ποσό του επάθλου, θα πρέπει να δηλώσουν στο taxisnet έναν τραπεζικό τους λογαριασμό με τη μορφή IBAN. Η δήλωση γίνεται σε ειδική εφαρμογή στο taxisnet με τους προσωπικούς κωδικούς κάθε φορολογούμενου
(http://www.gsis.gr/gsis/info/gsis_site/Services/polites_new.html).

Ο φορολογούμενος κάνει την επιλογή «Ο λογαριασμός μου”, συμπληρώνει τους κωδικούς του και στη συνέχεια κάνει την επιλογή «Δήλωση λογαριασμού IBAN”. Αν ο τυχερός φορολογούμενος δεν δηλώσει τον λογαριασμό του έως και τρεις μήνες μετά την ανάδειξή του μεταξύ των τυχερών τότε το έπαθλο διαγράφεται υπέρ του δημοσίου

7) Το ποσό των χιλίων ευρώ θα κατατεθεί στον παραπάνω λογαριασμό. Είναι ακατάσχετο, δεν αποτελεί εισόδημα, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε φορολογία και δεν συμψηφίζεται με άλλες οφειλές του φορολογούμενου προς το Δημόσιο.

8) Είναι καλύτερο ο φορολογούμενος να δηλώσει ως τραπεζικό λογαριασμό είσπραξης του επάθλου της φορολοταρίας τον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει στο Taxisnet ως ακατάσχετο. Στην περίπτωση που κερδίσει, και έχει εκδοθεί εναντίον του κατασχετήριο για οφειλές προς την εφορία, τότε δεν θα ταλαιπωρηθεί προκειμένου να αποδεσμεύσει το ποσό των 1.000 ευρώ που θα έχει στο μεταξύ κρατηθεί.

Στην κλήρωση συμμετείχαν περισσότεροι από 4,5 εκατ. φορολογούμενοι (ΑΦΜ) και η συνολική αξία των πληρωμών που πραγματοποίησαν τον Οκτώβριο ξεπέρασε τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Καταγράφηκαν τον Οκτώβριο 8,2 εκατ. συναλλαγές και οι λαχνοί που «παρήχθησαν” ανήλθαν σε 1,07 δισεκατομμύρια.

Με βάση τα παραπάνω κέρδισε ένας για κάθε 4.500 φορολογούμενους που χρησιμοποιούν την κάρτα τους. Η αναλογία, ωστόσο, πρόκειται να επιδεινωθεί στο μέλλον καθώς όλο και περισσότεροι θα πληρώνουν με κάρτες.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.