Σφαγή στο Μητσοτακέικο: «Η Μαρέβα είπε στον Κυριάκο να διώξει τη Ντόρα». Πόλεμος

Πώς εμπλέκεται η Μαρέβα Μητσοτάκη στην απομάκρυνση της Ντόρας Μπακογιάννη;

Η Μαρέβα φέρεται κρύβεται πίσω από την απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη να αποκλείσει την Ντ. Μπακογιάννη από τη μελλοντική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Πληροφορίες από έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι είναι αυτή που απαίτησε με ιδιαίτερη επιμονή να «πεταχτεί» στο περιθώριο η πρώην υπουργός.

Λέγεται μάλιστα ότι η επιρροή που ασκεί στον Κυριάκο, ιδίως μετά την επιστροφή της στη συζυγική εστία, είναι τόσο μεγάλη, που εκείνος σπεύδει να ικανοποιήσει κάθε επιθυμία της, ακόμη κι αν άπτεται πολιτικών ζητημάτων, ενώ δεν διστάζει να την καλύψει και για σκοτεινές πτυχές των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της.

Ο αποκλεισμός της Ντόρας Μπακογιάννη από τα υπουργικά αξιώματα δεν συνιστά απλώς ένα «πολιτικό δράμα», είναι ταυτόχρονα και «οικογενειακό δράμα». Έχοντας αυτήν τη στιγμή το πάνω χέρι, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι παίρνει τη «ρεβάνς» έναντι συνολικά της οικογένειας Μητσοτάκη, και κυρίως της Μαρίκας, που δεν την αποδέχθηκε ποτέ και είχε εναντιωθεί στον γάμο της με τον γιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πληροφορίες, έχει ζητήσει από τον τελευταίο να μείνει η Ντόρα και εκτός ψηφοδελτίων του κόμματος στις επόμενες εκλογές, ούτως ώστε «να την ξεφορτωθεί οριστικά» και «να κάνει κουμάντο μόνον εκείνη».

Από την πλευρά της, η κ. Μπακογιάννη απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, επίσημο ή ανεπίσημο, αλλά είναι βέβαιο ότι αισθάνεται και προδομένη και εξοργισμένη.

Για ευνόητους λόγους, μέχρι τουλάχιστον τις επόμενες εκλογές, θα είναι συνεπής στις κομματικές υποχρεώσεις της, αλλά είναι σίγουρο ότι θα περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να πάρει το αίμα της πίσω, με τον δικό της τρόπο φυσικά.

Ειλημμένη απόφαση

Η απόφαση για την «καρατόμηση» της κ. Μπακογιάννη είχε ληφθεί εδώ και πολύ καιρό, αλλά επελέγη η συγκεκριμένη χρονική στιγμή προκειμένου να δημοσιοποιηθεί.

Μάλιστα ελήφθη έπειτα από παρότρυνση -όπως λέγεται- των επικοινωνιολόγων του κόμματος, που επισήμαναν στον κ. Μητσοτάκη ότι μια τέτοια κίνηση θα ενίσχυε τη δυναμική της Νέας Δημοκρατίας, που το τελευταίο διάστημα είναι εντελώς αναιμική, με σαφείς τάσεις υποχώρησης στις δημοσκοπήσεις, καθόσον θα μπορούσε να προβληθεί, όπως κι έγινε, ως «χτύπημα» κατά της οικογενειοκρατίας.

Τελικά κατάφεραν το ακριβώς αντίθετο. Και η κοινή γνώμη δεν πείσθηκε για τις αγνές προθέσεις και τα κίνητρα του κ. Μητσοτάκη και ισχυρές αναταράξεις στο εσωτερικό της παράταξης προκλήθηκαν.

Οι ενστάσεις ακόμη και κορυφαίων στελεχών είχαν να κάνουν και με τον χρόνο που επελέγη να δημοσιοποιηθεί η συγκεκριμένη απόφαση αλλά και με τον τρόπο που τελικώς έγινε. Σε λάθος στιγμή, με λάθος (άγαρμπο) τρόπο και χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών.

Η αδελφή σιωπά, περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να χτυπήσει

Λέγεται μάλιστα ότι η κ. Μπακογιάννη ενημερώθηκε από δημοσιογράφους για όσα ανέφερε στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο κ. Μητσοτάκης. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους οι βουλευτές χαρακτηρίζουν λανθασμένη την επιλογή του χρόνου που ανακοινώθηκε η απόφαση. Σε μια περίοδο, δηλαδή, που η κυβέρνηση αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα, το ενδιαφέρον μετατοπίσθηκε αυτόματα στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

Υπογραμμίζουν ακόμη ότι η κ. Μπακογιάννη είναι ένα στέλεχος με ικανότητες κι εμπειρία και θα ήταν ιδιαίτερη χρήσιμη σε μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Κρατάει χρόνια η κόντρα!

Η «καρατόμηση» της Ντόρας είναι ένα ακόμη επεισόδιο στην αέναη διαμάχη της με τον Κυριάκο, ως αποτέλεσμα των υψηλών φιλοδοξιών που είχαν ανέκαθεν και οι δύο. Το 2009 η πρώτη διεγράφη από τον Αντ. Σαμαρά και προχώρησε στην ίδρυση κόμματος (Δημοκρατική Συμμαχία), ο δεύτερος όχι μόνον δεν την ακολούθησε, αλλά επιπλέον αποδοκίμασε την ενέργειά της αυτή και προέβλεψε την… αποτυχία της.

Στις εσωκομματικές εκλογές του 2016 η Ντόρα ήθελε να είναι εκ νέου υποψήφια για την αρχηγία, προκειμένου να πάρει τη «ρεβάνς» για την ήττα της το 2009, καθώς θεωρούσε ότι δεν έχασε και τόσο καθαρά.

Ωστόσο ο Κυριάκος είχε άλλα σχέδια κι έσπευσε να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, χωρίς προηγουμένως να ενημερώσει κανέναν. Είχε ωστόσο τη σύμφωνη γνώμη του, ζώντος τότε, Κων. Μητσοτάκη, ο οποίος φέρεται να είπε ότι «η Ντόρα είχε την ευκαιρία της το 2009, τώρα είναι η σειρά του Κυριάκου».

Στις εσωκομματικές εκλογές του 2016 αρχική απόφαση της Ντόρας ήταν να στηρίξει τον Β. Μεϊμαράκη, έστω και κόντρα στον αδελφό της. Μετά από ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε από πολλές πλευρές, αναγκάστηκε να στηρίξει ενεργά τον Κυριάκο, ιδίως στον δεύτερο γύρο. Πλην όμως ο τελευταίος εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να πιστεύει ότι δεν το έκανε ή, αν το έκανε, δεν ήταν με τη θέρμη που όφειλε.

Εξ ου και η μεταξύ τους καχυποψία εντάθηκε περαιτέρω. Ως ανταπόδοση, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε στην αδελφή του τον τομέα της Οικο­νομίας (σκιώδης υπουργός του Δ. Παπαδημητρίου) και όχι αυτό των Εξωτερικών, που εκείνη επιθυμούσε. Παράλληλα, έμεινε έξω από όλες τις κρίσιμες συσκέψεις, άρα και τις σημαντικές αποφάσεις, που είχαν να κάνουν με τη στρατηγική της παράταξης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.