Τα δύο σενάρια Τσίπρα για πρόωρες εκλογές: «Θα περιμένει να…»

Ποια τα δύο σενάρια για πρόωρες εκλογές;

«Λοξοκοιτάζει» προς τις κάλπες η κυβέρνηση ή για το Μαξίμου είναι νομοτελειακό πως η μοναδική πιθανότητα να διεκδικήσει και πάλι την εξουσία είναι οι εκλογές να πραγματοποιηθούν στην ώρα τους;

Οι παράμετροι που θα επηρεάσουν τις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού είναι το κοινωνικοοικονομικό κλίμα που θα διαμορφωθεί το επόμενο εξάμηνο μέχρι την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, οι όροι κάτω από τους οποίους θα επιτευχθεί η έξοδος, η διαπραγμάτευση για την απομείωση του χρέους, η πορεία των δημοσιονομικών, η αποφυγή πρόσθετων μέτρων, αλλά και η προοπτική των συνεργασιών στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Πρόωρες εκλογές

Βουλευτές που είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή, μετέφεραν την καλή διάθεση στην οποία βρισκόταν, αλλά και έναν «αέρα αισιοδοξίας» που τους μετέδιδε για την πορεία της κυβέρνησης μέχρι το καλοκαίρι.

Ακόμα και αυτές οι πηγές, ωστόσο δεν απέκλειαν την πιθανότητα οι κάλπες να στηθούν τελικά τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2018, λίγο μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και σε κάθε περίπτωση πριν ενεργοποιηθεί η μείωση των συντάξεων το 2019.

Οι υποστηρικτές αυτού του σεναρίου βλέπουν πως τα θετικά μηνύματα από το τέλος της επιτροπείας τον ερχόμενο Αύγουστο και ο θετικός αντίκτυπος στην κοινωνία δεν μπορεί να έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια και να φτάσουν μέχρι τον Μάιο του 2019, οπότε το Μαξίμου φαίνεται να έχει «κλειδώσει» τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές.

Για αυτό το λόγο τοποθετούν τη λαϊκή ετυμηγορία μέσα στο φθινόπωρο, όπου η ψυχολογία του κόσμου θα είναι ανεβασμένη από τη στιγμή που η έξοδος από το πρόγραμμα δεν θα συνοδεύεται από ένα νέο προσαρμοσμένο μνημόνιο.

Ακόμα και σε περίπτωση ήττας εκτιμούν πως θα είναι πολύ περιορισμένης έκτασης με τις περικοπές των συντάξεων και του αφορολόγητου να «σκάνε στα χέρια» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αν και αποτελεί μια εξέλιξη που δεν υποστηρίζεται από κυβερνητικά στελέχη ή βουλευτές, σε μια τέτοια περίπτωση ενεργοποιείται αυτόματα το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης», αφού σε περίπου 14 μήνες από το ερχόμενο φθινόπωρο, στις αρχές του 2020, η χώρα θα προσφύγει στις κάλπες εξαιτίας της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η απλή αναλογική που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά θα δημιουργήσει νέα δεδομένα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρχεται με νέα δυναμική από την αντιπολίτευση. Οι συμμαχίες που θα έχουν διαμορφωθεί θα κρίνουν την μάχη της εξουσίας ανεξαρτήτως από το ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα στις εκλογές.

Σε αυτό τον διάλογο που έχει ξεκινήσει στις τάξεις της πλειοψηφίας, δεν λείπουν και οι φόβοι στελεχών που εκτιμούν πως οι «ουρές του μνημονίου» θα είναι εμφανείς μετά τον Αύγουστο και θα δυσκολέψουν τον Αλέξη Τσίπρα να βάλει μπροστά την κοινωνική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, η δ΄ αξιολόγηση θα έχει προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη φθορά στην κυβέρνηση, η οποία, σύμφωνα με αυτή την οπτική, θα πρέπει να βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα από την άνοιξη.

Μαξίμου: Οι εκλογές στην ώρα τους

Σε άλλο μήκος κύματος εξακολουθεί να κινείται ο πρωθυπουργός και το στενό περιβάλλον του έχοντας στοχεύσει στην ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας.

Δεν είναι τυχαίο ότι το αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια έχει ήδη αρχίσει να στήνεται και μέσω της επιδοματικής πολιτικής που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση. Όποιες και να είναι οι αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα, το σίγουρο είναι πως δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να «χαρίσει» πρόωρα την εξουσία στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να του δώσει πολύ χρόνο παραμονής στο Μέγαρο Μαξίμου μέχρι τις προεδρικές εκλογές.

Η ΔΕΘ του ερχόμενου Σεπτεμβρίου θα σημάνει έστω και άτυπα την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Ο αντίλογος για όσους βλέπουν κάλπες σε 10 μήνες από τώρα είναι πως η κυβέρνηση με μια τέτοια απόφαση θα βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα» από τη ΝΔ απολογούμενη πως «δραπετεύει» από τα συμφωνημένα επώδυνα μέτρα του 2019.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.