Σκάνδαλο ολκής στο Μετρό: Μίζες μαμούθ για ανάθεση έργων. Ποιους καρφώνει ο Εισαγγελέας

Ποιο το σκάνδαλο με μίζες χιλιάδων ευρώ στην Αττικό Μετρό;

Ποινική δίωξη για ενεργητική δωροδοκία για μίζες σε κρατικούς αξιωματούχους ασκήθηκε σε βάρος δύο ατόμων από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Οι κατηγορούμενοι ενδέχεται να επιβαρυνθούν και με τις διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου με την ποινή να αγγίζει τα ισόβια.

Η «μίζα» υπολογίζεται στα 210.000 ευρώ και δόθηκε σε κρατικούς αξιωματούχους – οι οποίοι ακόμα αναζητούνται – με σκοπό τον σχεδιασμό και την επίβλεψη έργων του METRO να αναλάβει συγκεκριμένη κοινοπραξία.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της προκαταρκτικής εξέτασης εντοπίστηκαν ενδείξεις ότι οι μίζες δίνονταν μέσω εικονικών τιμολογίων που εξέδιδε εταιρεία φάντασμα με έδρα τα νησιά Jersey.

H ποινική δίωξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας αφορά δύο πρόσωπα -επικεφαλής εταιρειών. Η έρευνα έφθασε στα δύο πρόσωπα μετά την κατάθεση ενός Βέλγου ο οποίος υποστήριξε ότι η εταιρεία – που εμπλέκεται και σε εξοπλιστικά προγράμματα – έδινε μίζες και για έργα του μετρό.

Μάλιστα οι κατηγορούμενοι «απειλούνται» και από τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου, που σημαίνει ότι μπορεί να «φάνε» ακόμα και ισόβια!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πορίσματα της προκαταρκτικής εξέτασης που αφορούσε καταγγελίες αναφορικά με την κοινοπραξία, εντοπίστηκαν ενδείξεις για την καταβολή μίζας με την βοήθεια εικονικών τιμολογίων που εξέδιδε εταιρεία φάντασμα με έδρα τα νησιά Jersey.

H δίωξη που ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας αφορά δύο πρόσωπα, επικεφαλής εταιρειών, που φέρεται να δωροδόκησαν κρατικούς αξιωματούχους, άγνωστους ακόμη στις αρχές, με σκοπό να ανατεθεί στην κοινοπραξία ο σχεδιασμός και η επίβλεψη σιδηροδρομικών έργων του μετρό.

Ειδικότερα, ποινική δίωξη για ενεργητική δωροδοκία ασκήθηκε σε βάρος του διαχειριστή της εταιρίας ΟΜΕΚ και του επικεφαλής της εταιρίας Lahmeyer.

Η έρευνα έφθασε στα δύο πρόσωπα μετά την κατάθεση ενός Βέλγου, ο οποίος ενέπλεξε στην υπόθεση και την εταιρεία Thales, γνωστή στις ελληνικές αρχές από τα εξοπλιστικά προγράμματα. Στην κατάθεση του ο Βέλγος υποστήριξε ότι η εταιρεία έδινε μίζες και για έργα του μετρό, χωρίς ωστόσο η εισαγγελική έρευνα να καταφέρει να φθάσει στους αποδέκτες των χρημάτων.

Την σκυτάλη παίρνει τώρα ανακριτής διαφθοράς στον οποίο διαβιβάστηκε η επίμαχη δικογραφία.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε όλα τα άπλυτα των πολιτικών και τις εξελίξεις για τα μεγάλα σκάνδαλα.