Σάλος με παρέμβαση Καραμανλή για Σκοπιανό: «Εγώ είπα μόνο…» – Τα γυρνάει

Πώς τα γυρνάει για το Σκοπιανό ο Κώστας Καραμανλής;

Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, με αφορμή δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών σχετικά με την ΠΓΔΜ, λένε πως η μόνη παρέμβασή του είναι αυτή περί μη ύπαρξης μακεδονικού έθνους.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή η εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου» με δημοσίευμα της εμφάνιζε τον πρώην πρωθυπουργό να κάνει παρέμβαση για το Σκοπιανό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Κ. Καραμανλής φέρεται να είπε μιλώντας με βουλευτές που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον του:

«Δεν υπάρχει συμφωνία στο Βουκουρέστι, διότι η διαπραγμάτευση τότε κατέρρευσε με ευθύνη των Σκοπίων. Υπάρχει μια παρανόηση με το Βουκουρέστι.

Εγώ ποτέ δεν δέχθηκα ονομασία με τον όρο «Μακεδονία». Έκανα ένα βήμα πίσω και άφησα ανοιχτό να συζητήσω μια κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία, εφόσον όμως θα λύναμε τα μεγάλα προβλήματα, που ήταν το Σύνταγμα των Σκοπιανών, που συνδέεται με την ταυτότητά τους και τον αλυτρωτισμό που έπρεπε να αποκηρύξουν».

Για να καταλήξει πως «άρα στην ουσία δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία στο Βουκουρέστι, όταν δεν έχεις καταλήξει σε συμφωνία, δεν υπάρχει συμφωνία», υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή βρίσκεται σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση και μπορεί να διεκδικήσει περισσότερα.

Όλο αυτό το διάστημα είναι ξεκάθαρη η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου να αναδεικνύει ως εθνική γραμμή τη στάση του Κώστα Καραμανλή, στο Βουκουρέστι το 2008, με απώτερο στόχο όχι να λύσει το θέμα της ονοματοδοσίας της γειτονικής χώρας αλλά να δημιουργήσει πρόβλημα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτό όμως που δεν υπολόγιζαν ήταν μία «απάντηση» από πλευράς Κώστα Καραμανλή πράγμα που έγινε και μάλιστα με δύο παρεμβάσεις του, κομβικής σημασίας, με τις οποίες κατάφερε να αντιστρέψει το κλίμα και να φέρει πανικό στο κυβερνητικό «στρατόπεδο».

Όπως τονίζουν συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού, ο ίδιος εμφανίστηκε από την πρώτη στιγμή αποφασισμένος να μην επιτρέψει παρερμηνεία της στάσης του ή εκμετάλλευση του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

«Δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος και αυτό πρέπει να γίνει καθαρό και επισήμως απολύτως αποδεκτό», ήταν η πρώτη διαρροή απλό πλευράς Κώστα Καραμανλή, σύμφωνα με την εφημερίδα Real News. Ο πρώην πρωθυπουργός θέλει να ξεκαθαρίσει ότι εφόσον δεν υπάρξει η παραδοχή ότι «δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος» ο αλυτρωτισμός της γειτονικής χώρας δεν μπορεί να εκλείψει, ανεξαρτήτως τυχόν θετικής για την Ελλάδα εξέλιξης στο θέμα του ονόματος.

Ο πρώην πρωθυπουργός έχοντας αντιληφθεί πλήρως ότι η κυβέρνηση προσπαθεί, χρησιμοποιώντας το όνομα του, να δημιουργήσει τριγμούς στη Νέα Δημοκρατία και μη δείχνοντας πραγματικό ενδιαφέρον για την επίλυση του Σκοπιανού, συνέχισε να αποστέλλει ηχηρά μηνύματα και μάλιστα χωρίς κανένα περιθώριο παρερμηνείας των λεγομένων του.

Δεν άργησε λοιπόν να «έρθει» η δεύτερη παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή, όπως δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος «κλείνει» οριστικά το θέμα περί δέσμευσης του να υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία.

«Δεν υπάρχει συμφωνία στο Βουκουρέστι, διότι η διαπραγμάτευση τότε κατέρρευσε με ευθύνη των Σκοπίων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει μια παρανόηση με το Βουκουρέστι. Εγώ ποτέ δεν δέχθηκα ονομασία με τον όρο «Μακεδονία». Έκανα ένα βήμα πίσω και άφησα ανοιχτό να συζητήσω μια κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία, εφόσον όμως θα λύναμε τα μεγάλα προβλήματα, που ήταν το Σύνταγμα των Σκοπιανών, που συνδέεται με την ταυτότητά τους και τον αλυτρωτισμό που έπρεπε να αποκηρύξουν.

Άρα στην ουσία δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία στο Βουκουρέστι, όταν δεν έχεις καταλήξει σε συμφωνία, δεν υπάρχει συμφωνία», επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός.

Το αυστηρό μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού δημιούργησε έντονη αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς βλέπουν να «καταρρέει» το αφήγημα τους και φαίνεται να συσπείρωσε περαιτέρω το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.