Ίμια ραγδαία κλιμάκωση: Γιατί Τούρκοι εμβόλισαν σκάφος του Λιμενικού. «Ήθελαν να με…» [φωτο]

Ποια η νέα ραγδαία κλιμάκωση στα Ίμια;

Οι Τούρκοι το “χοντραίνουν” στα Ίμια! Δεν έμειναν στην “περικύκλωση” των βραχονησίδων ,αλλά λίγο πριν τα μεσάνυχτα -23.45- είχαμε επεισόδιο μεταξύ του τουρκικού σκάφους έρευνας διάσωσης UMUT με σκάφος του Λιμενικού!

Κατά τη διάρκεια ελιγμών που γίνονταν γύρω από τις βραχονησίδες, το τουρκικό πλοίο εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού Σώματος, προκαλώντας του ζημιές! Οι Τούρκοι επιδιώκουν ένταση κι απ΄ ότι φαίνεται και σοβαρό ατύχημα στην περιοχή!

Εδώ και πολλές ημέρες, πριν ακόμη γίνει η ρίψη στεφάνου στα Ίμια ο Καμμένος, η τουρκική ακτοφυλακή έχει “περικυκλώσει” τα Ίμια, κάνοντας υποτίθεται “επίδειξη δύναμης” και σημαίας στη περιοχή.

Η φωτογραφία του σκάφους του ΛΣ που εμβολίστηκε από το πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής UMUT, επιβεβαιώνει αυτό που λένε πηγές του Λιμενικού Σώματος: “Ήθελαν να προκαλέσουν πολύ σοβαρό επεισόδιο, ακόμη και βύθιση του σκάφους”!

Οι ζημιές που έχουν προκληθεί στη πρύμνη του σκάφους που είναι σε υπηρεσία μόλις ένα χρόνο, σοκάρουν. Γιατί μιλάνε για επιχείρηση βύθισης οι Λιμενικοί;

Το τουρκικό σκάφος UMUT, είναι σχεδόν διπλάσιο από το σκάφος του Λιμενικού 090. Ο Τούρκος κυβερνήτης με πρόσω ολοταχώς έπλευσε προς το ελληνικό σκάφος “στοχεύοντας” ακριβώς στη μέση! Ο κυβερνήτης του ελληνικού σκάφους που ήταν “ακίνητο” ,αντιλήφθηκε τις προθέσεις του και λίγο πριν γίνει ο εμβολισμός έδωσε εντολή για πρόσω ολοταχώς. Έτσι δέχτηκε το χτύπημα στη πρύμνη και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να γίνει γνωστό με τον πιο έντονο και επίμονο τρόπο το θέμα της τουρκικής πρόκλησης τόσο στην ΕΕ, όσο και σ΄ όλες τις λεγόμενες “μεγάλες δυνάμεις”. Είναι προφανές πως οι Τούρκοι θέλουν να μας παρασύρουν σε μια σοβαρή κρίση. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό απ΄ όλους . Ειδικά τους συμμάχους μας που δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν να παίζουν το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε πως ήταν μία επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Τουρκίας.

«Το σκάφος του Λιμενικού ήταν στα χωρικά μας ύδατα στο πλαίσιο περιπολίας και η τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να εμβολίσει το σκάφος. Η τουρκική ακταιωρός με τον τρόπο που κινήθηκε και πέραν των εθνικών συνόρων τους και πέραν των κανόνων ναυσιπλοΐας, τους παραβίασε. Πιστεύω ότι ήταν μια ενέργεια η οποία ήταν επιθετική. Εμείς ως κυβέρνηση διαφυλάτττουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, βρισκόμαστε εκεί και θα βρισκόμαστε εκεί. Προασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και παρακολουθούμε με ψυχραιμία», είπε ο κ. Σαντορινιός.

«Αν δεν έκανα ελιγμό θα με βούλιαζαν» φέρεται να είπε κατά πληροφορίες ο κυβερνήτης του πλοίου του Λιμενικού. «Χρειάζεται ψυχραιμία» σημείωσε αρμόδια κυβερνητική πηγή και τόνισε ότι τα πλοία του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού είναι εκεί και δεν εγκαταλείπουν τη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων.

Όλη τη νύχτα οι Τούρκοι έκαναν παραβιάσεις με ελικόπτερα και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, ανατολικά της Ρόδου όπου διεξάγουν αεροναυτική άσκηση. Οι παραβιάσεις δεν σταμάτησαν όλη τη νύχτα, αναγκάζοντας τη Πολεμική Αεροπορία να βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση και επιφυλακή. Οι Τούρκοι που παλαιότερα δεν “ξεμύτιζαν” στο Αιγαίο, ,μόλις ο ήλιος έδυε, τα τελευταία χρόνια, όλο και συχνότερα εμφανίζονται νύχτα στο Αιγαίο, θέλοντας να να δοκιμάσουν αντανακλαστικά και αντιδράσεις.

Η ιστοσελίδα marinetraffic που δίνει σε πραγματικό χρόνο το σημείο που βρίσκονται τα πλοία που κινούνται στις θάλασσες, επιβεβαιώνει τα λεγόμενα των αλιέων της περιοχής καθώς απεικονίζονται τρία σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής στα Ίμια και εντός των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων.

Πρόκειται για το TCSG 61, TCSG 313 και το TCSG UMUT. Το τελευταίο είναι ένα αρκετά μεγάλο σκάφος που πλησιάζει το μέγεθος μικρής φρεγάτας ή κορβέτας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από την Λέρο με κατεύθυνση νότια κινείται μια τουρκική φρεγάτα, ενώ στα ανοιχτά των Ιμίων βρίσκονται δύο σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Στην ευρύτερη περιοχή κινείται και το περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος».

Σε συνδυασμό με όσα έχουν ειπωθεί τις τελευταίες ημέρες από τον Τούρκο Αρχηγό Ακάρ, αλλά και γενικότερα από το κλίμα που έχει καλλιεργήσει η Άγκυρα, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρισκόμαστε μπροστά σε μια προσπάθεια σοβαρής κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο, από τη πλευρά της Τουρκίας.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.