Καταθέσεις: Αλλάζουν πορεία. Επιτόκια προσθεσμιακών – τι σχεδιάζουν οι τράπεζες από Μάρτιο

Τι συνέβη για πρώτη φορά στις καταθέσεις το 2017 και τι αναμένεται για τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις από τον Μάρτιο;

Ανοδο για πρώτη φορά από το 2013 σημείωσαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, μετά το SYRIZA effect που προκάλεσε κύμα εκροών από τα τέλη του 2014 έως και τα capital controls.

Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η Eurobank, «παρατηρούμε ότι σε όρους υπολοίπων τέλος περιόδου, το 2017 αποτέλεσε το πρώτο έτος με θετική ετήσια μεταβολή για τις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα από το 2013».

Η κακή τριετία 2014 – 2016

Κατά τη διάρκεια των ετών 2014, 2015 και 2016 η σωρευτική μείωση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα ήταν -€41,9 δις ή -25,6%:

-€3,0 δις ή -1,8% το 2014
-€36,9 δις ή -23,0% το 2015
-€2,0 δις ή -1,6% το 2016

Τι έγινε το 2017

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το υπόλοιπο των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, στο τέλος Δεκεμβρίου 2017, διαμορφώθηκε σε €126,4 δισ. και σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2016 αυξήθηκε κατά € 5 δισ., παρουσιάζοντας θετικό ετήσιο ρυθμό μεταβολής της τάξεως του 4,7% .

Η αύξηση των καταθέσεων οφείλεται τόσο στην αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά 3,6% ή €3,1 δισ. (που αποτελούν το 82% των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα) όσο και των επιχειρήσεων κατά 10,0% ή €1,9 δισ..

Σύμφωνα με την Alpha Bank, η αυξητική τάση των ροών καταθέσεων συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και τη σταδιακή επιστροφή στο τραπεζικό σύστημα μέρους των υπολοίπων που είχαν αποθησαυριστεί ή διοχετευθεί στο εξωτερικό.

Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης παρατηρείται τόσο από τον περιορισμό του κινδύνου χώρας που απεικονίζεται με την πορεία αποκλιμακώσεως των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές, όσο και με τη βελτίωση των προσδοκιών των νοικοκυριών για τις οικονομικές συνθήκες τους επόμενους 12 μήνες.

Επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων

Εν τω μεταξύ, την ευκαιρία να κλειδώσουν μία υψηλότερη απόδοση σε σχέση με τους επόμενους μήνες, σε μία προθεσμιακή κατάθεση, έχουν οι πελάτες των τραπεζών το Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες δεν προγραμματίζουν άλλες περικοπές στις αποδόσεις των προθεσμιακών λογαριασμών μέχρι τα τέλη αυτού του μήνα.

Ωστόσο, από το Μάρτιο και μετά, είναι πιθανό να εφαρμοστούν μειώσεις που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τις 10 μονάδες βάσης.

Οι καταθέτες έχουν λοιπόν την ευκαιρία να εξασφαλίσουν ένα σταθερό επιτόκιο για τους επόμενους έως και 12 μήνες, δεσμεύοντας τα χρήματα που έχουν στο σύστημα σε μία προθεσμιακή κατάθεση.

Οι ευελιξίες

Εξάλλου, μπορούν να προτιμήσουν τα προϊόντα που δίνουν τη δυνατότητα αύξησης του ποσού της κατάθεσης κατά τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος, χωρίς να μεταβληθεί το επιτόκιο.

Τα επιτόκια αυτών των προγραμμάτων είναι ελαφρώς χαμηλότερα, τουλάχιστον 5 μονάδες βάσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα, εξασφαλίζουν ωστόσο σταθερή απόδοση και για έξτρα καταθέσεις που μπορεί να πραγματοποιηθούν.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.